Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Marjan van Aubel: Ovakvu prijenosnu solarnu lampu želimo i mi!

Svjetlo se automatski uključuje u sumrak i može se podesiti na tri postavke - Sunne Rise, Sunne Light i Sunne Set. Oni oponašaju boje neba tijekom dana, a duguljasti oblik svjetiljke trebao bi podsjećati na horizont

Nizozemska dizajnerica Marjan van Aubel dizajnirala je solarnu lampu koja se objesi ispred prozora kako bi mogla generirati vlastitu energiju.Nazvana je Sunne, a opremljena je fotonaponskim ćelijama i integriranom baterijom, što joj omogućuje da tijekom dana pohrani dovoljno energije da noću može osvjetljavati cijelu sobu. Van Aubel je dizajnirala svjetiljku kao dio projekta poticanja solarne tehnologije.

Premještanje solarnih panela s krova na prozor

“Sunne je prvi korak ka integriranju sunčeve energije u naš svakodnevni život”, izjavila je dizajnerica. 
Bez potrebe za utikačem ili vanjskom električnom energijom, svjetiljka funkcionira tako da pohranjuje sunčevu energiju. Jedna strana, koja je dizajnirana za orijentaciju prema prozoru, odnosno prema van uključuje SunPower solarne ćelije koje je Van Aubel razvila u suradnji s Nizozemskim centrom za istraživanje energije.
“Premještanjem solarnih panela s krova na prozor, morate se još više usredotočiti na proces sakupljanja sunčeve energije jer uređaj prima manje svjetlosti nego da je vani”, ističe dizajnerica te dodaje: “Solarne ćelije koje se koriste za Sunne toliko su snažne da mogu pokretati automobile. Primjerice, automobil Lightyear One koristi istu tehnologiju.”

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Marjan van Aubel Studio (@marjanvanaubel)

Razvijanje aplikacije koja će ‘kontrolirati’ lampu

Sunneova strana okrenuta prema sobi prekrivena je LED diodama, a baterija i tiskana ploča postavljeni su iza njih. Svjetlo se automatski uključuje u sumrak i može se podesiti na tri postavke – Sunne Rise, Sunne Light i Sunne Set.
Oni oponašaju boje neba tijekom dana, a duguljasti oblik svjetiljke trebao bi podsjećati na horizont. “Ja sam osoba koja uvijek fotografira izlaske i zalaske sunca. Ali što ako možete uhvatiti taj trenutak, odnijeti ga kući i uživati u njemu cijelu večer? I još bolje, taj čarobni trenutak zapravo pokreće sunce.” Postavke se mogu promijeniti dodirivanjem senzora na anodiziranom aluminijskom okviru svjetiljke.
Van Aubel i njezin tim razvili aplikaciju koja će prikazivati informacije o razini baterije i količini svjetla koje solarne ćelije primaju kako bi korisnici mogli postaviti lampu tako da osigurava optimalne uvjete ‘upijanja energije’.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Marjan van Aubel Studio (@marjanvanaubel)

‘Solarna dizajnerica’ – početak nove solarne revolucije

Van Aubel, koja sebe naziva “solarnom dizajnericom”, prethodno je kreirala fotonaponski prozor “vitraž” i solarni stol koji može puniti telefon, u pokušaju da pokaže kako ova održiva tehnologija također može biti lijepa i poželjna. Kada je prošle godine podijelila slike projekta na festivalu virtualnog dizajna Dezeen, Van Aubel ga je opisala kao početak nove “solarne demokracije”.
“Mislim da je ovo poprilična revolucija. To je prvi objekt koji ljudi mogu imati u svom domu i koji zapravo mogu kupiti i [imati] kako bi imali pristup sunčevoj energiji.”

Sunne je dizajniran da bude dostupan čak i iznajmljivačima koji žive u malim urbanim stanovima. “Solarne ćelije postaju mnogo jeftinije, što solarnom dizajnu daje puno novog potencijala. Napokon možemo prijeći dalje od pitanja smanjenja cijena i učinkovitosti te razviti njegovu estetiku i način na koji je integriran. U budućnosti bi cijela vaša kuća trebala biti solarni aktivator. Dakle, ne samo krov, već i fasada, prozori i sve ostalo”, naglašava dizajnerica.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime