Nedjelja, 31 ožujka, 2024

Bolt uvodi AI provjeru identiteta za sve vozače kako bi poboljšao sigurnost vožnje

Ova sigurnosna značajka ima za cilj eliminirati zloupotrebu računa, utaju poreza i druge nesukladnosti, uz osiguranje sigurnijeg putovanja za putnike

Bolt, vodeći pružatelj usluge vožnje na zahtjev u Hrvatskoj, podiže razinu sigurnosti vožnji te pouzdanosti svojih partnera vozača. U proteklih par tjedana testirao je rješenje temeljeno na umjetnoj inteligenciji koje koristi tehnologiju prepoznavanja lica kako bi potvrdili da uslugu pruža ista osoba čija je fotografija na prijavljenoj vozačkoj dozvoli.Vozači su pozvani da putem Bolt aplikacije naprave selfie koji se potom uspoređuje s fotografijom na njihovoj vozačkoj dozvoli, a oni koji ne dostave selfie ili ne prođu verifikaciju identiteta neće moći nastaviti s pružanjem usluge. Ova sigurnosna značajka ima za cilj eliminirati zloupotrebu računa, utaju poreza i druge nesukladnosti, uz osiguranje sigurnijeg putovanja za putnike. Na tisuće aktivnih vozača, ukupno njih pedeset posto, već je sudjelovalo u testu, a samo je u jedan posto slučajeva identitet ostao nepotvrđen.

Obuhvaća sve aktivne vozače Bolta

Novi postupak verifikacije bit će u potpunosti implementiran ovaj tjedan, a obuhvatit će sve aktivne vozače Bolta. Vozači koji započinju ili obnavljaju svoju aktivnost na platformi također će morati napraviti selfie te će redovito morati ponavljati ovaj postupak provjere identiteta. Sustav razlikuje ljudsko lice od fotografije, stoga neće biti moguće na taj način zaobići provjeru identiteta.

Tomislav Lukačević, direktor Bolta u Hrvatskoj, naglasio je da je provjera identiteta pomoću selfija osnovica njihove nove strategije sigurnosti: „Slušamo očekivanja naših korisnika i pristupamo sigurnosti prijevoza na sveobuhvatan način. Prije svega, želimo biti sto posto sigurni da uslugu pruža osoba čiji je identitet poznat nama i institucijama koje reguliraju ovu djelatnost“.

Neke stvari ostaju iste

Korisničke recenzije i ocjene ostaju glavni alat za ocjenjivanje kvalitete usluge prijevoza, a osobe koja zbog neprimjerenog ponašanja ili drugih razloga nisu prikladne za pružanje usluga na  platformi Bolt, zbog vrlo niske ocjene brzo će izgubiti mogućnost nastavka svojih aktivnosti. „Aktivno komuniciramo i savjetujemo one koji se trebaju poboljšati. Nastavljamo proaktivno raditi na ovom pitanju – uz korištenje umjetne inteligencije, a ne stajemo ni s našim edukativnim programima za partnere vozače. Ako neki vozači tek trebaju ozbiljnije shvatiti svoju odgovornost prema putnicima i primjećen je trend pada njihove ocjene, svakako im prvo nastojimo pomoći kroz edukaciju“, zaključio je Tomislav Lukačević.

Tomislav-Lukačević_Direktor-Bolt-Hrvatska—Autor-Cropix

Razvojni tim naglasio je da su gotovo svi koji su prošli inspekciju to uspješno obavili bez problema. Tijekom testiranja, ovisno o kvaliteti osvjetljenja selfija i fotografije na vozačkoj dozvoli, vozačima je trebalo između 3 do 60 sekundi da potvrde svoj identitet.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime