Subota, 8 siječnja, 2022

Vječna dvojba – je li bolje prirodno rezano ili umjetno božićno drvce?

Ako ste ikad dvoumili o tome kako vaše božićno drvce utječe na okoliš, onda ste se zasigurno zapitali je li bolje kupiti umjetno božićno drvce koje ćete koristiti godinama umjesto onoga rezanog koje ćete nakon nekoliko tjedana - baciti

Iako biste možda na prvu pomislili kako umjetno božićno drvce manje šteti okolišu od prirodnog rezano, to i nije baš tako…

Ljubitelji prirodnih božićnih drvaca uvijek će istaknuti miris što se širi kućom, a kojeg niti jedno umjetno drvce ne može nadomjestiti. Prirodna drvca možda nisu savršena kao umjetna, no u kuću unose dašak prirode. S druge strane, umjetnim drvcima ne otpadaju iglice. U njega uložite jedne godine, pa je zapravo i financijski isplativije, a i zahtijevaju manje angažmana. U prosincu ga samo izvadite iz kutije i okitite, bez ponekad i iscrpljujuće potrage za savršenim primjerkom.

Amerikanci, koji su skloniji prirodnim drvcima, nerijetko će sami otići u šumu i posjeći ga. I to je dio njihove tradicije. Samo u 2017. godini u SAD-u je ukrašeno nevjerojatnih 48,5 milijuna božićnih drvaca – od toga 27,4 milijuna prirodnih i 21,1 milijuna umjetnih. U Velikoj Britaniji svake se godine kupi 8 milijun, a u Hrvatskoj se okiti oko pola milijuna prirodnih rezanih božićnih drvaca.

Jesu li umjetna božićna drvca ekološki prihvatljivija od prirodnih rezanih?

Ove brojke mogu nas navesti na pomisao da je sječa božićnih drvaca sinonim za sječu šuma. Ipak, to nije točno. Božićna drvca za prodaju uzgajaju se na ‘farmama’, a ne sijeku nemilice po šumama. Nemojte to ni pokušavati, jer su kazne vrlo visoke. Čak i ako je šuma vaša. No, o tome nekom drugom prilikom. Dakle, vratimo se na farme božićnih drvaca. Smreke i borovi sjajno apsorbiraju stakleničke plinove, pa se procjenjuje da je drvce visoko 1,5 m tijekom svog rasta pomoglo apsorpciji 3 kg CO2 iz atmosfere. Osim toga, uzgajivači božićnih drvaca će na mjestu svakog posječenog drvca posaditi novo.

umjetno božićno drvce

Umjetno božićno drvce može se koristiti godinama ukoliko se pravilno održava i skladišti. Međutim, ova su drvca izrađena od PVC-a, poliuretanske pjene i čelika za čiju se proizvodnju koristi velika količina energije. I iako se mogu koristiti godinama, najčešće se ne mogu reciklirati nego završavaju na odlagalištima otpada na kojima se onda raspadaju desecima godina, ako ne i stoljećima. Osim toga, većina umjetnih božićnih drvaca proizvedena je u Kini, što znači i da ostavljaju veliki ugljični otisak u atmosferi jer se dopremaju zrakoplovima koji emitira najviše CO2.

Ho-ho-ho: Donosimo 7 najboljih božićnih filmova iz 2021.

Kad se podvuče crta, uzgoj prirodnog božićnog drvca na okoliš djeluje jednako (čak je nešto manji) od proizvodnje i utjecaja umjetnog drvca. I to samo ako računamo energiju i resurse potrošene za uzgoj, odnosno proizvodnju. Čim se analiza proširi na druge parametre, procjena je da umjetno drvce visoko dva metra ima dvostruko veći ugljični otisak od rezanog koje završi na odlagalištu otpada.

Ako ste još uvijek neodlučni, evo na što biste trebali pripaziti kod odabira božićnih drvaca -prirodnih ili umjetnih.

Prirodno rezano božićno drvce

  1. Kupite lokalno uzgojeno božićno drvce

Potražite uzgajivače u blizini mjesta stanovanja i od njih nabavite božićno drvce. Ugljični otisak smanjuje se za dopremu drvaca s udaljenih lokacija.

  1. Iznajmite božićno drvce

Razmislite o najmu božićnog drvca. Imat ćete prirodno drvce koje će vam pojedini uzgajivači dostaviti i na kućnu adresu, te ga nakon božićnih i novogodišnjih blagdana vratiti na uzgajalište.

  1. Kupite posađeno božićno drvce

Vrlo jednostavno, kupite drvce s korijenom. Ostavite ga izvan kuće, pa ga ponovno unesite u kuću dogodine. Ovo je varijante koja je jednako dobro za okoliš kao i za vaš novčanik.

  1. Reciklirajte

Ukoliko nemate mogućnost za drvcem s korijenom, reciklirajte rezano. U gradu Zagrebu se primjerice svake godine drvca ostavljaju na dogovorenim lokacijama, pa ih gradske službe odvoze i pretvaraju u kompost i malč za šume i parkove.

Umjetno božićno drvce

Imate li već umjetno božićno drvce, nastavite ga koristiti i potrudite se da vam potraje što duže. Kad dođe vrijeme (bilo bi najbolje da ga koristite bar 10-ak godina) da ga zamijenite, probajte razmišljati ekološki. Možda možete kupiti rabljeno ili ako kupujete novo, potražite ono s većim postotkom PE (polietilena). Takvo drvce sadrži manje PVC-a  koji iznimno zagađuje okoliš i ne može se reciklirati.

Foto: Pexels

Pročitajte još...

9 YouTube kanala koji nas inspiriraju na odgovorniji (i zeleniji) život

Postoje tisuće vlogera koji promoviraju održivi razvoj i odgovoran način življenja stvarajući koristan sadržaj za svoju publiku. A kako predviđamo da ćemo ove godine provoditi puno vremena gledajući i učeći izabrali smo devet njih koji su nas oduševili praktičnim i korisnim savjetima

Uzgoj prirodnim slijedom: Kako korov pomaže u borbi protiv klimatskih promjena?

Bavljenje uzgojem prirodnim slijedom može biti itekako učinkovito i održivo, te će pomoći u smanjenju stakleničkih plinova. Možda je to mali, ali je značajni korak u rješavanju ozbiljnog globalnog problema.

Čudesan spoj savršenog okusa: Juha od bundeve s narančom

Nadamo se kako ćete uživati u ovom čudesnom spoju namirnica, za čiju vam pripremu neće trebati više od 20 minuta, a savršeno krijepi i dušu i tijelo. Dobar tek!

Chez Darling: Najbolji recept za vanilin kiflice – jer Božić nije Božić bez njih!

Meni božićno vrijeme počinje s vanilin kiflicama. Ne s adventskim kalendarom kojeg btw nije ni bilo dok sam ja bila mala, niti s božićnim reklama nego s kiflicama. Kiflice su se u našoj kući počinjale peći prve... Jer treba im da otpuste.

Povezano

Najbolja novogodišnja odluka: 11 praktičnih i jednostavnih prijedloga za održivi život!

Želite li ekološki osvijestiti i sebe i svoju okolinu, donosimo praktične i jednostavne prijedloge, a usvojite li samo jedan od njih - za nas ste na dobrom putu da doista i postanete 'superheroj' planeta Zemlje!

Održivi Božić: Kako najljepše doba godine učiniti prekrasnim i za naš planet?

Jedna lekcija koju smo nedavno naučili je važnost smislenog povezivanja s našim voljenima. Ako razmislimo o ovom osjećaju, onda se održivi Božić uopće ne čini kao takav napor...

Inovacija: Mini vjetroturbina koja proizvodi dovoljno energije za napajanje svakog doma

Dizajner i poduzetnik Joe Doucet stvorio je uređaj za usmjeravanje snage vjetra koji se nalazi unutar kinetičke skulpture veličine zida, a proizvodi dovoljno energije za napajanje nekog privatnog doma

Nove biorazgradive maske na biljnoj bazi zatvaraju krug recikliranja

Ovo je prva maska ​​na svijetu za jednokratnu upotrebu napravljena od 100% biljnih materijala. Osim toga, američkim kupcima tvrtka nudi i 1 dolar kredita u trgovini za svaku Oceanshield masku koju vrate

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime