Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Ena Rajić: Spoken word poezija provocira na kritičko razmišljanje i – akciju!

Mlada umjetnica, psihologinja, video producentica i poduzetnica već tri godine više nego uspješno progovara o društvenim problemima na satiričan način

Jeste li ikada čuli pjesmu u kojoj umjetnik progovara o društvenim problemima, na poseban i satiričan način? Jeste li ikada zastali i pronašli se u stihovima poezije? Znate li što je spoken word poezija?Razgovarali smo s mladom umjetnicom, psihologinjom, video producenticom i poduzetnicom Enom Rajić koja već tri godine više nego uspješno progovara o društvenim problemima na satiričan način.

Inspirirati, zabavljati i educirati pametne ljude na kreativan način

Psihologinja po zanimanju, dvadesetsedmogodišnja Ena već se za studentskih dana počela baviti snimanjem video sadržaja koji je objavljivala na društvenim mrežama i oduševljavala publiku. Prije tri godine počela je pisati i izvoditi spoken word poeziju ni ne znajući da je to spoken word.
“Prvu sam pjesmu pokazala jednoj osobi koja mi je rekla da joj zvuči ‘spoken wordish’ nakon čega sam išla istražiti o čemu je riječ. Kako me taj žanr poezije zainteresirao, posvetila sam mu se te nastavila stvarati u tom smjeru”, priča nam Ena.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ENA RAJIĆ | Poezija i satira (@enarajic)

Ena snima satirične video skečeve te spoken word poetry videofilmove, a vlasnica je i Media Scene, agencije koja pomaže tvrtkama i pojedincima izraditi sadržaj za društvene mreže kroz autorske videofilmove i edukacije.
“Bavim se pretprodukcijom, produkcijom i postprodukcijom promotivnih videofilmova, spoken word poetry videofilmova te duhovitih video skečeva za klijente koji dolaze iz različitih branši – od IT-a preko telekomunikacija do tvrtki koji se bave proizvodnim biznisom. Volim reći kako je moj zadatak inspirirati, zabavljati i educirati pametne ljude na ful kreativan način”, ističe Ena.
Osim toga Ena održava jednodnevnu edukaciju pod nazivom Video start koja pomaže postojećim i budućim kreatorima sadržaja naučiti osnove kreiranja video sadržaja te kako se istaknuti kvalitetnim i originalnim videima na društvenim mrežama. A za sve one koji više vole čitati, napisala je tekstualnu verziju, e-knjigu “Video koji plijeni pažnju”.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ENA RAJIĆ | Poezija i satira (@enarajic)

Što je točno Spoken word poezija?

Spoken word poezija vrsta je izvedbene poezije koja se piše s ciljem izvođenja na pozornici ili pred kamerom, a u sebi može sadržavati elemente: proze, kazališne izvedbe, stand upa, plesa, rapa te ostalih glazbenih žanrova.
Ovu posebnu poeziju karakteriziraju rima i igra riječima, kao i sleng, improvizacija, autentičnost izvođača, zanimljiv performans, emocionalna zasićenost riječi te kontakt s publikom, a obično je pisana u prvom licu jednine. Često se odnosi na psihologijske teme te pitanja društvene pravde, upravo kako to i Ena radi.
“Tematika je uglavnom psihologijska i društveno angažirana, a neke od tema koje obrađujem su: perfekcionizam, mobbing, samopoštovanje, međuljudski odnosi, ljudske slobode, odljev mozgova, apsurd, društvena nepravda. Ideje za videofilmove pronalazim na svakom koraku – promatram sebe i svijet u kojemu živim, razgovaram s ljudima, pratim trendove, čitam, gledam, istražujem teme od interesa”, priča nam Ena.

Umjetnost koja potiče emocije, izaziva katarzične trenutke…

Uzimajući u obzir situaciju u kojoj se svijet našao posljednjih godinu dana, uslijed pandemije koronavirusa i socijalne izolacije, ljudi su sve više počeli obraćati pažnju na mentalno zdravlje i brinuti se o sebi, ali i razmišljati o životu, pa i na drukčiji način nego prije.
“Spoken word pjesma, kao i bilo koje drugo umjetničko djelo – književni roman, skladba ili kazališna predstava može osvijestiti čovjeka, potaknuti ga na razmišljanje, pobuditi emocije u njemu, izazvati katarzični trenutak”, objašnjava Ena te dodaje kako joj mnogi govore da ih njene riječi provociraju na kritičko razmišljanje te potiču na introspekciju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ENA RAJIĆ | Poezija i satira (@enarajic)

Enin glas čuo se na brojnim konferencijama, nastupima, u dva dokumentarna filma, a njene riječi doputovale su i do Ujedinjenih naroda, gdje je koncem 2019. godine nastupila na Geneva Peace Weeku.
Negdje na ljeto 2019. godine iz švicarske organizacije SanChild kontaktirala me Sanela Musić koja je već neko vrijeme pratila moj rad na društvenim mrežama. Tema je bila ‘Building Trust in Post-War Communities’, a izvela sam dvije spoken word pjesme ‘Poštovana predsjednice’ i ‘Peace for yesterday’. Bila mi je uistinu golema čast svima prisutnima prezentirati svoj rad te sliku naše stvarnosti. Nezaboravno iskustvo!“, s ponosom zaključuje naša sugovornica.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime