Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Istraživanje otkriva: Koliko zapravo obavljamo kućanske poslove, a koliko samo pričamo o njima?

Istraživanje pokazuje da vrijeme mentalne pripreme za obavljanje kućanskih zadataka predstavlja 'nevidljiv teret' koji često utječe na mir i raspodjelu dragocjenog vremena korisnika

Novo istraživanje tvrtke Samsung otkriva zabrinjavajuće trendove među Europljanima kada je u pitanju obavljanje kućanskih poslova. Prema istraživanju, Europljani provode čak 86% više vremena razmišljajući o obavljanju kućanskih poslova nego što stvarno vremena utroše na njihovo obavljanje. Ovo vrijeme mentalne pripreme za obavljanje kućanskih zadataka predstavlja ‘nevidljiv teret’ koji često utječe na mir i raspodjelu dragocjenog vremena korisnika.Kako kućanski poslovi utječu na kvalitetu života? 

Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 6000 ispitanika diljem Europe, pokazalo je da je prosječna osoba odgovorna za najmanje sedam poslova u svom domu, a za njihovo  često je potrebno više od 30 sati tjedno – gotovo jednako koliko i posao s punim radnim vremenom. Ovi zahtjevi stvaraju negativan učinak na europska kućanstva, pri čemu više od polovice ispitanika ističe da su pod stresom barem polovicu vremena, dok dvoje od pet redovito ima poteškoće s fokusom na svakodnevne obaveze.

Krizu porasta troškova života dodatno pogoršava činjenica da više od polovice ispitanika potvrđuje da je cijena energije utjecala na kućanske obaveze, čineći ih stresnijima i težima za obavljanje. Ova istraživanja naglašavaju potrebu za promjenama i prilagodbama kako bi se olakšalo teret obavljanja kućanskih poslova i poboljšala kvaliteta života europskih kućanstava.

Koliko razmišljamo o kućanskim poslovima, a koliko zapravo djelujemo 

Istraživanje obuhvaća 15 najvažnijih kućanskih obaveza koje se redovito obavljaju, poput općeg čišćenja doma, kupovine namirnica i upravljanja računima za režije. Svaka od ovih obaveza je rangirana prema intenzitetu, uzimajući u obzir emocionalne i fizičke zahtjeve koje Europljani povezuju s njihovim izvršavanjem. Rezultati istraživanja pokazuju da, unatoč sve većoj dostupnosti napredne kućne tehnologije i platformi kao što je SmartThings, Europljani provode gotovo jednako vremena – a u nekim slučajevima i više – mentalno se pripremajući za obavljanje redovitih kućanskih obaveza, u usporedbi s vremenom koje stvarno utroše na njihovo obavljanje.

Tako, primjerice, Europljani troše 92% više vremena razmišljajući o kuhanju obroka nego što zaista provode u samom kuhanju. 91% više vremena razmišljajući o sigurnosti doma nego što stvarno poduzimaju mjere za sprečavanje prijetnji kućanstvu i konačno, troše 88% više vremena razmišljajući o odlaganju smeća ili recikliranju nego što utroše za obavljanje same obaveze.

Smart rješenja za olakšavanje kućanskih obaveza

Samsung je pokrenuo Indeks nevidljivog opterećenja kako bi pomogao uspostaviti ravnotežu u europskim kućanstvima. Ovaj indeks, razvijen u suradnji s autorom bestselera i stručnjakom za sreću, Moom Gawdatom, koristi formulu koja omogućuje izračunavanje vlastitog opterećenja kućanskih obaveza za koje su pojedinci odgovorni. Ovaj indeks omogućuje ispitivanje fizičkog i psihičkog opterećenja kroz intenzitet, vrijeme i učestalost obaveza.

S obzirom na to da 90% ispitanika vjeruje da bi njihovo kućanstvo moglo biti učinkovitije, a gotovo polovica (48%) vidi potencijal tehnologije za ublažavanje opterećenja kućanskih obaveza, Indeks nevidljivog opterećenja pruža korisnicima jednostavna SmartThings rješenja koja im pomažu živjeti učinkovitije i štedjeti vrijeme.

Na primjer, usluga SmartThings Energy omogućava praćenje potrošnje energije kućanskih aparata i nadzor uređaja putem pametnih utičnica. Za veću uštedu, korisnici mogu aktivirati AI Energy Mode i upravljati potrošnjom energije. Također, aplikacija SmartThings olakšava pranje rublja omogućujući pokretanje pranja na daljinu i obavještava korisnike kada je ciklus završen.

Važnost zdravih navika

“Čast mi je surađivati s tvrtkom Samsung na razvoju Indeksa nevidljivog opterećenja i pomoći Europi da otkrije skriveni teret svakodnevnih kućanskih obaveza s ovim indikativnim sustavom bodovanja”, istaknuo je Mo Gawdat te dodao: “Način na koji provodimo vrijeme kod kuće temeljni je aspekt naše opće dobrobiti, stoga je važno usaditi zdrave navike u našu dnevnu rutinu kako bismo s lakoćom upravljali obavezama. Uz pomoć SmartThings platforme, moguće je automatizirati određene kućanske obaveze i značajno poboljšati kvalitetu našeg slobodnog vremena kod kuće.”

Mo Gawdat (Fotografija: Humberto Tan)
Mo Gawdat (Fotografija: Humberto Tan)

Mi u tvrtki Samsung uvijek tražimo načine da pomognemo ljudima da uštede vrijeme i smanje opterećenje. SmartThings platforma omogućava jednostavniji, pametniji i povezaniji svijet. Više od 300 partnera trenutno podržava preko 3200 povezanih uređaja. Pružajući potpunu kontrolu nad domom i, još važnije, nad kućanskim obavezama, oslobađa vaše vrijeme za povezivanje sa stvarima koje su vam najvažnije. Kroz Indeks nevidljivog opterećenja željeli smo potaknuti razgovor o opterećenju obavezama u kućanstvima diljem Europe. Potičući korisnike da postanu svjesniji svog nevidljivog opterećenja, nadamo se da ćemo im pomoći da iskoriste prednosti tehnologije u stvaranju uravnoteženijeg života“, zaključio je Nathan Sheffield, voditelj IOT-a i SmartThings u Samsung Europa.

Fotografije: press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime