Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Hijaluronske olovke najnoviji je – vrlo opasan trend s TikToka

Pokrećući trendove, TikTok i YouTube postali su nefiltrirana čvorišta s uputama za amatere koji žele ubrizgati hijaluronsku kiselinu u svoje usne, nos i čeljusti pomoću lako dostupnih naprava nazvanih hijaluronske olovke

Prošlog proljeća, u najranijim danima pandemije, dok su na snazi bila stroga pravila ostanka kod kuće, DIY (uradi sam) je dobio novo radikalno značenje.U nedostatku maski, izrađivali smo vlastite od ostataka materijala u kući, kada su se škole zatvorile, zamjenjivali smo učitelje, spretno žonglirajući s mnogim platformama potrebnim za obrazovanje prvašića s kauča. Pekli smo vlastiti kruh. Oslikali smo vlastite zidove. Njegovali smo svoje vrtove. Tradicionalno carstvo ljepote orijentirano na usluge doživjelo je možda i najdramatičniji pomak jer su ljudi naučili sami se šišati i bojati kosu.

TikTok i YouTube – nefiltrirana čvorišta s uputama za amatere

Na najekstremnijem kraju spektra bili su oni koji su obavljali ‘uradi sam’ dermatološke tretmane, poput uklanjanja madeža (pogrešno na toliko razina), i još najčuvenije – injekcije punjena usana hijaluronskom kiselinom – trend koji traje i unatoč tome što su se dermatolozi i plastični kirurzi vratili na posao već odavno.
Pokrećući trendove, TikTok i YouTube postali su nefiltrirana čvorišta s uputama za amatere koji žele ubrizgati hijaluronsku kiselinu u svoje usne, nos i čeljusti pomoću lako dostupnih naprava nazvanih hijaluronske olovke.

@drwhitneybowe#duet with @primad0nna__ #dermatologist #diylip #lipfiller #hyaluronpen #hyaluronicaid #injection #diyskincare♬ original sound – 🌹 Cheryl 🌹

Što su zapravo hijaluronske olovke?

Dostupni putem interneta, ovi uređaji bez igala koriste pneumatski pritisak da bi hijaluronsku kiselinu gurnuli u kožu. U usporedbi s iglama koje liječnici koriste za ubrizgavanje punila, olovke s hijaluronom nude manje kontrole nad brzinom i dubinom ubrizgavanja, na što dermatolozi i liječnici posebno upozoravaju. Postoji mnogo varijacija između brendova ovih olovaka. U videozapisima YouTubea i TikTok-a čini se da su neke od olovaka zapravo samo odložile proizvod na usne, naizgled preslabe da probiju kožu (pod pretpostavkom da se pravilno koriste). Drugi su prikupili recenzije upozoravajući na njihov intenzitet i savjetujući kupce da ih ne koriste na bilo kojem području lica.

Olovke koje se često pojavljuju u internetskim recenzijama – čija se cijena kreće od oko 50 do nekoliko stotina dolara – tvrde da prodiru u dubinu od približno pet do 18 milimetara. Hijaluronske olovke izrađene su prema ručnim mlaznim injektorima dizajniranim za unošenje tekućih lijekova, poput inzulina i anestezije, u kožu bez igala.
“Upoznao sam se s tim [vrstama] uređaja vjerojatno prije gotovo 20 godina”, kaže L. Mike Nayak, plastični kirurg, koji je nedavno na Instagramu pričao o hijaluronskim olovkama i njihovoj štetnosti.

Zabrinutosti i nepoznanice

Dermalna punila službeno su odobrena za ubrizgavanje samo od strane licenciranog pružatelja zdravstvenih usluga pomoću igle ili, u nekim slučajevima, kanile. Nijedan dermalni proizvod za punjenje nije odobren za upotrebu od strane pacijenta ili kod kuće. Ljubitelji hijaluronske olovke mogu tvrditi da se, ako se određeni lijekovi, poput epinefrina i inzulina, smatraju sigurnim za DIY injekcije, zašto onda ne i hijaluronske olovke? Ali u onim medicinski prihvatljivim scenarijima, propisana vam je igla, propisane su vam šprice, propisan vam je inzulin – a zatim vam daje uputu medicinski stručnjak koji nadgleda. Dok prilikom korištenja hijaluronskih olovaka, koje nisu odobrene od strane FDA; postoji nula nadzora i velika opasnost od pogreške tijekom unošenja što može imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

@institutmadame83##pourtoi ##nail ##lips ##lipsfiller ##injection ##beauty ##beautytips ##nails ##hyaluronpen ##hyaluronacid ##institut ##pourtoi ##nails💅 ##lash♬ Stop! Wait a Minute – Bruno Mars, Tik Tok

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Dermatologic Surgery otkrilo je da su krivotvorena punila rašireni problem u SAD-u, s 41,1% anketiranih liječnika koji su se susreli s neprovjerenim i neprovjerenim injekcijama, a 39,7% liječilo je pacijente s neželjenim događajima koji su proizašli iz njih. Još jedan rad iz 2020. godine objavljen u časopisu Američke akademije za dermatologiju također spominje porast nereguliranih internetskih injekcija i rastući trend samoinjiciranja nereguliranih neurotoksina i punila pod vodstvom YouTube tutorijala.

Dermatolozi upozoravaju na razne rizike

Mnogo je zabrinutosti oko toga što brendovi stavljaju u ove olovke. Toliko je pitanja oko sterilnosti, stabilnosti i dugovječnosti. Za razliku od hijaluronske kiseline koju dermatolozi i plastični kirurzi redovito ubrizgavaju, ti proizvodi nisu prošli rigorozni sigurnosni pregled FDA-e, pa potrošači nikako ne mogu znati što ubrizgavaju.
Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, deseci dermatologa i plastičnih kirurga upozoravaju na bezbroj rizika povezanih s hijaluronskim olovkama i DIY injekcijama punila, općenito. Fileri su izvrsni tretmani – super su popularni i imaju vrlo visoku stopu uspješnosti – ali morate znati što radite. Potencijalno su opasni ako injektirate u pogrešno područje – postoje izvještaji o sljepoći, moždanom udaru i čirima na koži koji su kozmetički unakaženi.

Brojni TikTokersi koji koriste hijaluronske olovke za napuhavanje usana vjerojatno ne shvaćaju koliko je to zapravo opasno i ozbiljno. Hijaluronske olovke se oslanjaju na veliku silu i brzinu kako bi ispunile kožu. Kada uređaj nema iglu kao ulaznu točku, proizvod se u osnovi mora pokretati takvom silom i pod tako visokim pritiskom da može puknuti ili rasporiti kožu, govore stručnjaci. U slučaju injekcija u usne, primjerice, kada god se izvrši značajan pritisak na osjetljivu sluznicu, može doći do traume i ozljeda od drobljenja u određenoj mjeri – ne samo na kožu, već i na temeljne krvne žile, kao posljedice ostaju i modrice u mnogim od ovih videozapisa s hijaluronskom olovkom. Visoki tlak pod kojim se proizvod uvodi, kao posljedica ozljede sluznice, mogao bi rezultirati dugotrajnim stvaranjem ožiljaka, upozoravaju stručnjaci.

Teško je zamisliti da hijaluronska olovka ikada stekne odobrenje FDA, s obzirom na mnoštvo rizika o kojima medicinski stručnjaci upozoravaju, stoga pazite i ne nasjedajte i ne podliježite svakom trendu na društvenim mrežama.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime