Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Inspirativne destinacije: Putujući stopama žena koje su obilježile povijest

S misijom da svima olakša istraživanje svijeta, Booking.com obilježava Međunarodni dan žena popisom žena iz raznih dijelova svijeta koje su se suprotstavile očekivanjima i suzbile stereotipe te odredištima na kojima su ili upisale povijest ili gdje su njihove priče počele nadahnjivati druge ​​žene

Na Međunarodni dan žena slavimo postignuća žena širom svijeta. Uz naglasak na postignuća žena i važne teme kao što je ravnopravnost spolova, na ovaj dan imamo priliku istaknuti i slaviti ‘SHEroes’ koje su kroz povijest poduzimale hrabre korake da bi probile barijere i ostavile jedinstveni trag utrvši put budućim generacijama.Iako su putovanja još uvijek uglavnom onemogućena ili ograničena, istraživanje platforme Booking.com otkriva da je 81% putnica iz Hrvatske uzbuđeno zbog mogućnosti putovanja kada se ukinu sva aktualna ograničenja. Čak 66% njih kaže da putovanje neće uzimati zdravo za gotovo već će dobro promisliti o sljedećoj destinaciji.
S misijom da svima olakša istraživanje svijeta, Booking.com obilježava Međunarodni dan žena popisom žena iz raznih dijelova svijeta koje su se suprotstavile očekivanjima i suzbile stereotipe te odredištima na kojima su ili upisale povijest ili gdje su njihove priče počele nadahnjivati druge ​​žene. 

Kamala Harris

Kamala je rođena u Oaklandu, a odrasla u Berkeleyju u Kaliforniji. Svoju pravnu karijeru započela je nakon što je diplomirala na Kalifornijskom sveučilištu, Hastings College of Law u San Franciscu, gdje je živjela i radila do preseljenja u Washington, D.C. gdje je održana njezina povijesne inauguracija kao prve žene potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država. Kako bi slavili Kamalu i njezinu ostavštinu koja zagovara zdraviju, raznoliku zemlju s jednakim mogućnostima za sve, zašto ne biste putovali njezinim stopama posjetom tih kultnih američkih gradova?

Gdje odsjesti: Istražite grad Berkeley boravkom u The Claremont Club & Spa. Ovaj kultni hotel gostima nudi luksuz i opuštanje. Imanje se nalazi u blizini ključnih gradskih atrakcija, uključujući Sveučilište Berkeley i marinu Berkeley. Oakland i San Francisco udaljeni su samo nekoliko minuta vožnje od hotela, što omogućuje dodatno istraživanje ‘tragova’ Kamale na zapadnoj obali. Ako posjetite glavni grad SAD-a, možete rezervirati obilazak koji će vas odvesti do službene rezidencije Kamale, Američkog pomorskog opservatorija i njezinog radnog mjesta, Bijele kuće.
U gradu se nalaze mnogi spomenici i spomen obilježja, savršeni za većinu hrvatskih putnika, njih čak 69%, koji kod putovanja vole birati destinaciju zbog njezine povijesne znamenitosti. Kako nije moguće prespavati u Američkom pomorskom opservatoriju ili Bijeloj kući, rezervirajte boravak u obližnjem hotelu Eaton DC s četiri zvjezdice. Osim što je smješten u blizini različitih znamenitosti, ovaj elegantni hotel nudi i tri bara, restoran i kafić.

Frida Kahlo

Umjetnica i feministička ikona Frida Kahlo, porijeklom iz Meksika, najpoznatija je po ikoničnim portretima u folk-art stilu koji su kombinirali i realizam i nadrealističke elemente. Frida je bila dio postrevolucionarnog pokreta Mexicayotl početkom 20. st., koji je nastojao definirati meksički identitet, a njezini radovi i danas nastavljaju nadahnjivati ​​popularnu kulturu i pokretati pitanja identiteta, post kolonijalizma, spola, klase i rase u meksičkom društvu.

Frida je veći dio svog života provela živeći u obiteljskoj kući u Coyoacánu u Mexico Cityju, koja je danas poznata kao plava kuća, a javno je dostupna kao Muzej Fride Kahlo. Frida je također poznata po vezi sa sunarodnjakom i kolegom Diegom Riverom za kojeg se udala 1928. godine. Frida i Diego preselili su se iz Meksika 1930. u San Francisco gdje je Frida pokazala svoju sliku para “Frida i Diego Rivera” na šestoj godišnjoj izložbi Društva žena umjetnica u San Franciscu. Kasnije su se vratili u rodni Meksiko.

Marie Curie

Marie Curie poznata je kao prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu i zapravo jedina žena koja je, do danas, osvojila istu dva puta. Marie je bila fizičarka i kemičarka koja je, ne samo provodila revolucionarna istraživanja radioaktivnosti (termin koji je smislila i razvila teoriju), već je otkrila i elemente polonij i radij te tehnike izolacije radioaktivnih izotopa. Marie Curie rođena je u Varšavi u Poljskoj, a kasnije se preselila u Pariz u Francusku gdje je postala prva žena profesorica na Sveučilištu u Parizu.

Marie Curie osnovala je Curie institut u Parizu i Varšavi, koji su i danas glavni istraživački centri te savršena odredišta za sve koji žele koračati tragovima ove superžene.

Gdje odsjesti: Osjećajte se kao kod kuće u Marieinom rodnom gradu boraveći u Millennium Awangarda Green. Na vrlo dobroj lokaciji, ovaj stan predstavlja savršenu baza za istraživanje grada, jer je na samo nekoliko minuta hoda od stanice Warsaw West i Palače kulture i znanosti. Muzej Maria Skłodowska-Curie također je udaljen tek par minuta vožnje vlakom. 
Iako je Varšava tamo gdje je život Marie Curie započeo, Pariz je učinila svojim domom, te se i on može pohvaliti malim muzejom u njezinu čast. Musée Curie slavi Marijino naslijeđe i istraživanja, a nalazi se u njezinom bivšem laboratoriju.

Kleopatra

Znamenita ličnost u drevnoj povijesti, Kleopatra je bila posljednji aktivni vladar Ptolemejskog kraljevstva Egipta. Poznata i po ljepoti i po inteligenciji, bila je dobro obrazovan vođa te je govorila nekoliko jezika. Pod njezinom vlašću, Kleopatra je osigurala niz ključnih vojnih i ‘ljubavnih’ saveza u kojima se mnogo govori u mnogim umjetničkim djelima i dramatizacijama njezinog života, definirajući je kao žensku ikonu u povijesti.
Kleopatrino nasljeđe najviše je povezano s Aleksandrijom, Egipat. Iako drevni glamurozni grad kakvog je ona poznavala ne postoji, moderna Aleksandrija još uvijek se može pohvaliti prekrasnom lukom s pogledom na Mediteran. 

Gdje odsjesti: doživite VIP tretman s privatnom pješčanom plažom i pogledom na Sredozemno more u hotelu Four Seasons Hotel Alexandria At San Stefano, savršenim za onih 51% hrvatskih putnica u potrazi za opuštajućim putovanjem kada se ukinu sva ograničenja. Da biste se osjećali još bliže drevnoj povijesti tog područja, Graeco-Roman arheološki muzej smješten je samo nekoliko minuta vožnje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime