Subota, 20 srpnja, 2024

Dočekali smo i taj povijesni dan: Kreće prvi komercijalni let u svemir!

Tek smo jedan dan udaljeni od prvog komercijalnog leta u svemir. Sve je bliže dan kad će letovi u svemir postati uobičajeni, poput leta zrakoplovom. Hoćemo li uskoro ono što smo gledali u filmovima sami iskusiti? Hoćemo li nazdravljati za rođendane s pogledom na veliku plavu kuglu ili ići na medeni mjesec u svemir? Ništa se više ne čini nemogućim!

Očekujete li i vi s nestrpljenjem vijest o prvom turističkom letu u svemir, sutra biste je mogli i dobiti. Naravno, ako to vremenske prilike dopuste! Naime, uz nekoliko odgoda za 11. prosinca 2020. je najavljen prvi komercijalni let u svemir tvrtke Virgin Galactic. Virgin Galactic Sir Richarda Bransona osnovana je 2004. godine unutar grupacije Virgin kao zrakoplovna i svemirska putnička agencija koja od svog osnutka najavljuje komercijalne letove u svemir. Sad dolazi i taj dan!Ipak, s obzirom na trenutnu pandemiju koronavirusa, a zbog sigurnosnih razloga, na tom će letu biti samo dvojica pilota Virgin Galactica kapetan posade Dave Mackay i pilot CJ Struckow, bez  prvih ‘svemirskih turista’. Pravi početak komercijalnih letova s putnicima prolongiran je tako za prvi kvartal 2021. godine. Ukoliko sve prođe u redu sa sutrašnjim letom, u planu je još jedan testni let SpaceShipTwo iz baze u Novom Meksiku. Na njemu bi trebala biti još četiri putnika uz dva pilota kako bi se testirao puni kapacitet kabine SpaceShipTwo.

Prođe li i na drugom testnom letu sve kako treba, na trećem će letu, u prvom kvartalu 2021. godine, biti i osnivač Virgin Grupe, Sir Richard Branson. Taj let označit će i početak komercijalnih letova u svemir. Sama cijena još nije poznata. Naime, kako je čitava priča s komercijalnim letovima u svemir usporila zbog pandemije koronavirusa, tako su i marketinške aktivnosti Virgin Galactica zamrle.

Space Perspective će vas odvesti u svemir – balonom na vrući zrak!

Zaustavljena je i njihova inicijativa “One small step” kroz koju su se zainteresirani kupci mogli ‘upisati’ na listu za prvi komercijalni let u svemir uz simboličan depozit od 1000 američkih dolara i na koju se do stopiranja akcije upisalo više od 700 ljudi. Iako zasad nije najavljen nastavak ove inicijative, niti je tvrtka objavila ikakve druge detalje vezano uz kupovinu karata, tvrtka i dalje radi na svim detaljima kako bi svojim kupcima / putnicima osigurali nezaboravno životno iskustvo.

Posebna pažnja posvećena je i odjeći u kojoj će se putovati u svemir, pa su u suradnji s tvrtkom Under Armour dizajnirana svemirska odijela u kojima je kretanje neometano unatoč njihovoj robusnosti i čvrstoći. Svemirska odijela teže nešto više od jednog kilograma, a ključni kriteriji prilikom izrade bili su sigurnost i udobnost. Tako će i svi budući kupci Virgin Galactic komercijalnih letova u svemir nositi ova Under Armour posebno dizajnirana svemirska odijela na svojim letovima.

prvi komercijalni let u svemir

Dok s nestrpljenjem očekujemo vijest o tome da se konačno realizirao taj prvi komercijalni let u svemir, razmišljamo i koje to sve mogućnosti otvara za čovjeka. Hoćemo li uskoro ono što smo gledali u filmovima sami iskusiti? Hoćemo li nazdravljati za rođendane s pogledom na veliku plavu kuglu ili ići na medeni mjesec u svemir? Ništa se više ne čini nemogućim!

Fotografije: Virgin Galactic

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime