Četvrtak, 21 ožujka, 2024

IN MEMORIAM: Iris Apfel – ‘slučajna’ modna ikona u čijem stilu ništa nije bilo slučajno

'Ako se ne odijevate kao svi ostali, ne morate razmišljati kao svi ostali', isticala je modna ikona, koja je samo dan prije objave smrti, proslavila svoj 102 i pol rođendan

Američka dizajnerica interijera i modna ikona Iris Apfel umrla je u 102. godini života. Samoprozvana “gerijatrijska starleta” desetljećima je radila u tekstilnoj industriji, a u svjetskim modnim krugovima postala je poznata kao osamdesetogodišnjakinja nakon izložbe u New Yorku. Apfelin prepoznatljivi izgled karakterizirale su njezine prevelike naočale, slojevi krupnog nakita i šarena i eklektična odjeća, s bob ošišanom bijelom kosom.Smrt Iris Apfel potvrdila je njezina komercijalna agentica Lori Sale, objaviviši post na Instagramu, ali nije navela uzrok smrti. Vjeruje se da je umrla u svom domu u Palm Beachu na Floridi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Samo dan ranije na Instagramu je objavljena slavljenička fotografija u kojoj Iris proslavlja 102 i pol godine života, no nažalost već drugi dan svijet je obišla tužna vijest – umrla je žena koja je smatrala da svatko, ako ima novca, može biti u trendu i ‘fashionable’, ali da se stil ne kupuje –  njega imaš ili nemaš.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Rijetka ptica

Rođena je 29. kolovoza 1921. u židovskoj obitelji u New Yorku, a studirala je povijest umjetnosti i specijalizirala se za dizajn interijera, postavši stručnjakinja za tekstil i antikne tkanine.

Sa suprugom Carlom Apfelom utemeljila je tvrtku za proizvodnju tekstila, Old World Weavers, a specijalizirali su se za restauratorske radove, uključujući projekte u Bijeloj kući pod šest različitih američkih predsjednika. Osim toga, njihovi slavni klijenti bili su Estee Lauder i Greta Garbo.

Godine 2005. u Metropolitan Museum of Art u New Yorku organizirana je izložba posvećenu Iris pod nazivom “Rara Avis”, što na latinskom znači “rijetka ptica”. Muzej je slavio njezin stil, opisujući ga kao “i duhovit i izrazito neoubičajen”. Dogodilo se to pukom srećom jer je muzej u zadnji čas tražio zamjenu, ali je na kraju izložba postala hit u cijelom svijetu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Iris Apfel (@iris.apfel)

Iris je imala 3 milijuna pratitelja na Instagramu, a njezina poznata uzrečica bila je: “Više je više, a manje je dosadno”. Iako u poodmakloj živonoj dobi, bila je neumorna, a imala je profil i na TikToku s više od 215.000 pratitelja na kojem je davala savjete o modi i promovirala suradnje sa sponzorima koji su je jako voljeli.

Slučajna ikona

Godine 2011. rekla je za The New York Times: “Ako se ne odijevate kao svi ostali, ne morate razmišljati kao svi ostali.”

O modnoj ikoni je snimljen i dokumentarac po nazivom “Iris”, produkciju potpisuje Albert Maysles, a dokumentarac je prvi put emitiran 2014. godine. 

Filmska kritičarka Manohla Dargis iz The New York Timesa istaknula je da je taj dokumentarac “uporno odbacivanje monokulturalnog konformizma” i “divno otvaranje očiju o životu, ljubavi, golemim naočalama, narukvicama veličine guma za tricikl i umijeću stvaranja najboljeg dojma”.

Sebe je opisala kao “slučajnu ikonu”, što je kasnije postao naslov njezine autobiografije koju je objavila 2018. godine, a kojoj opisuje svoj bodgat život koji je živjela u stotoj brzini do zadnjeg daha.

Naslovna fotografija: youtube screenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime