Srijeda, 17 srpnja, 2024

Christian Dior Couture Spring 2022: Kolekcija koja nas je ostavila dez daha, ali doslovno!

“U modi postoji ideja da se slavi genij kreativnog direktora kao da je to sve učinio sam. To nije istina. Ja ništa ne radim sama, sve stvaram sa krojačima, s veziljama. Oni mi pomažu u stvaranju ovih lijepih stvari”, rekla je Chiuri

Maria Grazia Chiuri, kreativna je direktorica modne kuće Christian Dior. Njezini dizajni su toliko jednostavni, elegantni, a ujedno posebni i uočljivi. Ona uistinu nastavlja tradiciju modne kuće u puno smislu te riječi.Chiuri uvijek strastveno govori o izradi i ljudskom dodiru, pa se osvrnula na najpopularniju ovogodišnju temu: metaverzum. “Ne zanima me online trenutak, važnije je govoriti o ljudskosti. Željela bih da budemo više zajedno i da se međusobno podržavamo, te da cijenimo rad. Vjerojatno sam malo staromodna, ali više me zanima prava stvar. Više volim provoditi vrijeme sa stvarnim ljudima.” 

Važnost zajedništva u stvaranju visoke mode

Njezina kolekcija za Christian Dior Couture Spring 2022., bila je ulaganje u ljudsku povezanost. Chiuri ju je posvetila majstorskim, ali neupadljivim konstrukcijama jedinstvenim za haute couture odjevne predmete. Svi ovi predmeti se izrađuju ručno, a prilikom izrade je veoma važan timski rad. Chiuri se držala neutralne palete boja – crne, bijele i sive – kako bi pokazala da je vez vitalna komponenta u izgradnji visoke mode, a ne samo ukras koji dolazi na kraju.

Mnoge haljine u kolekciji bile su fizički strukturirane vezom koji je izgledao poput čipke, dok su pletene pelerine i haljine spojene tako finim vezom da on postaje nevidljiv. Te detalje stvorili su neki od bezbrojnih umjetnika potrebnih za realizaciju haute couture odjevnih predmeta.

U modi postoji ideja da se slavi genij kreativnog direktora kao da je to sve učinio sam. To nije istina. Ja ništa ne radim sama, sve stvaram sa krojačima, s veziljama. Oni mi pomažu u stvaranju ovih lijepih stvari”, rekla je Chiuri.

Kolekcija je spoj vjenčanica i dnevne odjeće

Što se same kolekcije tiče, Chiuri je rekla da je inspirirana romantizmom i krhkošću. Njezina večernja odjeća imala prizvuk svadbene odjeće. Za one koji će se konačno vjenčati u 2022., nakon godina odgađanja, Diorova kolekcija visoke mode je odlična inspiracija za siluete koje će nositi buduće mladenke.

Chiuri je couturier, koji ne vidi visoku modu kao sinonim za plesne dvorane i crvene tepihe. Osvježavajuće je u vrijeme kada naš povratak svakodnevnom odijevanju zahtijeva dodatan napor, vidjeti da i haute couture može biti dnevna odjeća. Odmah poželimo izaći iz kreveta i odjenuti ovu kolekciju. Njezine hlače širokih nogavica, strukturirani sakoi i super luksuzne vunene dnevne haljine dokazali su da ništa ne može nadmašiti jednostavan, elegantan komad svakodnevne odjeće. 

Kolekcija otvorila izložbu

Svoj izložbeni prostor u vrtu Musée Rodin ukrasila je u prekrasnim vezenim tapiserijama koje su izradili umjetnici Madhvi i Manu Parekh i ručno izradila Chanakya, škola zanata u Indiji, s kojom Chiuri uvijek radi, a koja obrazuje žene u generacijskim zanatima kao što je specijalizirani vez. Čak 380 obrtnika je radilo više od 280.000 sati kako bi izvezlo instalaciju od 340 četvornih metara, koja je otvorena za javnost od 25. do 30. siječnja kao umjetnička izložba.

Odmalena je, kako je rekla, vidjela kako lokalni zanatlije na jugu Italije, gdje je provodila i još uvijek provodi ljeta, izumiru. Zato stvara kolaborativne kolekcije poput ove.

“To je način da se pomogne modi da preživi”, rekla je. “Osim ako svi ne odemo živjeti u metaverzumu. Onda to nije potrebno.” 

Udahnite duboko i pripremite se na kolekciju koja će vas ostaviti bez daha. Ali uistinu, ovo je jedna od najljepših, najelegantnijih i najženstvenijih kolekcija koje smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina. Kao da smo zaboravili koliko snažna jednostavnost može biti. Hvala ti Maria za ovu umjetnost, ne možemo je se dovoljno nagledati. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime