Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Blagdani u miru i sigurnosti: Pripazite na opasnosti koje skriva božićno drvce!

Jeste li znali da su upravo lampice i božićna drvca najčešći 'krivci' za nastanak požara u privatnim domovima tijekom blagdana? Kako bi blagdane proveli u miru i sreći potrebno je poduzeti sljedeće sigurnosne mjere

Jedva čekate da danas tradicionalno okitite božićnu jelku? Ili ste jedni od onih koji su bor okitili još na početku adventa ili možda i ranije?Kako god, čaroliji božićnog drvca, okićenog među inim – omiljenim ukrasima, svjetlucavim lampicama i ukrasnim trakama nitko ne može odoljeti, no da bi u miru i blagdanskom ozračju uživali bez straha za svoj život potrebno je ipak držati se nekih sigurnosnih mjera.

Nije ugrožena samo imovina, nego i ljudski životi

Jer, vjerujemo kako niste znali da su upravo lampice i božićna drvca najčešći ‘krivci’ za nastanak požara u privatnim domovima tijekom blagdana! Uostalom, dovoljno je reći kako je potrebno samo 20 sekundi da požar zahvati cijeli bor! Tako upravo božićna jelka postaje i najljepše i najopasnije mjesto u našem domu tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana – u kojem nažalost ne stradavaju samo materijalne stvari, nečija imovina, nego i ljudski životi.

“Za samo 20 sekundi plamen može zahvatiti cijeli bor, a za 90 sekundi od drvca ostaje samo pepeo! No sve se eventualne nesreće u domu mogu vrlo lako spriječiti”, objašnjava nam Tomislav Katić, vlasnik Orsus grupe, tvrtke za zaštitu i sigurnost te donosi neke od najvažnijih savjeta kako provesti blagdane u miru i sigurnosti vlastitog doma:

1/ Prokontrolirajte sve lampice

Potrebno je prvo napraviti kontrolu svih lampica i svjećica koje planirate staviti na jelku. Provjerite je li utičnica ispravna, a žice neoštećene kako biste spriječili kratki spoj – jer su upravo neispravne lampice i žice, kažu statistike, najčešći uzroci požara tijekom blagdana. Naravno, pripazite i da žaruljice nisu u izravnom kontaktu s ukrasima i iglicama.

2/ Na bor ne idu upaljene svijeće

Na bor nikad ne stavljajte upaljene svjećice, a ako ne možete odoljeti njihovoj romantičnoj strani svakako ih držite upaljenima samo kada ste u blizini te obavezno ugasite čim izađete iz doma i tijekom noći. Naime, svjećice, ako su stalno uključene, mogu se zagrijati i do 90°C, pa svaki put kad odlazite od kuće ili idete na spavanje, obvezno isključite svu ukrasnu rasvjetu. 

3/ Birajte ukrase s oznakom nezapaljivo

Ukrasi s oznakom nezapaljivo (‘fire retardant’), kao i umjetno drvce, pravi su izbor. S druge strane, kod prirodnih drvca treba paziti na smolu koja pri zapaljenju stvara puno dima, što može biti potencijalno ubojito.

4/ Ukrasi trebaju biti dalje od peći

Božićno drvce postavite dalje od peći, radijatora, grijalica i TV-a, a preporuča se pokraj bora držati aparat za gašenje – jer je potrebno 20 sekundi da plamen zahvati cijeli bor, a 90 sekundi da od njega ostane samo – pepeo!

5/ Prskalice dalje od gorivih površina

Nemojte koristiti pirotehniku, ali ako baš želite paliti prskalice, odmaknite se dalje od gorivih površina.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime