Subota, 23 ožujka, 2024

Otkrili smo dame koje od starog namještaja rade fenomenalne vintage komade!

Restauracija starog namještaja postala je pravi hit, a takav namještaj je često puno kvalitetniji, bolji i ljepši od novog. No, potrebne su hitre kreativne ruke koje mogu starom namještaju udahnuti novi život. Marija Stjepanović i Biljana Pantelić Adžaga to rade vraški dobro!

Na tavanu imate neke stare stolice, baka vam želi darovati njezinu staru komodu, djed će vam ostaviti svoju staru fotelju, a vi ne znate što biste s tim svim? Ove dame imaju rješenje – Marija Stjepanović i Biljana Pantelić Adžaga spasit će vaš namještaj i udahnuti mu novi život!Restauracija starog namještaja postala je pravi hit, a takav namještaj je često puno kvalitetniji, bolji i ljepši od novog. Dodatna vrijednost starog namještaja jesu uspomene i priče koje skriva, a danas ga savršeno možete uklopiti i u moderno dizajniran interijer.

Retro Design – namještaj iz 50-ih i 60-ih godina

Dvadesetsedmogodišnja Marija Stjepanović stoji iza brenda pod nazivom Retro Design i bavi se renovacijom starog i dotrajalog namještaja iz 50-ih i 60-ih godina te proizvodnjom novog namještaja u istom stilu. Taj posao ju je zaintrigirao odmah nakon srednje škole dok je, radeći u obiteljskoj tvrtki, u slobodno vrijeme pretraživala oglasnike u potrazi za starim komadima namještaja koji su imali potencijala za obnovu, a sada posjeduje svoj brend koji se zasniva na restauraciji fotelja.

“S foteljama je sve počelo i ostala sam na njima jer su mi nekako najzanimljivije, a ujedno su i izazov jer su obično ti tapecirani komadi namještaja najzahtjevniji. A i fotelja je taj jedan komad namještaja koji zaista može podići cijeli prostor. Neke komadi zahtijevaju zbilja malo truda, nekad je potreban samo novi sloj boje i eventualno novi okov, a neki su malo zahtjevniji projekti za koje je zasigurno potrebno nekoliko dana”, ističe Marija te dodaje kako su ‘spašavali’ zaista svašta.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Retro fotelje (@retrodesign.hr)

“Restauracija antikviteta u  pravom smislu je malo skuplja stvar, ali ono što ja radim je pojednostavljena verzija restauracije. Pri pravoj restauraciji više se radi na očuvanju originalne boje i laka, aja radim više nekakvu transformaciju u novoj boji i s modernijim materijalima. Svakako bih preporučila ovaj tip obnove, jer se ovakav tip namještaja koji ja renoviram može nabaviti relativno jeftino. A neki ga već imaju doma po tavanima i garažama.

Osim toga, u to vrijeme kada su proizvedeni standardi proizvodnje su bili viši i taj namještaj je općenito kvalitetniji od današnjeg, tako da je potrebno samo malo uložiti u obnovu i dobijete kao nov kvalitetan komad namještaja koji se super uklapa u gotovo svaki interijer”, dodaje Marija i kaže kako svima preporučuje da se prošetaju do tavana ili garaže, pitaju bake i djedove imaju li onaj neki zabačeni stari komad namještaja i pokušaju mu udahnuti novi život.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Retro fotelje (@retrodesign.hr)

Biljana Shabby – romantičan stil namještaja

Biljana Pantelić Adžaga, šezdesetjednogodišnja diplomirana ekonomistica iz Rijeke, sada radi kao kreativni bloger te se bavi preuređenjem namještaja i dekorativnih predmeta u romantičnom shabby chic stilu. Biljana također održava i kreativne radionice, na kojima polaznici nauče kako da sami obojaju i urede komad namještaja.

“Prije desetak godina nakon kreativne radionice krenula sam s bojanjem i dekoriranjem manjih komada namještaja. Restauracija namještaja fizički je teška jer svaki komad namještaja se treba izbrusiti, vlažnom krpom obrisati da bude čist prije bojanja i nakon toga bar tri sloja bojanja. Na kraju dolazi dekoriranje, koje me najviše veseli”, objašnjava Biljana.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Biljana Pantelic Adzaga (@biljanashabby)

Na svom kreativnom blogu Biljana dijeli svoje radove i savjete kako restaurirati namještaj te razne druge predmete.

“Sam proces iziskuje puno vremena i truda. Stari namještaj je daleko kvalitetniji od novog namještaja. Treba ga restaurirati i produžiti mu životni vijek. Svojom ekološkom ovješenosti, smanjujemo količinu proizvedenog otpada, a dobijemo originalan i funkcionalan komad namještaja.

Osim komada namještaja, mogu se restaurirati dekorativni predmeti: ogledala, okviri za slike, starinski lusteri i lampe, staro kovano željezo kao dekor u interijeru, stari prozor kao dekor u interijeru… Primjerice, od starih vrata sam napravila vješalicu i ogledalo za predsoblje”, objašnjava Biljana te dodaje kako se sve može samo se treba naoružati dobrom voljom:

“Za mini restauraciju kod kuće uzmite neki stari dekorativni predmet: okvir za slike, lampu, luster i sl. Koristite akrilnu boju u spreju i za kratko vrijeme dobit ćete novi izgled i osvježiti svoj interijer.”

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Biljana Pantelic Adzaga (@biljanashabby)

Naslovna fotografija: @biljanashabby

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime