Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Marijana Batinić i Franka Betlić nose originalne modele torbica

Snage su udružili Franka Batelić, David Skoko, Ivan Dečak, Dina Dragija, Kristijan Iličić, Marijana Batinić i od ostataka ribarskih mreža i pletenih konopa izradili originalne torbice

Kada se spoje kreativnost i želja za očuvanjem našeg planeta nastaju prava mala remek dijela! Mjesto događanja: Falkensteiner Resort Punta Skala, premium resort nedaleko od Zadra itekako poznat po svojoj zelenoj filozofiji i ekološkim sustavima održivosti.Na kreativnoj radionici u Hotelu & Spa Iadera kao dio projekta “Uz more za more: zelena misija za održivu budućnost Hrvatske” snage su udružili Franka Batelić, David Skoko, Ivan Dečak, Dina Dragija, Kristijan Iličić, Marijana Batinić i od ostataka ribarskih mreža i pletenih konopa izradili originalne torbice.  

 “Jako smo zadovoljni prvim izdanjem projekta. Hvala svima koji su nas podržali u ovom važnom koraku očuvanja Jadrana i stvaranju održive budućnosti. Povezivanje s projektom Provir dogodilo se prije godinu dana, kada je Božidar Blaslov počeo istraživati kako i gdje se zbrinjavaju i recikliraju ribarske mreže. To ga je dovelo do mene i informacije da sam lansirala već dvije kolekcije od ECONYL®-a, materijala koji nastaje od odbačenih ribarskih mreža. Do sada je ovom inicijativom prikupljena 21 tona ribarskih mreža i najlonskog otpada te su pretvoreni u novu sirovinu”, rekla je modna dizajnerica Kristina Burja.

Zeleno je u modi

Zaštita okoliša, pročišćavanje otpadnih voda, smanjenje otpada te optimizacija potrošnje energije, samo su neka od rješenja u Falkensteiner Resortu Punta Skala. Prateći globalni pokret ekološke zaštite okoliša u resortu ne koriste se plastične slamke ni pribor za jelo, a uvedene su čaše, boce i slamke od biorazgradivih materijala ili materijala koji se mogu višekratno koristiti. Otpad se u potpunosti reciklira.

Ekologija na prvome mjestu

Ekonomičnim sustavom grijanja i hlađenja smanjena je potreba za korištenjem fosilnih goriva jer se morska voda crpi i koristi ljeti za hlađenje, a zimi za grijanje. Ono što dodatno doprinosi epitetu ekološke oaze je i zona bez automobila. Stoga je u ambijent i integrirana podzemna garaža kako automobili ne bi morali stajati ispred hotela, zagađivati okoliš, ali i ometati odmor bukom. Resort ima i četiri punjača za električne automobile, a svaka od pet ekskluzivnih vila u resortu – Falkensteiner Luxury Villas – također ima svoj punjač.

Resort ima i svoj pročistač otpadnih voda koje se pročišćavaju kroz biološke uređaje te spremaju sa sakupljenom kišnicom i vodom za ispiranje iz kupaonice. Potrošna voda se koristi ne samo za ispiranje wc-a već i za zalijevanje vrtova dok pogon za desalinizaciju desalinizira dio morske vode putem uređaja za osmozu i ta se voda može koristiti kao pitka voda. Ostatak se ispušta natrag u more. Resort ima i Ecolabel certifikat.

Welcome home u oazu mira i profinjenog hedonizma, u zeleni resort u kojem se itekako čuva naš planet!

Fotografije (Falkensteiner Resort Punta Skala/ Angelo Virag, Luka Ašanin)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime