Srijeda, 18 svibnja, 2022

Otkrili smo dame koje od starog namještaja rade fenomenalne vintage komade!

Restauracija starog namještaja postala je pravi hit, a takav namještaj je često puno kvalitetniji, bolji i ljepši od novog. No, potrebne su hitre kreativne ruke koje mogu starom namještaju udahnuti novi život. Marija Stjepanović i Biljana Pantelić Adžaga to rade vraški dobro!

Na tavanu imate neke stare stolice, baka vam želi darovati njezinu staru komodu, djed će vam ostaviti svoju staru fotelju, a vi ne znate što biste s tim svim? Ove dame imaju rješenje – Marija Stjepanović i Biljana Pantelić Adžaga spasit će vaš namještaj i udahnuti mu novi život!Restauracija starog namještaja postala je pravi hit, a takav namještaj je često puno kvalitetniji, bolji i ljepši od novog. Dodatna vrijednost starog namještaja jesu uspomene i priče koje skriva, a danas ga savršeno možete uklopiti i u moderno dizajniran interijer.

Retro Design – namještaj iz 50-ih i 60-ih godina

Dvadesetsedmogodišnja Marija Stjepanović stoji iza brenda pod nazivom Retro Design i bavi se renovacijom starog i dotrajalog namještaja iz 50-ih i 60-ih godina te proizvodnjom novog namještaja u istom stilu. Taj posao ju je zaintrigirao odmah nakon srednje škole dok je, radeći u obiteljskoj tvrtki, u slobodno vrijeme pretraživala oglasnike u potrazi za starim komadima namještaja koji su imali potencijala za obnovu, a sada posjeduje svoj brend koji se zasniva na restauraciji fotelja.

“S foteljama je sve počelo i ostala sam na njima jer su mi nekako najzanimljivije, a ujedno su i izazov jer su obično ti tapecirani komadi namještaja najzahtjevniji. A i fotelja je taj jedan komad namještaja koji zaista može podići cijeli prostor. Neke komadi zahtijevaju zbilja malo truda, nekad je potreban samo novi sloj boje i eventualno novi okov, a neki su malo zahtjevniji projekti za koje je zasigurno potrebno nekoliko dana”, ističe Marija te dodaje kako su ‘spašavali’ zaista svašta.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Retro fotelje (@retrodesign.hr)

“Restauracija antikviteta u  pravom smislu je malo skuplja stvar, ali ono što ja radim je pojednostavljena verzija restauracije. Pri pravoj restauraciji više se radi na očuvanju originalne boje i laka, aja radim više nekakvu transformaciju u novoj boji i s modernijim materijalima. Svakako bih preporučila ovaj tip obnove, jer se ovakav tip namještaja koji ja renoviram može nabaviti relativno jeftino. A neki ga već imaju doma po tavanima i garažama.

Osim toga, u to vrijeme kada su proizvedeni standardi proizvodnje su bili viši i taj namještaj je općenito kvalitetniji od današnjeg, tako da je potrebno samo malo uložiti u obnovu i dobijete kao nov kvalitetan komad namještaja koji se super uklapa u gotovo svaki interijer”, dodaje Marija i kaže kako svima preporučuje da se prošetaju do tavana ili garaže, pitaju bake i djedove imaju li onaj neki zabačeni stari komad namještaja i pokušaju mu udahnuti novi život.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Retro fotelje (@retrodesign.hr)

Biljana Shabby – romantičan stil namještaja

Biljana Pantelić Adžaga, šezdesetjednogodišnja diplomirana ekonomistica iz Rijeke, sada radi kao kreativni bloger te se bavi preuređenjem namještaja i dekorativnih predmeta u romantičnom shabby chic stilu. Biljana također održava i kreativne radionice, na kojima polaznici nauče kako da sami obojaju i urede komad namještaja.

“Prije desetak godina nakon kreativne radionice krenula sam s bojanjem i dekoriranjem manjih komada namještaja. Restauracija namještaja fizički je teška jer svaki komad namještaja se treba izbrusiti, vlažnom krpom obrisati da bude čist prije bojanja i nakon toga bar tri sloja bojanja. Na kraju dolazi dekoriranje, koje me najviše veseli”, objašnjava Biljana.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Biljana Pantelic Adzaga (@biljanashabby)

Na svom kreativnom blogu Biljana dijeli svoje radove i savjete kako restaurirati namještaj te razne druge predmete.

“Sam proces iziskuje puno vremena i truda. Stari namještaj je daleko kvalitetniji od novog namještaja. Treba ga restaurirati i produžiti mu životni vijek. Svojom ekološkom ovješenosti, smanjujemo količinu proizvedenog otpada, a dobijemo originalan i funkcionalan komad namještaja.

Osim komada namještaja, mogu se restaurirati dekorativni predmeti: ogledala, okviri za slike, starinski lusteri i lampe, staro kovano željezo kao dekor u interijeru, stari prozor kao dekor u interijeru… Primjerice, od starih vrata sam napravila vješalicu i ogledalo za predsoblje”, objašnjava Biljana te dodaje kako se sve može samo se treba naoružati dobrom voljom:

“Za mini restauraciju kod kuće uzmite neki stari dekorativni predmet: okvir za slike, lampu, luster i sl. Koristite akrilnu boju u spreju i za kratko vrijeme dobit ćete novi izgled i osvježiti svoj interijer.”

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Biljana Pantelic Adzaga (@biljanashabby)

Naslovna fotografija: @biljanashabby

Pročitajte još...

Anamarija Prgomet: Život bez otpada i kanti za smeće je moguć!

Anamarija Prgomet prije tri je godine prva u Hrvatskoj odlučila živjeti prema načelima zero waste pokreta. Trebalo joj je 4 mjeseca da pronađe sve alternative takvom životu, ali puno dulje da i druge inspirira da stvaraju manje smeća

Andreja Hotko Pavić: Selo nam je vratilo nebo!

Kiparica Andreja Hotko Pavić prije 16 godine preselila se s obitelji u staru drvenu kuću pored Dugog Sela, a više nego ikad, situacija s koronavirusom, dokazala je kako je to bila mudra odluka – imaju apsolutnu slobodu kretanja, kilometre prirodnih ljepota samo za sebe – i mir koji je potreban njihovoj bučnoj 6-članoj obitelji!

Antonella Šantek: Cura koja crta ‘Lutajuće knjige’ i pomaže beskućnicima!

Aktivistica i ulična umjetnica Antonella Šantek pokrenula je projekt 'Lutajuće knjige' - oslikavajući raspadnute stranice starih knjiga razveseljava brojne Zagrepčane, a prije 9 godina, nakon što je upoznala Milu Mrvalja, koji je tada bio beskućnik i s kojim je postala jako dobra prijateljica osnovala je udrugu 'Fajter'

Arhitektica Ivana Živičnjak: U Australiji radim na robotic hubu – boljem od Amazonovog

Zagrebačka arhitektica otvoreno progovara o prednostima i manama života u dalekoj Australiji, kamo se zbog posla preselila prije 7 godine, te ističe kako i tamo ima korupcije i nepotizma, samo su manje očiti nego u Hrvatskoj

Povezano

Retrogradni Merkur: Kako i zašto je postao toliko popularan?

Retrogradni Merkur postao je svojevrsna astrološka slavna osoba digitalnog doba, ističući satrologiju Sunčevih znakova - položaj Sunca u trenutku vašeg rođenja unutar zodijaka od 12 znakova i temelj za većinu horoskopa koji dominira pop-kulturom

Međunarodni dan obitelji obilježite u krugu najmilijih – znamo kako!

Koji god scenarij odabrali, zabilježite uspomene fotografijama i pohranite ih u obiteljski album. Tko zna, možda započnete novu tradiciju i počnete svake godine obilježavati Međunarodni dan obitelji!

Sretan Majčin dan: Iznenadite mamu i baku najljepšim cvijetom!

Bio to buket cvijeća, jedan cvijet ili ručno izrađen cvijet, bilo kakav dar na Majčin dan uvijek izmami osmijeh na lice. Stoga na današnji dan svojim majkama darujte cvijeće kao znak prije svega velike ljubavi i poštovanja

Pripremite se: Bliži nam se još jedan retrogradni Merkur, a svi horoskopski znakovi će se naći u problemima!

Slijedi moguća pogrešna komunikacija, kašnjenje i razne nezgode (uključuju i  javljanje bivših). Nepotrebno je reći da retrogradni Merkur nije najbolje vrijeme za pokretanje novih projekata ili rezervaciju leta

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime