Subota, 2 ožujka, 2024

5 najljepših slapova u Hrvatskoj koje obavezno morate posjetiti!

Zašto ne biste slobodan dan iskoristili za kratko putovanje? Dolaskom ljepših dana, upravo sada savršeno je vrijeme da posjetite neka od najljepših mjesta i izletišta u blizini vašeg doma. Donosimo vam top pet slapova Hrvatske

Prirodne ljepote Hrvatske nadaleko su poznate, od magične obale do prelijepih nacionalnih parkova, šuma, rijeka i planina – što god da odaberete sigurni smo da ćete uživati. Dolaskom ljepših dana, upravo sada savršeno je vrijeme da posjetite neka od najljepših mjesta i izletišta u blizini vašeg doma. Donosimo vam najljepših pet slapova u Hrvatskoj koje obavezno morate posjetiti.Slapovi su mjesta na kojima se voda prelijeva preko litice ili barijera koje mogu biti prirodne ili umjetne, a u našim krškim rijekama česti su sedreni slapovi koji su definitivno najljepši ukras rijeka.

1/ Veliki slap, Nacionalni park Plitvička jezera

Najviši slap u Hrvatskoj jest Veliki slap na plitvičkim jezerima koji je visok čak 78 metara, a tvori ga rječica Plitvica koja se obrušava na niz stijena kod slapišta Sastavci i pri tome formira rijeku Koranu. Plitvice su jedna od najljepših nacionalnih parkova ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, a nalazi se i na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine. Plitvice uključuju 16 kristalnih, terasastih jezera te preko 90 slapova različitih veličina. Park možete obići na nekoliko različitih staza, u zavisnosti što preferirate, a boja jezera i netaknuta priroda jednostavno su očaravajuće.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Plitvice Lakes National Park (@plitvicelakesnp)

2/ Skradinski buk, Nacionalni park Krka

Nacionalni part Krka također je jedan on najljepših i najposjećenijih nacionalinih parkova u Hrvatskoj i također se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine. Na Krki se spektakularni slapovi ulijevaju u male bazene reflektirajući prelijepu smaragdno zelenu boju. U parku se nalazi sedam kaskadnih slapova nastalih kroz stoljeća pod utjecajem bogatih mineralnih voda. Najveći i najljepši slap jest Skradinski buk, smješten na samom dnu rijeke, u kojoj se posjetitelji također smiju i kupati. Preko 17 stepenica Skradinskog buka raspoređenih na 800 metara dužine prelijevaju se zajedničke vode rijeka Krke i Čikole. Širina slapa je od 200 do 400 metara s ukupnom visinskom razlikom 45,7 metara.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Krka National Park (@krkanationalpark)

3/ Slapovi na Mrežnici

Rijeka Mrežnica jedna je od najljepših i najposebnijih u Hrvatskoj, preko 90 predivnih slapova isprepliću se i presijecaju rijeku stvarajući među sobom ujezerene dijelove toka. Čarobna priroda i smaragdno zelena boja vode ono je što posebno oduševljava, kao i činjenica da se posjetitelji također mogu okupati uz slapove, jer se između njih nalaze bazeni tople vode. Osim toga, možete se okušati u aktivnostima kao što su rafting i canyoning ili jednostavno uživati u prirodi i miru.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Visit Karlovac Croatia (@visitkarlovac)

4/ Rastoke

Još jedni od prelijepih slapova jesu oni na utoku rijeke Slunjčice u Koranu – pod nazivom Rastoke. S obzirom da se nalaze kao na samom ulazu u Plitvice, često ih se naziva Malim Plitvicama, a posebne su po tome što se tu u 17. stoljeću smjetilo malo slikovito selo kao okrug mlinara  te odražava poseban, skladan spoj prirode i čovjeka. Na rijeci se dodatno nalaze brojne atrakcije poput špilja i kanjona.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Slunj Rastoke (@slunj_rastoke)

5/ Veliki slapovi Žumberka

Veliki slapovi Žumberka skupno je ime za pet najvećih slapova Žumberačke gore. Četiri se slapa nalaze u Žumberku, a jedan u Samoborskom gorju. Najveći i najpoznatiji je Sopotski slap, koji se nalazi pokraj sela Sopote u blizini Sošica. Visok je 40 metara, a sastavljen je od triju kaskada. Slap je poseban i po tome što se nalazi na izrazito visokoj nadmorskoj visini, iznad 700 metara visine. U dubokoj dolini Slapnice nalaze se slap Brisalo i Vranjački slap, a na zapadu Žumberačke gore na rijeci Sušici, pokraj sela Kuljaji, nalazi se Zeleni vir.  Još jedan predivan slap Samoborskoga gorja je Cerinski vir na Javorečkom potoku, za koji kažu kako je najljepši u proljeće i kasnu jesen jer je potok tada najbogatiji vodom.

 

Naslovna fotografija: Nacionalni park Plitvička jezera

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime