Utorak, 26 ožujka, 2024

Čestitamo: Robot CRTA kad ne operira mozak, osvaja nagrade za dizajn!

CRTA je robotski laboratorij koji djeluje u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu čiji je vizualni identitet nastao uz pomoć umjetne inteligencije i agencije Bruketa&Žinić&Grey

Vizualni identitet Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA osvojio je noćas priznanje za inovaciju prestižnog Art Directors Cluba New York (ADC Awards), najdugovječnije međunarodne nagrade za oglašavanje i dizajn.CRTA je robotski laboratorij koji djeluje u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu čiji je vizualni identitet nastao uz pomoć umjetne inteligencije i agencije Bruketa&Žinić&Grey. Studenti su svojim rukopisom ispisivali naziv laboratorija „CRTA“, a njihov je rukopis poslužio kao ulazna informacija umjetnoj inteligenciji. Obradom tih informacija nastali su brojni vizualni podaci koji su služili kao baza vizualnom identitetu.

Umjetna inteligencija je budućnost

„Ideja primjene umjetne inteligencije u kreaciji vizualnog identiteta CRTE potaknuta je holističkim karakterom Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije. CRTA želi biti mjesto izvrsnosti u znanstvenom i obrazovnom smislu, ali i mjesto na kojemu će se robotika u sinergiji s umjetnom inteligencijom tumačiti, ne samo kao tehnologija ili vještina, već i kao kultura. Danas razvoj umjetne inteligencije ide u smjeru proširenja ljudske inteligencije, na način koji potiče ljudsku kreativnost i inovativnost.

Umjetna inteligencija nije opterećena znanstvenim i kulturološkim obrascima te je u stanju ponuditi potpuno nove poglede i rješenja na ponuđenu problematiku. Tako je i u slučaju razvoja vizualnog identiteta CRTE umjetna inteligencija ponudila svoju oblikovnu interpretaciju odgovarajućih grafema koje su onda dizajneri preoblikovali u jedan potpuno novi „vizual“. Radi se tu očito o suradnji dviju vrsta, one ljudske i one umjetne ortogonalne koja želi biti jednako dobra, ali neizbježno drugačija“, izjavio je prof. dr. sc. Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Ovo nije prva nagrada za ovaj vizualni identitet

„Ovaj je vizualni identitet nastao suradnjom među vrstama, suradnjom ljudske i umjetne inteligencije te, čini se, uspješnim uklapanjem novih vrsta u radno okruženje“, rekao je Davor Bruketa, kreativni direktor agencije Bruketa&Žinić&Grey.

Na ovogodišnjem 101. natjecanju Art Directors Cluba New York vizualni identitet za CRTA-u osvojio je priznanje za inovaciju u kategoriji Brand / Communication dizajn. Do sada je ovaj vizualni identitet nagrađen Red Dot nagradom, prvi je hrvatski grafički dizajn selektiran za Dezeen Award, nagradu najutjecajnijeg svjetskog medija za dizajn i arhitekturu.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime