Subota, 23 ožujka, 2024

Božić u bolnici: Studenti medicine donose sreću i nadu na dječje odjele

Upoznajte studente Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Sekcije za pedijatriju koji već godinama s veseljem održavaju 'Božićnu akciju' i prikupljaju vrijedne darove za bolesnu djecu po zagrebačkim bolnicama. Ni ove godine, unatoč epidemiološkim mjerama, nisu propustili donijeti radost bolesnoj djeci

Provoditi blagdane bez svojih najbližih i najdražih mnogima je emotivno vrlo teško. S time smo ove godine, nažalost, svi suočeni, no postoje mnoga bolesna djeca koja su osuđena na takav život – dulje vremena, a neka, nažalost, i godinama.
O njima posebno tijekom studenoga i prosinca misle studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu iz Sekcije za pedijatriju.Već godinama se ovi studenti okupljaju sa željom da razvesele djecu koja blagdansko doba provode u bolnicama i koja su razdvojena od obitelji. Svake godine s nestrpljenjem iščekuju prosinac i svoju ‘Božićnu akciju’ jer im je ‘ona nedvojbeno najljepši dio rada Sekcije’. Vidjeti radost i iznenađenje na dječjim licima, neprocjenjivo je, svi se slažu u glas. S djecom već godinama pjevaju, plešu i prirede im pravu zabavu tijekom dijeljenja darova, kako bi barem na kratko zaboravili da nisu sa svojim bližnjima u vrijeme blagdana. 

Najljepši dio priče – dijeljenje darova po odjelima

Najljepši dio cijele ove priče dijeljenje je darova na odjelima. Vidjeti radost i iznenađenje na dječjim licima, neprocjenjivo je. Kada djeca zapjevaju s nama, zagrle nas ili kada zajedno plešemo na bolničkim hodnicima jedna su od najdivnijih iskustava koje možete zamisliti. Izrazito nam je žao što im ove godine to nećemo moći priuštiti, ali zato smo se maksimalno potrudili da darovi budu još veći i bolji te se nadamo da ćemo im barem donekle uljepšati ove tužne dane kada su odvojeni od svojih obitelji. No ima lijepih stvari koje su nas ganule i ove godine! Posebno su nas obradovale prekrasne kreativne božićne čestitke i poruke koje su izradila dječica iz Dječjeg vrtića Čigra za svoje prijatelje u bolnicama”, kaže nam Lana Ivanišević, jedna od studentica medicine i članica Sekcije za pedijatriju.

Ove godine zbog epidemiološke situacije nisu u mogućnosti donositi izravno djeci. I dok su svih prethodnih godina obilazili odjele uz božićne pjesme i ples, ove godine darove predaju medicinskim sestrama ispred ulaza u bolnicu. A zatim će ti darovi, zbog epidemioloških mjera, morati odstajati u posebnoj sobi 48 h prije nego što će ih sestre darovati bolesnoj djeci. 

U akciji mogu sudjelovati svi

Tradicija ‘Božićne akcije’ postoji već nekoliko godina, pa iako su je pokrenuli studenti medicine, budući pedijatri – u njoj sudjelovati mogu svi građani – svatko tko ima dobru volju pomagati.
“Prije svega sudjeluju studenti i profesori, a ove godine u akciju su se uključili vrtići, osnovne i srednje škole. Također, razne tvrtke, dućani, zaklade i javne osobe sudjeluju u donacijama”, objašnjava Lana.
Darove svake godine odnose na odjele pedijatrije u KBC-u Zagreb, na Klinici za dječje bolesti Zagreb, KBC-u ”Sestre milosrdnice”, Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi, Specijalnoj bolnici za zdravstvenu zaštitu djece s motoričkim smetnjama, Specijalnoj bolnica za psihijatriju djece i mladeži. Također, šalju darove i u neke opće i županijske bolnice. 

Dobrodošli su darovi za sve uzraste, od 0 do 18 godina

Sama akcija prikupljanja darova završila je sredinom prosinca, a darove su studenti prikupljali za sve uzraste, od rođenja do 18 godina. U prosjeku daruju oko 500-ak djece svake godine. 
“Darovi mogu biti razni; od potrepština za bebe, igračaka, bojica, slatkiša i grickalica, ali i društvenih igara, knjiga i slikovnica… Zatim sve prikupljeno kategoriziramo i pakiramo u paketiće, ovisno o spolu i dobi, tako da sva djeca dobiju dar otprilike iste veličine. Moramo naglasiti da zbog higijenskih razloga prikupljamo samo nove stvari. Građani su mogli ubacivati darove u kutije koje su se nalazile u svim zagrebačkim studentskim domovima te u nekim vrtićima i školama“, otkriva nam Lana.

Osim fizičkih darova, građani mogu uplatiti novčana sredstva na račun. Detalji o uplatama mogu se pronaći na Facebook stranici Studentska sekcija za pedijatriju. Akcija još traje, pa prikupljenim novčanim sredstvima ovi vrijedni i plemeniti studenti kupuju još darova za djecu na pedijatrijskim odjelima. Na stranici su dostupne i fotografije od prijašnjih godina, a studenti revno odgovaraju na sve upite u vezi ove divne akcije.

Svi studenti medicine su dobrodošli

Inače, studentsku sekciju za pedijatriju u sklopu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu vodi skupina od sedam studenata: Dora Bulić, Marta Grgat, Matija Horvat, Stela Hrkač, Lea Huić, Lidija Hunjet i Lana Ivanišević. Trenutačno imaju sedamdesetak članova u Sekciji i to su samo studenti od prve do šeste godine medicine. Uglavnom prevladavaju studenti viših godina, iako se rad sekcijie predstavlja već na uvodnom predavanju prve godine studija. Naime, praksa je da sve sekcije održe kratko izlaganje o svom radu i studenti se već tada mogu učlaniti u one koje žele. Također, mogu se priključiti i kasnije, bilo kada tijekom studija ako to požele. Članovima je želja specijalizirati pedijatriju, a ‘Božićna akcija’ je definitivno svima najomiljeniji dio studiranja. 
“Svi imamo velik interes za pedijatriju i nadamo se da ćemo nakon završetka studija moći to i specijalizirati. Stoga nam je ovo idealna prilika da izbliza i u izravnom kontaktu s djecom naučimo više o pedijatriji te iz prve ruke posvjedočimo koliko je to plemenito i cijenjeno zvanje”, ponosno nam kaže Lana.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime