Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Karnevalske maske koje izrađuje Tihomir Marinković među najtraženijima su i u Veneciji

Hrvatski kipar Tihomir Marinković karnevalske maske izrađuje već više od 20 godina. Njegova supruga Marina, akademska slikarica njegovim je maskama udahnula 'život' vrhunskim bojama, kvalitetom i sjajem. Stoga ne čudi kako je posebno tražene bile upravo u prijestolnici karnevala

Pandemija koronavirusa koja je pogodila svijet u 2020. godini suočila nas je sa svakodnevnim nošenjem maski. Iako njima pokrivamo pola lica i često ispod njih ne prepoznajemo osobu koja ih nosi – to je, nažalost, jedina poveznica s maskama koje smo do pandemije svi obožavali nositi – onim karnevalskim.Na današnji dan, kada smo još prošle godine svi jedva čekali obući dugoplanirani kostim za maškare te s veseljem prisustvovali spaljivanju pusta – uglavnom se samo s nostalgijom možemo prisjetiti nekih od najljepših karnevala u svijetu – poput, recimo, onog u Veneciji.

Bračni par koji maskama udahnjuje ‘život’

A tamo bi, sasvim sigurno, da nije pandemije, ove godine bio i hrvatski kipar Tihomir Marinković koji karnevalske maske izrađuje već više od 20 godina. S njime bi se također maškarala i njegova supruga Marina, akademska slikarica bez koje, kako nam Tihomir otkriva, njegove maske ne bi bile ni blizu bile toliko lijepe. Jer Marina je maskama udahnula ‘život’ vrhunskim bojama, kvalitetom i sjajem, a zajedno ovaj ih par predstavlja posljednjih 6 godina. Tihomir je svoju ljubav prema maskama otkrio nedugo nakon upisa studija likovne akademije “al” Accademia di belle arti di Venezia, u istoj onoj u kojoj bi danas njegove maske sasvim ravnopravno ‘plesale’ pored svih drugih.

Marina i Tihomir Marinković zajedno izrađuju maske zadnjih 6 godina

“Bilo je to, sad već davne 1994. godine, kada sam kao novopečeni student upoznao dvojicu starijih kolega koji su tada svoj studij plaćali vlastitim sredstvima zarađenim oslikavanjem maski. Nisam siguran jesam li se više zaljubio u taj veličanstveni svijet stare Venezie i maskiranja sa stotinama raznovrsnih maski ili u privilegij da ih baš ja oblikujem i izrađujem na toj veličanstvenoj pozornici – s brojnom publikom i solidnim prihodom koji mi je omugućio da živim punim plućima. Bila je to, definitivno, ljubav na prvi pogled”, otkrio nam je Tihomir početke svoje karijere.

Razne vrste i tehnike maski

Tihomir nas detaljnije upoznaje sa svijetom maski koje izrađuje i to nekoliko vrsta koje su zapravo podijeljene po svrsi: obredne, teatralne, zaštitne i dekorativne maske. Izrada je kompleksan proces koji obuhvaća mješavinu tradicionalnih, starih tehnika i suvremenih mogućnosti. Sve počinje izradom modela u glini po kojem se izlije kalup od gipsa pa u njega kašira papir. Objašnjava nam i kako proces kaširanja nije puko ljepljenje papira već znalačko slaganje točno skrojenih komada posebnog papira (carta lana) koji je podatan i na kraju čvrst, a opet dovoljno elastičan kako bi maska imala vrhunske karakteristike. A to je tehnika koja se stječe upoznavanjem niza elemenata i s godinama iskustva koje garantira pravilno izvođenje svake od 10 do 12 radnji koje sačinjavaju izradu svake pojedine maske.

“Te radnje su: modeliranje, lijevanje kalupa, priprema kalupa ili premazivanje odjeljivačem, zatim kaširanje, sušenje, obrezivanje i izrezivanje očiju, brušenje, temeljna boja, oslikasvanje i dekoriranje, pozlata, lakiranje, patiniranje, montiranje vezica i tek tada pakiranje. U svakom slučaju sve se izvodi ručno i svaka faza ima svoje zakonitosti i kompleksnosti, a još k tome potrebno je i dobro uskladiti sve preparate i faze rada kako bi maska bila dobra”, priča nam Tihomir.

Za izradu jedne maske ponekad treba i do dva tjedna

Za izradu jednog modela potrebno je od nekoliko dana do dva tjedna, dok mu je za maske s već gotovim kalupima ponekad potrebno svega nekoliko sati. Sve ovisi o veličini maske, pa neka može biti gotova i za 10 sati, a one zahtjevnije naravno oduzimaju više vremena. Tihomir nam otkriva kako rijetko izrađuje maske po želji jer je takva maska skupa većini klijenata. Ona podrazumijeva i oblikovanje modela što poskupljuje izradu. Zato se maske najčešće rade serijski.

“Prva maska koju sam izradio bilo je jedno žensko lice. I dan danas ta mi je maska podsjetnik kako je za ulazak u ovaj svijet potrebno puno više od vještine oblikovanja lijepog lica. Trebalo mi je mnogo rada i iskustva na sceni da počnem oblikovati maske koje zadovoljavaju sve kriterije. Najdraža mi je maska lista jer postojano, elegantno i jednostavno odolijeva vremenu. Iako sam ju napravio davno, i dalje se ističe među većim, brojnijim, moćnijim maskama. Inspiraciju prvenstveno crpim iz prirode, ali i iz svijeta umjetnosti”, otkriva nam Tihomir.

Osim izložbi i predstava, njegove maske se mogu pronaći u Veneciji

“S godinama sam ipak izradio razne maske, za razne prigode – počevši od filma, kazališta, televizije, priredbi… Moje maske su se tako našle i na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, u operi, u mnogim predstavama ZKM-a i drugih, u raznim videospotovima, a najdraže su mi maske iz posljednjeg ciklusa “Krik” jer su mi omogućile sasvim nov i nesputan pristup izradi i oblikovanju”, priča nam. 

Maske koje je radio za karneval u Veneciji su komercijalne, pa odotud i velik broj njegovih modela ima takvu namjenu. Iako mu je to tržište omogućavalo stalan prihod, ujedno ga je i ograničavalo u kreativnosti jer nameće pravila kako je najbolja maska ona koja je i najprodavanija. Stoga ga je ta činjenica, priznaje nam Tihomir, dugo godina sputavala u izradi maski po njegovom ‘guštu’.

“Surađivao sam sa gotovo svakom radionicom u Veneciji, barem sa svakom bitnijom jer sam godine studija većinom živio od prodaje modela koje sam radio za njih. Tako sam  izradio više od 200 modela koji se i danas koriste i često ih vidim u prolazu Venecijom. Zadnjih godina izrađujem maske po svojim modelima kojih imam više od 100. Aktivno koristim nekoliko desetaka modela, a ostale po potrebi. Mnoge jednostavno čuvam za neku buduću svrhu. Do sada sam surađivao s tri najbolje galerije u Veneciji koje sam redovito posjećivao već 20 godina barem 6 puta godišnje”, objašnjava nam naš sugovornik, dodajući kako je time spajao ugodno s korisnim i u Veneciju išao kao na izlet. , pa tako spojim ugodno s korisnim i uživam u svojevrnom izletu”, objašnjava nam naš sugovornik.

Nažalost, pandemija je, posebno ove godine, stopirala njegovo poslovanje. Iz Venecije nije dobio nijednu narudžbu, kod nas su galerije zatvorene ali je imao neke pojedinačne narudžbe. Do nekih boljih, normalnijih vremena i dana kada ćemo s guštom odbaciti ove ‘pandemijske’ maske i jedva čekati one karnevalske Tihomirove i Marinine maske ne morate tražiti po Veneciji jer su dostupne na njihovoj Facebook stranici “Art of masks” ili putem web galerije www.masks.com.hr.

Fotografije: Shutterstock i privatni album

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime