Srijeda, 3 srpnja, 2024

Modni panel na ZagrebDoxu: ELLE Hrvatska donosi priču o usponu i padu Johna Galliana

Na jubilarnom dvadesetom izdanju ZagrebDoxa će se održati hrvatska premijera filma ‘Uspon i pad Johna Galliana’ i popratni panel Druga strana mode

John Galliano, živopisni i ikonoklastični bivši kreativni direktor modne kuće Dior, bio je jedan od najvažnijih modnih dizajnera od sredine 1980-ih. Međutim, u veljači 2011. pojavila se snimka na kojoj Galliano izgovara antisemitske uvrede u jednom pariškom baru. Ovaj incident rezultirao je njegovim otpuštanjem iz Diora, osudom židovske zajednice i izolacijom iz svijeta mode. Izgubivši gotovo sve, Galliano je nastojao ispraviti svoje postupke. U dokumentarnom filmu, Oskarovac Kevin Macdonald donosi nam iskrene intervjue s Gallianom i drugim poznatim osobama poput Sidneya Toledana, Kate Moss, Borisa Cyrulnika, Penelope Cruz i Charlize Theron.Je li povratak Johna Galliana iskupljenje ili prikrivanje?

Dokumentarni film o Johnu Gallianu dolazi kao odgovor na njegov ponovni i trijumfalni povratak u svijet mode. Iako je tiho i bez velike pompe radio za taj brend već desetljeće, njegova zanatska kolekcija za Maison Margielu ponovno ga je pozicionirala na modnu kartu, gotovo na isto mjesto gdje je bio prije skandala dok je radio za Dior. Međutim, ostaje mnogo pitanja u zraku. Je li ovo pokušaj prikrivanja negativne reputacije ili iskrena rehabilitacija palog modnog velikana koji se godinama borio s ovisnošću o drogama i alkoholu? Treba li modna industrija više pažnje posvetiti mentalnom zdravlju svojih aktera i ima li mjesta za iskupljenje u doba brzog otkazivanja?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći večeras u 19:30 na hrvatskoj premijeri filma ‘Uspon i pad Johna Galliana’ u Kaptol Boutique Cinema, a nakon projekcije slijedi ELLE x ZagrebDox panel pod nazivom Druga strana mode u kojoj će sudjelovati interesantni govornici iz svijeta mode:

Jelena Veljača (moderatorica)

Glavna urednica hrvatskog izdanja časopisa ELLE, glumica, spisateljica, scenaristica, te aktivistica će nas voditi kroz razgovor o dokumentarnom filmu, Johnu Gallianu, kulturi
otkazivanja u modi, pozivanju modne industrije na odgovornost, uspjehu, te mnogim drugim temama. Jeleni Veljači se u razgovoru pridružuju gosti koji su dobro upoznati s radom Johna Galliana, ali i s mnogim drugim fenomenima modne industrije.

Alemka Lisinski

Prva gošća panela je kultna modna urednica. Ikona na svoj jedinstven način, Alemka Lisinski je djelovala kao dugogodišnja glavna urednica hrvatskog časopisa ELLE u vremenu kada je John Galliano bio na vrhuncu svoje slave kao kreativni direktor kuće Dior. Alemka Lisinski će nam bolje od svih ukazati na Gallianovu nekadašnju važnost, utjecaj na modnu industriju u globalu, kao i sve reperkusije njegovog iznenadnog pada s trona mode.

Ivan Ilić

Drugi gost panela je modni insajder nove generacije. Poznat kao uspješni modni kritičar na
TikToku pod alijasom Đani V, Ivan Ilić je web urednik hrvatskog ELLE-a koji posjeduje nepresušno radno znanje o modnoj industriji i svim njenim kompleksnim fenomenima. Odrastao je na samoj prekretnici između ‘stare’ i nove modne industrije, te će definitivno ponuditi jedinstven i dekonstruiran pregled lika i djela Johna Galliana.

Donovan Pavleković

Treći gost panela je uspješni i mladi modni dizajner. Donovan Pavleković je još tijekom studija počeo nizati domaće i internacionalne uspjehe, razne izložbe, a njegove kreacije ste sigurno već vidjeli na velikim regionalnim zvijezdama glazbe i filma. Zaljubljenik u visoku modu i fotografiju, kroz svoj rad istražuje pojmove poput maskuliniteta, osobnosti i odbačenih ličnosti. Njegov rad iz dana u dan postaje sve traženiji i cjenjeniji, te će biti izuzetno čuti Pavlekovićevu percepciju s pozicije uspješnog modnog dizajnera na domaćem terenu.

Fotografije: ScreenShot YouTube, PR, privatna arhiva

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime