Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Momageri & Dadageri: Roditelji koji su dobro unovčili talente svoje djece

Značajne uloge u uspjehu i karijerama slavne djece odigrali su i igraju, naravno, i njihovi roditelji koji su na efikasan i vrlo promišljen način unovčili talente svoje djece, ali podebljali i svoje račune

Obično se kaže kako obitelj i posao ne idu zajedno, no kod slavnih osoba koje već prije svoje punoljetnosti zarađuju milijune dolara, to pravilo uvijek ne vrijedi. Značajne uloge u uspjehu i karijerama slavne djece odigrali su i igraju, naravno, i njihovi roditelji koji su na efikasan i vrlo promišljen način unovčili talente svoje djece, ali podebljali i svoje račune.Jer zašto bi karijeru i financije prepustili nekom strancu, kada oni najbolje poznaju vlastitu djecu. Ima uspješnih priča, no ima i onih koje imaju mračnu stranu ili nisu potrajale baš dugo.

Do 14. godine zaradio vrtoglavih 14 milijuna dolara

Sjetimo se samo zvijezde filma ‘Sam u kući’, Macaulaya Culkina, koji je početkom 90-ih ušao u povijest svjetske kinematografije kao najveća dječja zvijezda nakon Shirley Temple. Odrastao je sa sedmero braće i sestara, a u svijet glume ga je usmjerio njegov otac Kit Culkin, za kojeg je kasnije tvrdio da ga je maltretirao psihički, verbalno i fizički. Danas 40-godišnji Macaulay čitavo je svoje djetinjstvo proveo kao megazvijezda upravo zahvaljujući filmovima ‘Sam u kući’ i ‘Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku’ i zaradio još prije svoje 14. godine vrtoglavih 11 milijuna dolara. U dobi od samo 16 godina Macaulay je tužio vlastite roditelje smatrajući da nisu dobro postupali s njegovim novcem, a odrekao ih se i kao zakonskih skrbnika, tako da više nisu mogli raspolagati njegovim bogatstvom. Naposljetku je dobio spor.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 🔮Official Rare Pictures🔮 (@macaulay.culkin.rare)

Ili naprimjer Britney Spears koja ni u 39.godini ne samo da ne upravlja svojim novcem i karijerom, već joj je uskraćena i sloboda kretanja, pa se lani na društvenim mrežama pojavio pokret #FreeBritney koji su pokrenuli njezini fanovi želeći da joj se napokon vrati sloboda kako bi mogla samostalno upravljati svojim životom. Američka pop zvijezda iz devedesetih prošla je dug i trnovit put od dječje zvijezde preko teen glazbene senzacije do posrnule dive koja posljednih trinaest godina živi pod strogom kontrolom drugih. Sud joj je oduzeo poslovnu sposobnost i stavio je pod skrbništvo oca Jamieja, smatrajući da Britney nije dovoljno mentalno stabilna da sama donosi važne odluke o svom životu.

Traumatična iskustva Shirley Temple i Judy Garland s roditeljima

Momageri i dadageri nisu nikakva novost u svijetu slavnih. Temelji su im ‘postavljeni’ još 30-ih godina prošlog stoljeća kada je trogodišnja djevojčica Shirley Temple postala najmlađa dječja glumica. Naravno, o njezinoj karijeri i financijama skrbili su njezini roditelji, no slavna glumica godinama poslije prilično se šokirala kada je saznala da roditelji nisu uštedjeli baš ništa od novca koji je ona zarađivala, a zarađivala je naravno milijune dolara. I Judy Garland je imala traumatična iskustva sa vlastitom majkom. Majka Ethel ju je počela drogirati još u dobi od 10 godina kako bi Judy kao dječja glumica mogla izdržati naporni tempo filmske industrije, a kasnije ju je zbog vrlo mučnih iskustava iz najranije životne dobi, koji su je u konačnici doveli i do tragične smrti, usporedila sa vješticom iz ‘Čarobnjaka iz Oza.’

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Judy Garland (@garlandofjudy)

Ništa bolje nije prošao ni Jackie Coogan. Glumac koji je ovjekovječio ujaka Festera u filmu iz 1977. ‘Halloween with The New Addams Family’, svojevremeno je bio popularna dječja zvijezda koji je glumio i sa Charlijem Chaplinom. Kada je napunio 21.godinu, saznao je da su sav novac koji je zaradio, oko 4 milijuna američkih dolara, potrošili njegova rasipna majka i očuh. Majku je tužio, a uz pomoć suda dobio je tek mali dio svog zarađenog novca. Njegova tužba bila je povod za rješavanje prava djece glumaca što je i danas u Hollywoodu poznato kao ‘Cooganov zakon’.   

Brendiranje imena svoje djece, ali i cijele obitelji

Iako su svi oni imali i imaju neupitan talent u filmskom i glazbenom svijetu, za uspjeh nije uvijek presudno posjedovanje nekog određenog talenta. Neki su roditelji jednostavno ‘stvorili’ određene talente samo kako bi se dočepali unosnog bogatstva i doslovce su brendirali imena svoje djece, odnosno cijele obitelji. Odličan primjer za to je Kris Jenner i njezino cjelokupno potomstvo. Iako su davno prije nje postojali momageri i dadageri, Kris je u današnjem vremenu definitivno primjer najuspješnijeg momagera, u tolikoj mjeri da je čak dala i zaštititi tu titulu i učiniti ju svojim trademarkom.

Lista ‘čeličnih’ mama i tata menadžera prilično je duga, no prisjetimo se nekih koji su svoj posao odradili i još uvijek ga odrađuju puno uspješnije od drugih.

KRIS JENNER

Zbog 65-godišnje Kris gotovo je i smišljen naziv momager, pa ne čudi da je tu titulu mama slavnog klana Kardashian/Jenner brendirala 2019. Majka šestero djece milijunaša (kćeri Kourtney, Kim, Khloe, Kendall i Kylie te sina Roberta) od čije zarade ona ubire znatan dio, ne samo da je glava cijelog klana već i mozak koji o svemu odlučuje.

Njezino momagerstvo zahvaća razna područja showbussinesa, od dugogodišnjeg obiteljskog reality showa, dizajniranja odjeće, lansiranja kozmetičkih brendova, pisanja autobiografija… Bez ikakvog završenog fakulteta, doslovce sa samo 200 američkih dolara na računu započela je karijeru menadžerice/momagerice posjedujući danas znanje i bogatstvo na kojemu joj mnogi zavide, ali mogu itekako i učiti od nje. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kris Jenner (@krisjenner)

A poslovnu karijeru započela je kao menadžer svog drugog, sada već bivšeg supruga, nekadašnjeg sportaša Brucea Jennera, sada znanog kao Caitlyn Jenner. Nakon što se razvela od prvog supruga, uspješnog odvjetnika Roberta Kardashiana odrekla se njegovog novca i bogatstva. Ona i Bruce su bili netom vjenčani i imali jako malo novca, s njima je bilo četvero djece iz prvog Krisinog braka te dvoje njihove zajedničke djece, no Kris se nije htjela pomiriti s prosječnim životom. Preuzela je Bruceovu karijeru u svoje ruke i počela pregovarati o nevjerojatnim ponudama.
‘Rekla sam svojoj asistentici Lisi: Imamo nevjerojatnog čovjeka ovdje, koji je odličan u onome što radi, no nema nikoga tko će ga voditi. Ima 200 dolara na bankovnom računu, što ćemo napraviti?’ Nije imao posjetnice, CV, glasnogovornika… Baš ništa. Zadnji novac koji je imala potrošila je na press materijale koje je poslala na sve važne adrese u SAD-u. Gotovo preko noći ponude su počele stizati.  

No kakav točno ima nos za biznis potvrdilo se i 2007. Te je godine upoznala producenta Ryana Seacresta, a rezultat njihovog poznanstva bio je obiteljski reality show ‘Keeping Up with the Kardashians’ koji se prikazivao 14 godina u 160 zemalja diljem svijeta. Te je godine prije showa u javnost izašla i porno snimka njezine kćeri Kim što joj je samo uvećalo popularnost pa su mnogi protumačili da je Kris uočila izvrsnu poslovnu priliku i iskoristila za show ogromno zanimanje javnosti. Za tu snimku je svojevremeno izjavila: ‘Kada sam prvi put čula za taj video, kao njezina majka željela sam ju ubiti. Ali, kao njezina menadžerica znala sam da moram obaviti posao’.  

‘Moj moto u životu uvijek je bio – ako ti netko kaže da nešto nije moguće, razgovaraš s pogrešnom osobom. Uz Kim sam dosta naučila oko toga gdje je granica i kada se mama mora povući da bi nastupio menadžer. No, dopuštam svojim kćerima, odnosno klijentima, da i same biraju u nekim slučajevima’, jasna je Kris.

Voljeli je ili mrzili, ona svoj ‘posao’ genijalno odrađuje i od nekadašnje tek obične kućanice sa Beverly Hillsa postala je čelična mama menadžer, najbolja u branši momagera i cijeloj povećoj obitelji omogućila da nimalo ne strahuju za svoju budućnost.

JOE JACKSON

Glava slavne glazbene obitelji Jackson, za kojega se uvijek pričalo da je bio jako strog i netolerantan prema svojoj djeci, po mišljenju mnogih bio je jedan od najpoduzetnijih očeva u svijetu showbussinesa stvorivši od svoje obitelji pravu glazbenu dinastiju koja neće tako lako pasti u zaborav.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Jackson Brothers (@thejacksonbrothers.fans)

U ranim 60-im godinama prošlog stoljeća najprije je oformio boy band The Jackson Brothers u kojem su nastupali njegovi najstariji sinovi Jackie, Tito i Jermaine, koji je kasnije preimenovan u The Jackson 5. Svjetskoj slavi benda puno je pomogla i slavna Diana Ross. Prva četiri singla grupe prodala su se u 10 milijuna kopija za samo 10 mjeseci, pa je poduzetnom tati Jacksonu postalo jasno kako je stvorio prave talente, ali i riznicu novca. Njegova slavna djeca bili su prvi afroamerički tinejdžeri koji su zaludjeli svijet. Potom se posvetio karijerama kćeri La Toye i Janet, koje su najprije nastupale u casinima i resortima u Las Vegasu, nakon čega je financirao njihove prve albume. No, Michael Jackson bio je najveća zvijezda u obitelji i jedna od najvećih glazbenih ikona na svijetu. 

Unatoč slavi i bogatstvu, obitelj Jackson pratili su stalno brojni skandali, sudski sporovi, ljubomore i konstantne svađe. Joe nije ostao u dobrim odnosima sa Michaelom koji je umro 2009. u dobi od 50 godina. Otuđen je bio i od supruge Katherine kao i od kćeri Janet.  

Za patrijarha američke glazbene obitelji pričalo se kako je uspjeh njegove djece imao svoju znatnu cijenu. Kao njihov menadžer prisiljavao ih je na duge i teške probe, a često ih je i tukao. Michael je jednom prilikom izjavio da ga se je toliko bojao da je znao povraćati od straha kada bi ga vidio.

 

TISH CYRUS

Leticia Jean (Tish) Cyrus vodila je karijeru svoje kćeri Miley Cyrus godinama. Bila je jedna od prvih momagera u glazbenoj industriji, čak i prije nego je to Kris Jenner postala svojoj djeci. Njih dvije su čak i dobre prijateljice. U ožujku 2013. Miley je za menadžera angažirala Larryja Rudolpha koji je u to vrijeme bio menadžer i Britney Spears. Iako danas njezinu karijeru vodi iskusni Adam Leber, njezina majka Tish je i dalje prisutna u menadžerskom timu svoje slavne kćeri.  

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Tish Cyrus (@tishcyrus)

Miley je na sceni od malih nogu, jer je njezin otac Billy Ray Cyrus zvijezda country glazbe koji je nastupao i sa Dolly Parton, a često bi s njim na sceni bila i mala Miley. No, tek kada je sa svega 11 godina angažirana da glumi u tv seriji Hannah Montana počela je naglo rasti njezina popularnost. Dok je snimala seriju, sve do 2011. njezina je majka stalno bila njezin menadžer, a i danas su jako bliske privatno i poslovno.
Povremeno je bilo uspona i padova, kao kada je 2008. godine, ne rekavši o tome ništa roditeljima, sa samo 15 godina Miley osvanula u toplesu na naslovnici Vanity Fair magazina, a nakon što su njezini roditelji bili ogorčeni zbog toga, bila je prisiljena ispričati se zbog fotografija. Tish je vodila karijeru i mlađe kćeri Noah koja je već sa dvije godine počela glumiti, a danas gradi glumačku i glazbenu karijeru. 

 

MATTHEW KNOWLES

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by 𝚃𝚑𝚛𝚘𝚠𝚋𝚊𝚌𝚔 80𝚜 90𝚜 00𝚜 𝚎𝚛𝚊 (@throwback_buzz)

Otac Beyoncé Giselle Knowles-Carter bio joj je menadžer od njezine najranije mladosti i prvih uspjeha sa grupom Destiny’s Child te kroz cijelu mega uspješnu solo karijeru sve do 2011. Tijekom tog vremena njegova slavna kćer izdala je tri albuma, dobila 16 Grammyja i glumila u filmovima poput ‘Dreamgirls’.-
‘Odluka da se Beyoncé i moja kompanija Music World Entertainment raziđu bila je uzajamna. Napravili smo zajedno mnoge nevjerojatne stvari i znam da će moja kćer nastaviti osvajati nove teritorije u glazbenoj i zabavnoj industriji‘, izjavio je 2011. godine nakon objave vijesti o razlazu za medije Matthew Knowles.
Matthew je 1995. napustio posao prodavača medicinske opreme kako bi se posvetio vođenju kćerine glazbene karijere. Jednom prilikom je otkrio kako je jako blizak i povezan i s
Beyoncé i s drugom kćeri Solange, ali i da mu je ponekad bilo teško prelaziti iz očinske u onu poslovnu, menadžersku ulogu. Poznat je i po izjavi kako njegova kćer Beyoncé nikada ne bi bila tako slavna da ima tamniju put poput njega. Nakon što su Beyoncé i Mathew prekinuli jedanaest godina dugu poslovnu suradnju, Queen B je pokrenula vlastitu menadžersku kompaniju Parkwood Entertainment.
Nakon što mu je završila karijera dadagera, Matthew Knowles počeo je predavati na fakultetu i promovirati svoju knjigu o rasnim odnosima. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime