Četvrtak, 22 rujna, 2022

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Nasilje na ženama je pandemija u sjeni

Iako 2022. još nije gotova, već tijekom kolovoza primijećen je trend porasta femicida naspram istog razdoblja prošle godine. Muškarac koji je 31. kolovoza nasmrt izbo bivšu partnericu u Novskoj bio je jedanaesti slučaj femicida u Hrvatskoj u ovoj godini

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježavati se počeo u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec. Svaka treća žena i djevojka doživi fizičko ili seksualno nasilje tijekom života, najčešće od strane intimnog partnera. Podaci istraživanja Autonomne ženske kuće Zagreb “Partnersko nasilje nad ženama tijekom pandemije COVID-19” pokazuju da je za trećinu žena u vrijeme pandemije nasilje bilo učestalije i intenzivnije nego inače. Agencija Ujedinjenih naroda za žene nazvala je snažan porast svih vrsta nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u vrijeme pandemije COVID-19 – “pandemijom u sjeni”.

Veći broj femicida nego lani

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, a većina nasilja ostaje neregistrirana. Podaci Ministarstva unutarnjih poslova iz prvog dijela 2019. i 2020. godine ukazuju na porast kaznenih djela nasilja u obitelji za više od 40 posto. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara. 

Iako 2022. još nije gotova, već tijekom kolovoza primijećen je trend porasta femicida naspram istog razdoblja prošle godine. Muškarac koji je 31. kolovoza nasmrt izbo bivšu partnericu u Novskoj bio je jedanaesti slučaj femicida u Hrvatskoj u ovoj godini. Ovo je alarmantna statistika ako se uzme u obzir kako Hrvatska po broju stanovnika ima duplo veći broj slučajeva femicida od, primjerice, Francuske – no, o tome se gotovo nikad ne priča. 

Sigurne kuće i udruge u Hrvatskoj

U Hrvatskoj djeluje nekolicina sigurnih kuća i udruga za pomoć ženama koje neumorno rade na pomoći ženama. Osim njih, na području Hrvatske djeluje i Caritas koji pomoć žrtvama obiteljskog nasilja pruža u svim većim gradovima Hrvatske.

1/ Centar za žene Adela, Sisak

Centar za žene Adela osnovan je 2003. godine s ciljem ekonomskog osnaživanja žena kao i pružanja pomoći i podrške žrtvama obiteljskog nasilja. Centar radi na raznim projektima poput SOS linije, savjetovališta, Tajnog skloništa i edukacija, sve u svrhu pomoći ženama. 

2/ Udruga Domine, Split 

Udruga Domine je feministička nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija osnovana 2002. godine s ciljem promicanja prava žena i poticanja razvoja civilnog društva. 
Osnovne aktivnosti organizacije su edukacije, video produkcija, publiciranje, javne kampanje te direktni savjeti i podrška. 

3/ Autonomna ženska kuća, Zagreb

Autonomna ženska kuća Zagreb je organizacija čiji se rad temelji na feminističkim principima ženske podrške, solidarnosti i međusobne suradnje. Osnovana je u prosincu 1990. godine, a ženama pruža podršku i pomoć te sklonište. 

4/ Sigurna kuća, Čakovec

Dom za žrtve obiteljskog nasilja Sigurna kuća 2008. su osnovali Međimurska županija i Društvo za psihosocijalnu pomoć Čakovec. Dom zbrinjava žrtve obiteljskog nasilja, a najčešće su to žene s djecom. U Domu korisnik može ostati najviše do godine dana. Dom ima smještajni kapacitet za ukupno sedam osoba, a do sada ih je smješteno više od 110.

5/ Sigurna kuća Istra, Pula

Sigurna kuća Istra je organizacija koja pruža pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci. Unutar organizacije rade isključivo žene, a oružaju psihološku i emocionalnu podršku, pravne informacije, podršku tijekom ostvarivanja prava i smještaj u sigurnom prostoru.

6/ Sigurna kuća Vukovarsko-srijemske županije, Vukovar

Ova je sigurna kuća jedina na području Vukovarsko-srijemske županije, a prihvaća žrtve obiteljskog nasilja iz cijele Hrvatske. Također, svakodnevno pruža besplatno psihosocijalno savjetovanje. 

7/ Udruga Duga, Zadar

Udruga je osnovana s ciljem pomaganja ženi i djeci te pružanja savjetodavne pomoći i poboljšanja kvalitete njihova života. Osnovana je 2000. godine, a dosadašnji rad se prvenstveno odnosi na psihološku i pravnu pomoć, informiranje putem SOS telefona te pronalaženje sigurnog smještaja.

8/ Udruga za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja Iris, Bjelovar

Udruga Iris djeluje na području Bjelovara, a osnovana je 2007. godine. Udruga skrbi o zaštiti žena i djece žrtava obiteljskog nasilja pružajući im smještaj i psihosocijalnu pomoć.  

9/ Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, Zagreb

Udruga ženska pomoć sada pomoć pruža kroz tri osnovna programa, SOS liniju, savjetovalište za pomoć žrtvama te pružanje smještaja na tajnoj adresi. 

10/ Ženska grupa Korak, Karlovac

Karlovačka Ženska grupa Korak djeluje od 1998. godine, a osnovana je kako bi se poboljšao položaj žena na području Karlovačke županije kroz promociju i zaštitu ženskih i dječjih ljudskih prava te kroz osnaživanje žena za aktivno uključivanje u društveni život zajednice.

11/ Utočište Sv. Nikola, Varaždin

Dom za žrtve obiteljskog nasilja Utočište Sv. Nikola osnovali su grad Varaždin i Varaždinska županija, a pruža uslugu smještaja te uslugu savjetovanja i pomaganja korisnicima smještaja. 

Pročitajte još...

Udruga Domine: U Hrvatskoj su žene potpuno nezaštićene od ekonomskog nasilja

Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica splitske udruge Domine koja se bavi promicanjem prava žena, otkrila nam je sve o njihovom radu, o dvostrukom broju prijava nasilja tijekom pandemije, kao i o planu otvaranja kriznog centra za žene žrtve seksualnog nasilja i obiteljskog nasilja - jer u Hrvatskoj ne postoji!

Sonja Švec Španjol: Pandemija je rezultirala većim nasiljem nad ženama u društvu i u obitelji

Međunarodni umjetnički projekt "Rise of women in culture in Western Balkan"ukazuje na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti, ali i na položaj žena u društvu općenito. Jedan od glavnih ciljeva mu je ukazati na to kako žene nisu objekt, a kustosica Sonja Švec Španjol odabrala je 5 umjetnica koje u projektu predstavljaju Hrvatsku

15 zanimljivosti koje možda niste znali o ‘Sluškinjinoj priči’

I četvrta sezone serije "Sluškinjina priča"nastavlja uzburkivati strasti, baš kao i sve sezone prije nje. Donosimo 15 činjenica o hit seriji koje možda ni najvjerniji fanove ne znaju

Branka Bešević Gajić: Držimo se zajedno i možemo se izboriti za prava svih žena u regiji

Iznimno osuđujem to što se dogodilo Mileni i mnogim drugim djevojčicama, djevojkama. To je tragedija cijelog našeg društva, to je šamar za sve nas, to se dogodilo svima nama i na to treba reagirati najstrože. Svako iz svog kruga djelovanja, kako bi se svijest kod ljudi probudila i kako bismo pomogli svim žrtvama, ali i spriječili nove žrtve, ističe nagrađivana redateljica

Povezano

Skintegra je po četvrti put provela svoju društveno odgovornu kampanju

Osnažujući žene koje su imale hrabrosti potražiti za sebe i svoju djecu bolje sutra, osnažujemo ženu u sebi

Ana Brdarić Boljat (RTL Danas): Što se tiče političara, jednadžba je uvijek ista: Podijeli pa vladaj

Iznenadilo bi me da u školama uvedu financijsku i političku pismenost, da vladu predvodi žena legitimno izabrana od većine, da donesemo zakone koji se provode, da kao društvo brinemo jedni o drugima svaki dan i da se riješimo društvene ambivalentnosti koja nekako sve više zahvaća našu zemlju, ističe TV voditeljica i urednica

Instagram mame: Ove Instagram profile ćete željeti pratiti ako ste majka

U internetskoj se sferi tako pojavila sintagma 'Instagram mama'. Radi se o majkama koje su svoj obiteljski život u određenoj mjeri odlučile podijeliti na društvenim mrežama

Donosimo sve detalje o kraljičinom državnom pogrebu

Kao monarhu, kraljici će biti priređen državni pogreb koji će se održati u 11 sati u ponedjeljak, 19. rujna. Planovi postoje već godinama - sama je kraljica igrala aktivnu ulogu u strukturi i organizaciji dana - a sve detalje sada je potvrdila Buckinghamska palača

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime