Nedjelja, 26 rujna, 2021

Bye, bye tehnologije: 10 kreativnih prijedloga za opuštajuće hobije

Zaboravljanje problema, rješavanje napetosti i osjećaj produktivnosti preporodit će vas, a potrebno je samo da odaberete čime se želite baviti...

Dosta vam je pogleda u ekrane mobilnih telefona, prijenosnih računala i televizijskih prijamnika? Vrijeme je da svoje slobodno vrijeme utrošite u hobije koji će vam donijeti opuštanje i oslobođenje od stresa.

Izaberite hobi za koji mislite da najbolje odgovara vašim interesima ili više njih i posvetite im barem malo vremena tijekom dana, ubrzo ćete uvidjeti blagodati koje to vrijeme donosi vama i vašem umu i tijelu.
Usredotočenost misli na detalje i ono čine se bavite upravo u tom trenutku, zaboravljanje problema, rješavanje napetosti i osjećaj produktivnosti preporodit će vas, a potrebno je samo da odaberete čime se želite baviti.

Pisanje

Mnogima je teško svoje osjećaje izraziti na glas, stoga pišite! Vjerujte, čim svoje osjećaje i misli zapišete osjećat ćete se bolje, a osim toga možda možete razviti blog ili knjigu od tog ‘bezazlenog’ pisanja. Također, pisanje pomaže da promislite o onom što ste proživjeli te naknadno pročitate i razmislite o tome što vam uzrokuje stres.

Vrtlarenje

Ako volite prirodu, biljke i boravak na svježem zraku i suncu – onda je ovo hobi za vas. Uređenje vašeg vlastitog vrta i briga za biljke donijet će vam puno toga dobroga. Od rješavanje stresa i svih blagodati boravka u prirodi do svježih namirnica za kuhanje – iz vašeg vrta!

Dnevna doza biljaka: Bez učenja i znanja teško je imati zelenilo u domu

Pletenje

Možda pletenje izgleda zahtjevno i dosadno, ali baš naprotiv pletenje vas smiruje, oslobađa stresa i negativnih misli, a zahtjeva maštu i koncentraciju. Ispletite za početak šal, obradujte neku vama dragu osobu, a vama će i sama spoznaja da ste svojim rukama stvorili nešto iz ničega donijeti dodatnu sreću i zadovoljstvo.

Slikanje

Ne trebate biti pretalentirani umjetnik da biste uživali u slikanju, crtanju i bojanju. Dovoljno je samo malo mašte i otkrit ćete svoj unutarnji umjetnički poriv. Slikanje će vas opustiti, ali i pružiti zadovoljstvo stvaranja novih stvari, odnosno slika, koje možete pokloniti dragim osobama ili ih zadržati. I samo bojanje dokazano umiruje misli i rješava vas napetosti. Stoga, ako ne želite slikati, nabavite bojanke za odrasle, mnoštvo drvenih bojica i uživajte.

Puzzle

Slaganje komadića puzzli u jednu veliku sliku toliko će zaokupiti vaše misli da nećete imati kad pomisliti ni na što loše, a prednost je i što ovima trenirate moždane vijuge. Sve to donijet će vam mir i svježu perspektivu misli.

Lončarstvo

Ručni rad bilo koje vrste pozitivno utječe na naš mozak, a lončarstvo posebno djeluje kao antistres terapija. Tečajevi za izradu keramike sve su popularniji te su idealni za one koji nemaju iskustva od prije. Uložite malo truda i isplatit će se, oslobodit ćete se negativnih misli i dobiti novu vazu za cvijeće.

Otkrili smo dame koje od starog namještaja rade fenomenalne vintage komade!

Izrada svijeća

Ako ste jedna od osoba koja obožava paliti mirisne svijeće i uživati u njihovim aromaterapijskim svojstvima, zašto ne biste probali napraviti jednu svoju svijeću. Nije teško kako se možda na prvu čini, trebat će vam vosak, fitilj, boje, mirisi i posudica, malo mašte i vaša posebna mirisna svijeća je tu.

Ples, pjevanje i sviranje

Sve povezano s glazbom – ples, pjevanje ili sviranje zasigurno će vas osloboditi stresa, zabaviti i oraspoložiti. Većinu ljudi slušanje glazbe opušta, a ako tomu još dodate i sviranje, odnosno stvaranje vlastitog zvuka – učinak je samo još jači. O blagodatima plesa mogli bi pisati jako puno, osim što pozitivno utječe na um, puno blagodati donosi i vašem tijelu – oslobodite se napetosti, pojačajte muziku i plešite i pjevajte kao da vas nitko ne vidi i ne čuje.

Ples: Savršena ‘terapija’ za sve loše te prilika za sretniji i ispunjeniji život!

Fotografiranje i okupljanje uspomena

Volite čuvati uspomene, pregledavati stare albume i prisjećati se druženja s obitelji i prijateljima, putovanja i nekog važnog događaja – ako je to tako onda nabavite fotoaparat i trudite se zabilježiti sve što mislite da je lijepo i bitno, a nakon toga izradite album uspomena. Uz fotografije dodajte i citate ili neke zanimljivosti koje su vam se dogodile i obilježile tu fotografiju. Dodatno, svijet gledan kroz objektiv može se činiti puno boljim mjestom i osloboditi vas od napetosti i stresa.

Novi akvarij

Znanstveno je dokazano da samo gledanje i promatranje akvarijskih ribica smanjuje stres i krvni tlak. Ako već nemate, nabavite zlatne ribice, uredite im akvarij u kojem ćete izraziti vašu kreativnost i uživajte u svakodnevnih barem pet minuta bez stresa.

Pročitajte još...

Povratak kreativnosti: najbolji komadi s New York Fashion Weeka za jesen 2021.

Možda trenutačno ne možemo točno znati kako će svijet izgledati u jesen 2021. godine, ali zato možemo odabrati u kojoj odjeći ćemo je provesti!

U njihovom svijetu kreativnosti svaki je dan ispunjen igrom i optimizmom

Od igračaka, jastučića, ogradica, dekica do odjeće... Sovica handmades, Titi by Titi design i NoLi baby handmade brendovi su koji će vas oduševiti svojim ručno izrađenim proizvodima za bebe i djecu!

Dnevna doza biljaka: Bez učenja i znanja teško je imati zelenilo u domu

Nema boljih sugovornika za teme o održavanju biljaka tijekom ljeta, odabiru idealne biljke za eksterijer i interijer kao i onima koje će nas zaštiti od komaraca i ostalih letećih životinja od Tomislava Štrkalja i Leona Božića - pokretača brenda 'Dnevna doza biljaka'

Autentični i drugačiji: Tko su najpoznatiji hrvatski mikro influenceri?

Andrea Pančur, Monika Smiljanić, Petra Bulić i Stjepan Cutvarić četiri su mikro influencera čiji se profili ističu u 'moru' drugih. Upravo zato su privlačni sve većem broju brendova i kompanija

Povezano

Kako se manjak vremena reflektira na naše mentalno zdravlje?

Ponekad je za više slobodnog vremena potrebno odrediti priorite, možda se odreći u nekom trenu nečega i biti dosljedan raspoređivanju vremena. Za postizanje cilja, naime, potrebno je promijeniti način razmišljanja, a ne besmisleno trošiti svoje vrijeme

Svatko ima svoj kotačić života – a što je ono što tebe uistinu pokreće?

S ciljem promocije kvalitetnog života i širenja poruke o tome kako moramo pronaći i probuditi #onostomepokrece, Mixer.hr i organizatori kostimirane humanitarne utrke Zagreb Advent Run pokrenuli su kampanju istoimenog naziva koja će se predstaviti na 14. Weekend Media Festivalu, koji počinje danas u Rovinju

Nismo sitničavi: Postoje razlozi zašto trebamo žaliti i zbog sitnica u životu

Iako je tugovanje okarakterizirano kao nešto negativno, ipak ima svrhu i može utjecati za nešto bolje. U nekim slučajevima, tugovanje može biti put prema rastu, osobnoj promjeni i dubljem razumijevanju koliko vrijedimo i što je važno za nas

7 pozitivnih afirmacija koje će vam pomoći u trenucima sumnji u sebe

Svi smo skloni manipuliranju vlastitog uma. I ako se uvedemo u stanje anksioznosti i vlastite sumnje, možemo vlastiti um navoditi prema pozitivnim afirmacijama

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime