Voće je iznimno bogato prirodnim hranjivim sastojcima koji njeguju našu kožu, i čine je blistavom, sjajnom i lijepom. Najbolje to znaju stanovnice tropskih predjela na koje Europljanke sa zavišću pogledavaju zbog besprijekorno lijepe puti i vitke linije.
No, danas više nego ikad i nama je dostupno ovo čarobno i slasno voće, kojem su drevne civilizacije pridavale čak i mistično djelovanje. I to ne samo kao gastronomske delikatese, nego i kroz različita, neodoljivo mirisna i zavodljiva – sredstva za njegu tijela!
Kivi
Ovu voćku zovu i biljkom vječne mladosti i zdravlja jer sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih tvari koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Tako u 100 grama kivija ima i do 300 miligrama C vitamina, 174 mg A vitamina, a tu su i znatne količine vitamina iz grupe B. Uz sve to sadrži i dosta kalcija, željeza, fosfora, magnezija i drugih minerala, pa stoga ne čudi kako je omiljena ‘poslastica’ kozmetičkih laboratorija. Uz to je vrlo ukusna i – znalci kažu – ima miris koji podsjeća na jagodu, bananu, trešnju i ananas – zajedno!
Kokos
Ovo mlijeko obiluje visokim sadržajem ugljikohidrata, masti, ulja i vitamina pa je iznimno korisno i hranjivo. Znaju to najbolje stanovnice tropskih krajeva koje se mogu pohvaliti prekrasnom puti, mekom, hidratiziranom i prekrasnom kožom. Kokosovo je ulje, pak, bogato prirodnim hranjivim sastojcima, dubinski hidratizira kožu i sprječava gubitak vlage. Uz to, izvrstan je prirodni antioksidans koji obnavlja kožu i vlasište kose te ih štiti od slobodnih radikala. Kokosovo ulje potrebno je intenzivno utrljati u kožu, a kokosovo mlijeko obiluje vitaminima i aminokiselinama pa u kremama ima funkciju vezivanja vlage.
Uz sve to imaju predivan, tropski, osvježavajući miris!
Marakuja
Plod je veoma slatkog ukusa i izrazito zdrav zbog velikog sadržaja vitamina C, kalcija i željeza. Osim što se njezini bogati hidratantni i osvježavajući sastojci koriste najviše u šamponima i gelovima za tuširanje, za ljepotu kože je dobro i što više je konzumirati svježu. Tako se marakuja najčešće cijedi u sok, čiji ukus postaje izvrstan ako mu se doda sok od limuna. Jede se svježa, samo je treba isjeći na pola, a izvanredna je za voćne salate i sladolede. Idealna za ljeto, zar ne?
Mango
Legenda kaže kako je Buda sjedio upravo ispod drveta manga kada je doživio prosvjetljenje, pa se mango i danas koristi u mnogim obredima u Indiji. Smatra se najstarijim voćem na svijetu, a u Indiji, njegovoj domovini, uzgaja se preko 5000 godina. Plod manga je kruškolikog oblika, a Tajlanđani ga zovu i ‘tropska breskva’. Mango je voće izvanrednog ukusa, bogat sadržajem vitamina A i C te željezom. Regulira probavu i daje energiju i zdravlje. Osim toga vrlo je bogat i betakarotena (3mg u 100g ploda), a neki stručnjaci tvrde i kako je ovo voće najbogatije antioksidansima.
Papaja
Papaja je bogata raznim vitaminima i mineralima, među kojima se naročito ističu visoke koncentracije vitamina A, folne kiseline i posebno vitamina C, te kalcija. Osim toga, bogata je neprobavljivim vlaknima koja pospješuju probavu.
Sok i koštice svježe papaje sadrže puno bromelana koji razgrađuje proteine u organizmu. Vrlo je moćno sredstvo za čišćenje i omekšavanje kože jer je puno enzima koji skidaju mrtve stanice na koži, isto tako stimuliraju kožu i daju joj zdravi sjaj. Papaja razbija nakupine sebuma i mrtve kože na površini kože i tjemena.