Nedjelja, 24 ožujka, 2024

6 zadivljujućih zvjezdanih događaja koje možete dodati u kalendar

Evo nekoliko astronomskih događaja koje ne smijete propustiti, a koji se događaju u razdoblju od listopada do prosinca 2021. godine

Kao što je Henri Poincaré, francuski matematičar i teoretski fizičar jednom napisao: “Astronomija je korisna jer nas izdiže iznad nas; korisna je jer je velika … Pokazuje nam koliko je čovjekovo tijelo malo, koliko je veliki njegov um, budući da njegova inteligencija može prigrli cijelu ovu blistavu neizmjernost.”



Ako to nije dovoljno nadahnuće da večeras pogledate prema zvijezdama, ne znamo što je. No ako vam je potrebno više razloga, evo nekoliko astronomskih događaja koje ne smijete propustiti, a koji se događaju u razdoblju od listopada do prosinca 2021. godine.

Od veličanstvenih meteorskih kiša do pomrčina

Gledanje ovih veličanstvenih meteorskih kiša i pomrčina zasigurno će vas ispuniti i uljepšati vam večer.

7. listopada: Meteorski pljusak Drakonida

Draconidi su manji meteorski pljusak koji proizvodi oko 10 meteora na sat. Iako nije najveći meteorski pljusak na popisu, odličan je za uživanje s djecom jer je jedan od rijetkih koji se najbolje gleda u ranim večernjim satima umjesto u ranim jutarnjim satima. Podignite pogled prema nebu od 6. do 10. listopada, a najbolje će se vidjeti 7. listopada, zahvaljujući mladom mjesecu.

21. i 22. listopada: Orionidska kiša meteora

Za malo jaču emisiju pričekajte Orionide koji proizvode do 20 meteora na sat. Meteorska kiša zapravo su zrnca prašine koju je ostavio Halleyjev komet, koji EarthSky opisuje kao “vjerojatno najpoznatiji od svih kometa, koji je posljednji put posjetio Zemlju 1986.” Godišnji događaj zapravo se održava između 2. listopada i 7. studenog, ali vrhunac doseže u noći s 21. na 22. listopada ujutro.

Koje pjesme biste pustili drugim stanarima Mliječne staze?

4. i 5. studenog: Meteorski pljusak Taurida

Poput Drakonida, Tauridi također proizvodi samo pet do 10 meteora na sat. Međutim, jedinstven je za gledanje jer se sastoji od dva odvojena toka, a ne jednog. Prvi, objašnjava SeaSky, “je proizveden od zrna prašine koje je ostavio Asteroid 2004 TG10. Drugi tok stvaraju krhotine koje je ostavio komet 2P Encke.” Događaj će ove godine doživjeti vrhunac u noći 4. studenog i rano ujutro 5. studenog.

17. i 18. studenog: Meteorski pljusak Leonida

Kao i drugi, Leonida ne stvara veliku količinu meteora, već ih proizvodi samo 15 na sat na svom vrhuncu – ali to više nego nadoknađuje kvalitetom svojih meteora. Prema Space.com, ovaj godišnji pljusak “odgovoran je za neke od najintenzivnijih oluja meteora u povijesti.”

Pad doseže vrhunac u noći 17. studenog i ujutro 18. studenog. Puni mjesec će biti iznad njih, ali ćete ipak moći vidjeti nekoliko treperenja dok se spuštaju.

19. studenog: Djelomična pomrčina Mjeseca

Mjesec će 19. studenog proći kroz Zemljinu sjenu, uzrokujući djelomičnu pomrčinu Mjeseca. To je spor i stabilan događaj: savršen za postavljanje deke na livadu ili plažu i promatranje neba do dugo u noć. No, možda ćete zaspati u jer će pomrčina trajati više od tri sata.

13. i 14. prosinca: Meteorski pljusak Geminida

Ova godina završava s praskom. Geminidi Meteorski tuš, koji SeaSky naziva “najboljim pljuskom na nebu”, zauzet će nebo 13. prosinca i ujutro 14. prosinca kada će na svom vrhuncu padati do 120 raznobojnih meteora na sat.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime