Nedjelja, 28 travnja, 2024

Skincare priče: 5 činjenica o retinolu koje bi svi trebali znati

S toliko izbora na tržištu ovih dana i priče o samom sastojku, važno je da znate više o istom prije nego što ga uvedete u svoju rutinu

Retinol je zlatni sastojak u svijetu njege kože. Ne samo da dokazano smanjuje pojavu finih linija i bora, dermatolozi ga često prepisuju i za akne i hiperpigmentaciju. Ali s toliko izbora na tržištu ovih dana i priče o samom sastojku, važno je da znate više o istom prije nego što ga uvedete u svoju rutinu. Donosimo pet ključnih činjenica o retinolu koje bi svi koji ga žele koristiti trebali znati.1/ Retinol je derivat vitamina A

Retinol je derivat vitamina A i poznato je kao sredstvo protiv različitih znakova starenja. Djeluje tako što povećava rad prometa stanica – prirodni proces koji se usporava kako starimo. Nedostatak obnavljanja stanica je razlog zbog kojeg koža izgleda dosadno, pa je uključivanje retinola u rutinu jedan od načina da obnovite njezin izgled, bilo da se radi o tamnim mrljama i pigmentaciji ili samo o ujednačenijem tenu. Ako imate fine linije i bore, onda je retinol dobar jer potiče proizvodnju kolagena za puniju i glatkiju kožu.

2/ Postoji razlika između retinola i retinoida

Možda ste vidjeli da se pojmovi retinol i retinoid koriste naizmjenično. U suštini, oba su oblika vitamina A, ali glavna razlika je snaga, tj. vrijeme potrebno da svaki sastojak djeluje i koliko ga je lako dobiti. Tretinoin (retinoična kiselina) je najjači retinoid koji možete dobiti, ali za njega je potreban recept od kvalificiranog liječnika. Jači je od retinola koji se može kupiti bez recepta i djeluje puno brže. Za razliku od njega, retinol možete kupiti u trgovinama i na internetu. Nije tako moćan i potrebno mu je malo duže da djeluje, ali će vaša koža u budućnosti biti bolja.

3/ Malo iritacije je normalno

Kada počnete koristiti retinol, možete primijetiti neke nuspojave zbog povećanja staničnog prometa. Lagana iritacija u obliku suhe kože, crvenila i kože koja se ljušti uobičajeni su problemi, ali postoje načini za borbu protiv njih. Nanesite hidratantni serum/kremu prije retinola i pričekajte 20 minuta prije nego nanesete retinol. Obratite pažnju na hidratantne proizvode koji sadrže sastojke poput ceramida koji će vam pomoći u jačanju barijere kože. Također, ne zaboravite na SPF i ne koristite retinol ako se izlažete suncu.

4/ Alternative retinolu postoje

Za neke ljude korištenje retinola nije opcija, bilo da vam smeta za kožu, trudni ste ili dojite. Ako i dalje želite proizvod koji daje slične rezultate, ali je siguran za vas, postoje alternative za retinol. Jedan sastojak koji je privukao veliku pažnju je bakuchiol. To je antioksidans biljnog podrijetla koji djeluje na vrlo sličan način tako što potiče preokret stanica i povećava proizvodnju kolagena – samo što je prikladniji za one s osjetljivom kožom.

05/ SPF je važan dio njege kože nakon retinola

Konačno, bitno je da za vrijeme korištenja retinola ne provodite previše vremena na suncu. Retinol čini kožu osjetljivijom, zato se često preporučuje da koristite proizvode s retinolom samo kao dio noćne rutine. Ako idete na odmor i znate da ćete ovog ljeta biti izloženi suncu, onda je najbolje da sastojak preskočite i pričekate jesen. Nanošenje kreme za sunčanje svaki dan je ionako obavezno – SPF 30 ili više osigurat će maksimalnu zaštitu kože.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime