Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Velike promjene: Pluton ulazi u Vodenjak i tamo će biti 20 godina!

Suočeni s monumentalnim promjenama, naši dugi i sumorni povijesni zapisi pokazuju nam da mi, na kraju, uvijek preživimo, unatoč (ili zbog) promjena koje nam prijete

Pluton će se probiti do Vodenjaka tijekom nadolazeće ingresije 23. ožujka, nakon gotovo 15 godina u Jarcu. Stvari će neko vrijeme biti u kaosu, stoga stavite svoje najjače oklope i pripremite se na bitku. Za početak, vratimo se u prošlost i na Plutonovo posljednje vezivanje kako bismo dobili malo konteksta. Godina je 2008. Pluton je upravo ušao u Jarca, naš najkomercijalniji znak. Povezan sa zemljom, rudarstvom, bogatstvom, birokracijom, financijskim aktivnostima, Jarac je u osnovi naš kapitalist na nebu. Njegov utjecaj teži svjetovnom stjecanju. Prisjetit ćemo se da je Plutonov ulazak u Jarac koincidirao s velikim ekonomskim krahom, poznatim kao Velika recesija, naročito u Americi.Vlasnici kuća, kojima su banke dale loše kredite, počeli su neplaćati svoje hipoteke. Burza se srušila, a globalna ekonomija posustala. Nakon tog kolapsa, doneseni su novi zakoni za zaštitu vlasnika kuća, pooštravanjem prakse kreditiranja financijskih institucija. Dobivamo dobar opći dojam kako Pluton funkcionira iz ove pozadinske priče: preokreće se, izlaže ili kvari stvari kako bi postavio nešto novo. Takva kreativna destrukcija povezana je s temama znaka u kojem se nalazi. Jarac se bavi komercijalnim interesima. Pluton utječe na njih.

Dok Pluton napušta Jarca, logično je da ponovno osjećamo Plutonov utjecaj, budući da se odnosi na pitanja vezana uz Jarca. Velika vijest u posljednje vrijeme: financijske institucije su u problemima. Silicijska dolina trebala je spašavanje, kao i Credit Suisse u Zürichu. Nedavni naslov u Financial Timesu: “Banke pokušavaju umiriti ulagače”, ali Jarac govori samo pola priče o ovom tranzitu Plutona. Vodenjak je također pod utjecajem. Ako se Jarac odnosi na komercijalne pothvate, Vodenjak predstavlja teme budućnosti, inovacije, tehnološkog napretka i prodora.

Koje nas inovacije očekuju?

Baš se čini kozmički prikladnim da je druga velika vijest o kojoj nitko ne može prestati razgovarati, naravno, ChatGPT i slična tehnologija. Još jedan nedavni naslov u New York Timesu: “Zlatna groznica u financiranju preplavila je AI. start-upima”.

Ako je ikada postojao fenomen koji je pokrenuo revolucionarni Plutonov tranzit u futuristički Vodenjak, to je trenutna manija oko ChatGPT-a, koja u osnovi dopušta chatbotovima da rade sve za nas (od domaće zadaće do računalnog kodiranja i pjesama za Valentinovo), pa se mnogi pretvaraju da su sve napravili sami. Uz nevjerojatnu ironiju, Clarkesworld Magazine, časopis za popularnu znanstvenu fantastiku, morao je prestati prihvaćati prijave za priče zbog eksponencijalnog porasta onih koje su poslali ljudi koji koriste ChapGPT-a za smišljanje priča o budućnosti. Čini se da sama znanstvena fantastika ne može držati korak sa stvarnošću.

Koliko dugo će Pluton biti u Vodenjaku?

Pluton u Vodenjak ulazi službeno 23. ožujka 2023. i traje do 2043. Energija Vodenjaka koja razmišlja unaprijed osjećat će se neobičnom i naprednom zbog Plutonovog utjecaja. Život će se činiti krajnje čudnim i dezorijentirajućim, što je priroda svih revolucija, bile one kozmičke, tehnološke ili političke.

Budući da se Pluton kreće tako sporo (treba mu 250 godina da obiđe oko Sunca), intenzitet ovog početnog ulaska trajat će neko vrijeme. Od 23. ožujka 2023. do kraja 2024. Pluton će tranzitirati i retrogradirati između kasnog stupnja Jarca i ranog stupnja Vodenjaka. Vidjeli smo kako je Pluton utjecao na financijske aktivnosti i možemo očekivati sličan stres oko pitanja vezanih uz Vodenjaka: intelektualno vlasništvo, akademski integritet, priroda autorstva, AI-etika.

Ova pitanja, naravno, već neko vrijeme muče nas kao vrstu, ali će sve više dolaziti u fokus, kako Pluton/Vodenjak mijenja naše živote tehnološkim napretkom, koji će se samo ubrzati u godinama koje dolaze. Dakle, kako da preživimo razdoblje pred nama? Ponekad pomaže gledati unatrag, a ne unaprijed – u povijest, a ne u astrologiju. Suočeni s monumentalnim promjenama, naši dugi i sumorni povijesni zapisi pokazuju nam da mi, na kraju, uvijek preživimo, unatoč (ili zbog) promjena koje nam prijete.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime