Četvrtak, 4 srpnja, 2024

Život na Sjeveru: Saznali smo zašto studenti obožavaju ovo jedinstveno sveučilište u Hrvatskoj!

Studenti otkrivaju zašto im je upis na studij Komunikologije, medija i novinarstva na Sveučilištu Sjever bila najbolja odluka u životu!

Sveučilište Sjever ustrojeno je kao dinamična organizacija koja stalno prati, primjenjuje i ugrađuje znanstvene i stručne spoznaje, promovira koncept cjeloživotnog obrazovanja te produbljuje i održava veze s gospodarstvom i suradnju sa srodnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inozemstvu. U tijeku su upisi na prijediplomske studije u novu akademsku godinu, a tim povodom troje studenata prijedipomskog studija Komunikologije, medija i novinarstva, koji se izvodi u Sveučilišnom centru Koprivnica, otkrivaju zašto im je upis na taj studij bila jedna od najboljih životnih odluka.Poticajna atmosfera učenja

Hrvoje Pukšec, filmski producent (HRT, Festival tolerancije, ZagrebDox), izvanredni student:

Uza sve što sam u životu radio ili još uvijek radim, prije dvije godine sam odlučio i studirati. Pomalo ludo, pomalo blesavo no ja bih rekao i: hrabro. Preporučio bih svim četrdesetogodišnjacima iskustvo ponovnog učenja i otkrivanja a mlađima još i više!

Je li Vam drago zbog te odluke?

Apsolutno! Iskustvo suradnje s kolegama, otvorena komunikacija s profesorima i zanimljiva, poticajna atmosfera učenja koja se u dobroj mjeri oslanja na praktičan rad čine se kao odlična kombinacija.

Što smatrate najboljim elementima studija Komunikologije, medija i novinarstva, recimo izdvojite dva do tri?

Dobar spoj teorijskog i praktičnog je svakako jedan od pozitivnih elemenata, baš kao što je i činjenica da smo u studiranju vrlo bliski aktualnim događajima i medijskim temama. 

Imate li osjećaj da vam otvara mogućnosti za profesionalni razvoj? 

Za mene osobno to je teško ustvrditi, pa čak i procijeniti. Postigao sam dosta toga u profesionalnom životu, no rekao bih da je ovo pitanje jako važno za mlade ljude koji tek trebaju otkriti u čemu su dobri, što ih zanima i uzbuđuje. U tom smislu Sveučilište Sjever je jako dobar izbor.

 Veselite li se nastavku studiranja i koliko ste sigurni da ćete ga završiti?

Veselim se studiranju, da. Koliko god mi je izazovno uskladiti obitelj, posao i studentske obveze ono što dobivam kao protuvrijednost: intelektualni angažman i unapređenje vrijede tog truda.

Primjena teorije u praksi

Ana Leona Lončar, redovna studentica (desno):

Zašto ste odlučili doći na Sveučilište Sjever, na baš ovaj studij? Općenito, je li Vam tu lijepo?

Za Sjever sam se odlučila zato što nisam bila posve sigurna želim li upisati komunikologiju ili novinarstvo, a Sveučilište Sjever nudi studij koji obuhvaća to dvoje i medije. Još uvijek sam između, ali, iskreno, zadovoljna sam više nego sam mislila da ću moći biti.

Koji su najbolji elementi studija Komunikologije, medija i novinarstva, primjerice, izdvojite dva do tri?

Kao prvo, njegovo objedinjavanje triju srodnih područja – komunikologije, medija i novinarstva – nudi širok spektar stjecanja znanja i mogućnost kasnije odluke za konačno opredjeljenje. Kao drugi najbolji element ovog studija izdvojila bih to što studenti imaju mogućnost teoriju primijeniti u praksi. Istaknula bih da mi odgovara to što nas u ovoj akademskoj godini nema previše, a to je prilika za bolju suradnju između studenata i njihovu suradnju s profesorima. S druge strane, svi imaju mogućnost istaknuti se na svoj način i u tome biti primjetni.

Veselite li se nastavku studiranja i koliko ste sigurni da ćete ga završiti?

Studij je nešto što sam zacrtala u svoju vision board. Studij je moj način za ispunjenje i moj put ka uspjehu. Uvjerila sam se da se u isto vrijeme može i raditi i studirati, stoga smatram da me u završetku studija ništa neće sputati.

Jedinstven studij u Hrvatskoj

Dania Matahlija, redovna studentica (u sredini):

Što smatrate najboljim elementima studija Komunikologije, medija i novinarstva?

Sveučilište Sjever odnosno KMN volim nazivati svojom drugom šansom nakon što nisam bila zadovoljna prvim fakultetom koji sam upisala odmah nakon završetka srednje škole, a odluka da upišem baš ovaj smjer je pala zbog toga što je jedinstven u Hrvatskoj i spaja sve ono što mi se sviđa. Više-manje sam se pronašla u svemu te je time sam smjer nadmašio sva moja očekivanja. Isplatilo se “potegnuti” od Raba do Koprivnice.

Najviše mi se sviđa to što učimo dosta praktičnih stvari, odnosno ono što naučimo u teoriji, primjenjujemo u praksi. Profesori se doista trude prenijeti nam znanja iz “stvarnog života”. Iz svakog kolegija imamo predavanja i seminare ili vježbe te mi se to također jako sviđa.

Imate li osjećaj da Vam otvara mogućnosti za profesionalni razvoj?

Mislim da, osim ovoga što redovno učimo na kolegijima, Sjever pruža mnogo mogućnosti što se tiče ostvarivanja određenih kontakata koji bi nam mogli poslužiti u budućnosti, sudjelovanja na radiju ili pisanja za portal studenata Pressedan i slično. Također, profesori doista potiču sudjelovanje.

Moderan studijski program

U dva studentska centra, u Koprivnici i Varaždinu, Sveučilište Sjever svojim studentima omogućuje priliku za studiranje brojnih studijskih programa po suvremenim standardima do najviše akademske titule. Studij Komunikologije, medija i novinarstva izvodi se u Sudentskom centru Koprivnica, gdje studente očekuju suvremeno opremljeni laboratoriji, moderni studijski program i profesori i predavači s iskustvom iz realnog sektora. Pravo upisa na prijediplomske studije Sveučilišta Sjever imaju kandidati koji su završili srednju školu u minimalno četverogodišnjem trajanju, a prijave se obavljaju putem stranice www.postani-student.hr

Sve o informacije o uvjetima upisa nalaze na mrežnim stranicama Sveučilišta te stranici Postani student.

Fotografije: press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime