Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Svi ovo želimo: Ultraudobne komore za meditaciju na radnom mjestu

Dizajnirane su tako da omogućuju zaposlenicima da sjede u miru i tišini ili uz opuštajuću glazbu te tako reduciraju količinu stresa nakupljenog kroz radni dan. Do sada je stvoreno ukupno pet komora, koje su instalirane u YouTubeu ili Googleovim uredima širom San Francisca

Ako nas je 2020. ičemu naučila onda je to da je naše mentalno zdravlje jako važno, a često ga zanemarujemo. Stoga je tvrtka Office Of Things stvorila komore za meditaciju koje, smještene u ured, opuštaju zaposlenike pomoću šarenog svjetla.Fuschia, ljubičasto i indigo osvjetljenje obavija korisnike ovih meditacijskih komora koje je multidisciplinarni studio Office Of Things posebno dizajnirao za radne prostore.

Koje sve koristi zaposlenici mogu imati od komora

Komore dolaze u sklopu serije Immersive Spaces, istraživačkog projekta tvrtke koji istražuje koje koristi zaposlenici mogu imati od komora za opuštanje na radnim mjestima. Dizajnirane su tako da omogućuju zaposlenicima da sjede u miru i tišini ili uz opuštajuću glazbu te tako reduciraju količinu stresa nakupljenog kroz radni dan. Do sada je stvoreno ukupno pet komora, koje su instalirane u YouTubeu ili Googleovim uredima širom San Francisca.

Prva je komora postavljena u ured 2017. godine te je do danas obogaćena dodatnim svjetlosnim i zvučnim efektima kako bi se dodatno stvorio ultraudobni prostor. Postoje tri različita dijela komore: The Entry, The Ground i The Sky. Zaposlenici pristup komorama dobivaju putem The Entry, uskog šetališta koje ‘uklanja doslovu i figurativnu buku u uredu i vanjskom svijetu’. Unutar komora nalazi se The Ground, krajolik zakrivljenih pregrada presvučenih tkaninom, jastučastih klupa i debelih podnih jastuka na koje se mogu nasloniti ili leći. Također, zaposlenici mogu gledati u The Sky – niz osvijetljenih ploča na stropovima komora koje svijetle dubokim nijansama plave, ljubičaste, crvene ili ružičaste. Ploče u svakoj komori različitog su oblika – neke su kupolaste, dok su druge isprekidane amorfnim otvorima ili naginju prema gore u obliku luka.

Nužnost prostora za fizičko i mentalno zdravlje i na poslu

Office of Things vjeruje da meditativni prostori u uredu postaju relevantniji nego ikad – posebno nakon 2020., kada su mnogi od nas morali raditi od kuće zbog pandemije koronavirusa.
“Pandemija je u prvi plan istaknula danak stresa na naše mentalno zdravlje”, naglašavaju iz tvrtke sa sjedištem u Brooklynu u New Yorku. “Onima koji imaju sreću raditi od kuće, zadiranje posla u osobni život dodatno je zamaglilo granicu između to dvoje. Ako ništa, rad od kuće pokazao nam je da održivi radni vijek uključuje prostor za fizičko i mentalno zdravlje tijekom cijelog dana. Dok tvrtke provode strategije povratka u ured, stres zbog socijalne distanciranosti i opće nesigurnosti i dalje predstavlja veliki rizik po mentalno zdravlje svakog zaposlenika, zaključuju iz tvrtke.

Fotografije: Office of Things

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime