Srijeda, 3 srpnja, 2024

IN MEMORIAM: Josip Manolić – najdugovječniji hrvatski političar

Njegov život obilježen je turbulentnim vremenima Kraljevine Jugoslavije, NDH-a, SFRJ-a te suverene Republike Hrvatske

U svojoj 105. godini preminuo je Josip Manolić, dugovječni hrvatski političar, a tu vijest potvrdila je njegova obitelj za Nacional. Omiljeni Joža, politička ikona čija se karijera proteže kroz četiri različite političke režime, rođen je u ožujku 1920. u Kalincu, nedaleko od Đurđevca. Njegov život obilježen je turbulentnim vremenima Kraljevine Jugoslavije, NDH-a, SFRJ-a te suverene Republike Hrvatske, isprepleten političkim previranjima, ali i izuzetnom životnom snagom. Svojom dugovječnošću i nepokolebljivim stavom postao je ne samo poznata politička figura, već i omiljeni javni lik. Dok je bio poznat po svojoj odlučnosti u političkim borbama, njegov je životni put obilježen i turbulentnim ljubavnim i političkim odnosima koji su ga često stavljali pod povećalo javnosti.Istaknuti političar kroz četiri režima

Kao ključna figura u političkom pejzažu, Manolić je započeo svoju političku aktivnost već 1937. godine, postajući sindikalni omladinski rukovoditelj, a kasnije je pridružen i Komunističkoj partiji. U svojoj mladosti, Manolić se istaknuo kao glavni zapovjednik u akciji oslobođenja Bjelovara tijekom Drugog svjetskog rata, no nakon rata, njegova prošlost bila je obavijena kontroverzijama i optužbama za zločine koje su počinili partizani. Unatoč tome, Manolić je kasnije uspio ostvariti zapaženu karijeru u politici, diplomiravši na Pravnom fakultetu i obnašajući različite dužnosti, uključujući i ulogu predsjednika hrvatske Vlade.

Njegova suradnja s Franjom Tuđmanom i osnivanje HDZ-a obilježili su političku scenu tog razdoblja. Nakon raskola s Tuđmanom, Manolić je bio ključna figura u osnivanju stranke Hrvatskih nezavisnih demokrata, no ta je stranka kratko trajala. Tijekom svojih posljednjih godina, Manolić se povukao iz aktivne političke scene, no njegova dugovječnost i životna priča bili su često tema medijskih izvještaja. Preminuo je u Republici Hrvatskoj u dobi od 104 godine, a njegova bogata politička baština ostat će zapisana u povijesti.

Ljubavni život Josipa Manolića često je bio pod povećalom javnosti. Obje supruge je nadživio, a posebne reakcije izazvao je ženidbom u 97. godini. 

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime