Subota, 20 srpnja, 2024

Flight face: Kako spriječiti nastanak suhog i otečenog lica poslije leta u zrakoplovu?

Osjećaj otečenosti i suhoće, poznato kao 'flight face', česta je posljedica letenja avionom. Kako biste svoj odmor započeli bezbrižno, donosimo sve što trebate znati o rješavanju, ali i sprječavanju problema

Teško je nadmašiti onaj osjećaj kada izađete iz aviona i konačno ste na destinaciji iz snova. Razmišljate o svim avanturama koje ćete proživjeti i mjestima koja ćete posjetiti. Jedini problem je što osim laganog povjetarca i osjećaja topline sunca na licu, trenutak kada sletite ima i neke manje ugodne stvari, naročito za kožu lica. Osjećaj otečenosti i suhoće, poznato kao “flight face”, česta je posljedica letenja avionom. Kako biste svoj odmor započeli bezbrižno, donosimo sve što trebate znati o rješavanju, ali i sprječavanju problema.Zašto dolazi do problema s licem?

Tijekom leta, vlažnost u kabini često je manja od 10 %, a našoj koži odgovara oko 50 % vlage. Taj nedostatak dovodi do kompenzacijskog napora kože da zadrži vodu. Uz to, visoka nadmorska visina i nizak tlak zraka utječu na limfni sustav, pa on nije u stanju pravilno prenijeti tekućinu, što povećava njezino zadržavanje. U međuvremenu niska vlažnost zraka znači da vlaga isparava iz kože, što dovodi do povećane dehidracije.

Pripremite kožu prije letenja

Rutina njege kože koja kožu priprema za let je ključna za svježe i odmorno lice. Večer prije je preporučeno koristiti hidratantnu masku zajedno s hidratantnom kremom. Ujutro, ponovno hidratizirajte lice tako da nanesete kremu za područje oko očiju, serum s vitaminom C i hidratantnu kremu koja pojačava hidrataciju. Što više hidratacije možete pružiti koži, to bolje. Stoga se fokusirajte na serume s hijaluronskom kiselinom i  hidratantnom kremom na bazi lipida. Velika dehidracija kože tijekom leta uzrokovana je transepidermalnim gubitkom vode, pa će nanošenje “bogatije” kreme prije ukrcaja pomoći da se zadrži vlaga.

Pijte mnogo vode

Znamo da smo dosadni s unosom vode, i, da, vjerojatno ste sve ovo već čuli, ali prije, tijekom i nakon leta, pobrinite se da pijete puno vode kako biste poboljšali hidrataciju cijelog tijela. Pokušajte izbjegavati alkohol jer će on dehidrirati vašu kožu.

Koristite velike količine proizvoda

Mnogi hidratantne kreme nanose u maloj količini, ali nemojte se bojati staviti više nego što mislite da je potrebno. Upravo to je ključno u zadržavanju kože hidratantnom i svježom. Također, tijekom putovanja, sa sobom ponesite vodicu za lice i redovito je nanosite kako bi vaše lice, ali i tijelo ostalo hidratantno.

 

Pojačati funkciju limfe

Kako biste pojačali limfnu drenažu i spriječili zadržavanje tekućine i natečenost na licu i tijelu, redovito se krećite tijekom leta. Također, izbjegavajte jedenje pretjerano slane hrane jer ista povećava zadržavanje vode, čime se povećava natečenost lica i tijela.Zamijenite slane orašaste plodove za pečene, jedite puno voća i povrća bogatog vodom i u svojim obrocima dajte prednost proteinima i dobrim mastima prije leta.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime