Subota, 8 siječnja, 2022

Dočekali smo i taj povijesni dan: Kreće prvi komercijalni let u svemir!

Tek smo jedan dan udaljeni od prvog komercijalnog leta u svemir. Sve je bliže dan kad će letovi u svemir postati uobičajeni, poput leta zrakoplovom. Hoćemo li uskoro ono što smo gledali u filmovima sami iskusiti? Hoćemo li nazdravljati za rođendane s pogledom na veliku plavu kuglu ili ići na medeni mjesec u svemir? Ništa se više ne čini nemogućim!

Očekujete li i vi s nestrpljenjem vijest o prvom turističkom letu u svemir, sutra biste je mogli i dobiti. Naravno, ako to vremenske prilike dopuste! Naime, uz nekoliko odgoda za 11. prosinca 2020. je najavljen prvi komercijalni let u svemir tvrtke Virgin Galactic. Virgin Galactic Sir Richarda Bransona osnovana je 2004. godine unutar grupacije Virgin kao zrakoplovna i svemirska putnička agencija koja od svog osnutka najavljuje komercijalne letove u svemir. Sad dolazi i taj dan!

Ipak, s obzirom na trenutnu pandemiju koronavirusa, a zbog sigurnosnih razloga, na tom će letu biti samo dvojica pilota Virgin Galactica kapetan posade Dave Mackay i pilot CJ Struckow, bez  prvih ‘svemirskih turista’. Pravi početak komercijalnih letova s putnicima prolongiran je tako za prvi kvartal 2021. godine. Ukoliko sve prođe u redu sa sutrašnjim letom, u planu je još jedan testni let SpaceShipTwo iz baze u Novom Meksiku. Na njemu bi trebala biti još četiri putnika uz dva pilota kako bi se testirao puni kapacitet kabine SpaceShipTwo.

Prođe li i na drugom testnom letu sve kako treba, na trećem će letu, u prvom kvartalu 2021. godine, biti i osnivač Virgin Grupe, Sir Richard Branson. Taj let označit će i početak komercijalnih letova u svemir. Sama cijena još nije poznata. Naime, kako je čitava priča s komercijalnim letovima u svemir usporila zbog pandemije koronavirusa, tako su i marketinške aktivnosti Virgin Galactica zamrle.

Space Perspective će vas odvesti u svemir – balonom na vrući zrak!

Zaustavljena je i njihova inicijativa “One small step” kroz koju su se zainteresirani kupci mogli ‘upisati’ na listu za prvi komercijalni let u svemir uz simboličan depozit od 1000 američkih dolara i na koju se do stopiranja akcije upisalo više od 700 ljudi. Iako zasad nije najavljen nastavak ove inicijative, niti je tvrtka objavila ikakve druge detalje vezano uz kupovinu karata, tvrtka i dalje radi na svim detaljima kako bi svojim kupcima / putnicima osigurali nezaboravno životno iskustvo.

Posebna pažnja posvećena je i odjeći u kojoj će se putovati u svemir, pa su u suradnji s tvrtkom Under Armour dizajnirana svemirska odijela u kojima je kretanje neometano unatoč njihovoj robusnosti i čvrstoći. Svemirska odijela teže nešto više od jednog kilograma, a ključni kriteriji prilikom izrade bili su sigurnost i udobnost. Tako će i svi budući kupci Virgin Galactic komercijalnih letova u svemir nositi ova Under Armour posebno dizajnirana svemirska odijela na svojim letovima.

prvi komercijalni let u svemir

Dok s nestrpljenjem očekujemo vijest o tome da se konačno realizirao taj prvi komercijalni let u svemir, razmišljamo i koje to sve mogućnosti otvara za čovjeka. Hoćemo li uskoro ono što smo gledali u filmovima sami iskusiti? Hoćemo li nazdravljati za rođendane s pogledom na veliku plavu kuglu ili ići na medeni mjesec u svemir? Ništa se više ne čini nemogućim!

Fotografije: Virgin Galactic

Pročitajte još...

Space Perspective će vas odvesti u svemir – balonom na vrući zrak!

Oduvijek ste željeli promatrati Zemlju iz svemira, a da pritom ne morate biti u raketi koja sadrži tisuće litara eksplozivnog goriva? Novi američki startup Space Perspective nudi 'ležerniji' način kojim se gotovo doseže rub svemira

Zašto je tako teško obavljati nuždu na Mjesecu?

NASA je raspisala natječaj za idejno rješenje toaleta u programu Artemis, u kojem bi 2024. trebali poslati prvu ženu i sljedećeg muškarca na Mjesec

Airbus predstavio koncept prvog komercijalnog zrakoplova s nultom emisijom

Proizvođač zrakoplova Airbus nedavno je predstavio tri koncepta komercijalnih zrakoplova bez emisije koji će se napajali vodikom. Pretpostavka je kako će u upotrebi biti do 2035. godine

Snimke San Francisca iz zraka tijekom lockdowna ostavljaju bez riječi

Film je snimljen dronom tijekom ožujka ove godine, a trominutni video vodi gledatelje napuštenim gradskim ulicama i raskrižjima bez vozila. Nadamo se da uskoro ne slijedi isti scenarij!

Povezano

Mixerov Gaming top 10: Ovo su najbolje video igrice u 2021. godini 

Puno je dobrih stvari koje su se dogodile u 2021. godini, a s obzirom na to da je pandemija dodatno pojačala kreativnost dizajnera igrica, teško smo se odlučili - no, ove igrice definitivno trebate probati - ako još niste...

Ne znate što darovati dragoj osobi? Pokušajte s cool tehnologijom koja olakšava život

U konačnici, najnoviji tehnološki gadgeti čine naše živote lakšim—što je iskreno najbolji dar koji možete dati. I zato smo pronašli pametne uređaje i tehničke dodatke koji su sjajni darovi

Program digitalne edukacije starijih osoba Hrvatskog Telekoma povezuje obitelji za blagdane

Istraživanje je pokazalo da izoliranost posebno teško pada populaciji u domovima za starije čiju svakodnevnicu zbog korona mjera više ne ispunjavaju posjeti članova obitelji i prijatelja pa je Hrvatski Telekom pokrenuo hvalevrijedan program digitalne edukacije kako bi smanjili osjećaj njihove samoće i izoliranosti i zamijenili ga povezanošću i uključenošću

Black Friday: Popusti u trgovinama s tehnološkim pomagalima već su počeli i dosežu 80%!

Popusti su već počeli, a traju dok traju zalihe. Zato polako, dobro razmislite, ali ipak nemojte predugo, da vam se željeni proizvod ne rasproda!

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime