Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Čarobni biseri: 7 skrivenih mjesta u Europi koja oduzimaju dah od ljepote

Neka od poznatih turističkih središta često su precijenjena i pretrpana, pa se njihov pravi duh i ljepota pomalo gube. Stoga smo uzbuđeni zbog otkrivanja novih odredišta, koja su manje poznata na Starom kontinentu ali definitivno očaravaju jedinstvenošću

Europa je puna prekrasnih odredišta gdje god da se okrenete. Vjerojatno ste posjetili nekoliko većih turističkih odredišta ili su već dulje na vašem popisu, ali priznajmo – neka od tih mjesta često su precijenjena i pretrpana, pa se njihov pravi duh i ljepota pomalo gube.Stoga smo uzbuđeni zbog otkrivanja novih odredišta, koja su možda manje poznata mjesta na Starom kontinentu, a koja bi vas mogla oduševiti. Donosimo vam sedam skrivenih mjesta u Europi koja će vam oduzeti dah:

1/ Civita di Bagnoregio – Italija

 

Civita di Bagnoregio šarmantan je srednjovjekovni grad u kojem živi ne više od 12 stanovnika i zato je dobio nadimak ‘Umirući grad’. Ovaj grad iz bajke vratit će vas u prošlost – kada na ulicama nije bilo automobila, već samo magarci i ulične svjetiljke, svjetlost svijeća i mjesečina u vedroj noći.

2/ OhridSjeverna Makedonija

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Ohrid Macedonia 🇲🇰 (@_ohrid_macedonia)

Ohrid je mali grad smješten na jugu Sjeverne Makedonije. Stari grad, ili bolje reći antički grad, jedno je od najstarijih naselja u Europi – sagrađen je između 7. i 9. stoljeća. Ovaj prelijepi grad smješten je na malom brežuljku na samoj obali jezera Ohrid, s kućama iz osmanskog doba i vijugavim ulicama između njih. Ima puno prelijepih samostana i crkava, kažu da ih ima 365 i zato je Ohrid poznat kao Balkanski Jeruzalem. Te su stare crkve uglavnom građene u starom bizantskom stilu i izgledaju prilično zapanjujuće.

3/ Meteora – Grčka

 

Meteora je mjesto opojne ljepote smješteno u središnjoj Grčkoj. Sadrži ogroman kompleks koji se sastoji od kamenih stupova od kojih su izgrađeni poznati samostani. Kada ste na vrhu tih stijena, čini vam se kao da ste na nebu, a to je upravo značenje imena Meteora – ‘sredina neba’, ‘ovješena u zraku’ ili ‘na nebesima’. Ovo je jedan od najvažnijih kompleksa pravoslavnih samostana u Grčkoj, a ima dugu povijest koja traje stoljećima, što ga je učinilo dijelom UNESCO-ve svjetske baštine.

4/ Alberobello – Italija

 

Alberobello je gradić na jugu Italije koji je nadaleko poznat po jedinstvenoj arhitekturi. Ako se pitate zašto je tako jedinstven – to je zbog njegovih zanimljivih kuća s konusnim krovom nazvanim ‘trulli’. Naziv ovih kuća od vapnenca potječe od grčke riječi za kupolu. Ovaj čudesni grad nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, a sve to zbog jedinstvenih kuća nalik bijelim gljivama.

5/ Kotor – Crna Gora

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by I love Kotor (@volim_kotor)

Jedan od najljepših crnogorskih gradova i druga najveća crnogorska luka – Kotor, nevjerojatan je grad u Bokokotorskom zaljevu. Stari grad Kotor ima jednu od najnevjerojatnijih utvrda ikad, sa 5 kilometara dugim gradskim zidinama. Penjanje na najvišu točku jedinstveno je iskustvo te pruža nevjerojatan pogled na zaljev. U starom gradu nalaze se i brojne srednjovjekovne crkve, palače, muzeji i uske ulice savršene za lutanje i istraživanje.

6/ Ronda – Španjolska

 

Ronda je treće najposjećenije odredište u Španjolskoj i jedno od najstarijih naselja. Ovo prekrasno selo smješteno je na vrhu brda blizu Malage, na dramatično dubokom klancu zvanom El Tajo. Najpoznatija znamenitost Ronde njezin je most nazvan Puente Nuevo – kameni most koji se proteže klisurom i povezuje stari dio sela koji datira iz 9. stoljeća i novi dio koji je uspostavljen u 15. stoljeću. S mosta se pruža fascinantan pogled na selo i klisuru.

7/ Bohinj – Slovenija

 

Susjedna Slovenija vrlo je šarmantna zemlja, a Bohinj je mjesto koje vam to zaista pokazuje. Ova mala općina smještena je u središtu veličanstvenih Julijskih Alpa, na Bohinjskom jezeru, u najšarmantnijoj, mističnoj i ekscentričnoj regiji Slovenije. Također, ovo je područje dio Nacionalnog parka Triglav i mjesto je na kojem ćete pronaći planinske pašnjake, alpske livade, guste šume, svjetlucava jezera i impozantne planine. Jezero i okolni planinski vrhovi izgledaju posebno lijepo i slikovito u maglovito jutro.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime