Nedjelja, 28 veljače, 2021

Eko akcija Zeleni korak: Hrvatski osnovnoškolci spasili više od 3000 stabala

Učenici osnovnih i područnih škola iz cijele Hrvatske pridružili su se dm-ovoj akciji i zajedno su prikupili i reciklirali više od 178 tona starog papira čime su spasili više od 3000 stabala

U devetom dm Zelenom koraku, ekološkoj akciji prikupljanja i recikliranja starog papira, sudjelovalo je više od 18500 osnovnoškolaca, a najuspješnije škole dm će nagraditi s ukupno 107000 kuna.

Učenici osnovnih i područnih škola iz cijele Hrvatske pridružili su se dm-ovoj akciji i zajedno su prikupili i reciklirali više od 178 tona starog papira čime su spasili više od 3000 stabala.

Prikupili više od pola tone papira po učeniku

Među deset škola koje su prikupile i reciklirale najviše papira, a koje će dm nagraditi s 10000 kuna, najuspješniji su bili mladi ekolozi Područne škole Plešce koji su prikupili više od pola tone papira po učeniku. 
“Od 2012. godine, kada je dm prvi put nagradio najuspješnije male ekologe, cilj je Zelenog koraka potaknuti naše najmlađe da se uključe u zaštitu okoliša i pokazati im kako se briga o zajednici isplati. Raduje nas što se dm-ovu pozivu odazvalo 90 škola i što su nam njihovi učenici pomogli da i ove godine naše gradove i naselja učinimo ljepšima te pokažemo što se može postići uz malo truda i dobre volje”, izjavio je Ivan Horvat, menadžer marketinga i PR-a u dm-u.

Najbolji mladi ekolozi 2020. godine

Učenici PŠ Plešce osvojili su i posebno priznanje Novi Zeleni korak i dodatnu nagradu u iznosu 3500 kuna jer su prikupili najviše starog papira među školama koje nisu sudjelovale u akciji prethodnih godina. Ove godine dm je dodijelio i posebno priznanje Najveći Zeleni korak koje je osvojila Područna škola Kutleše jer su, u odnosu na 2019. godinu, ostvarili najveći porast količine prikupljenog papira čime su u sklopu Zelenog koraka zaslužili ukupno 13.500 kuna. 

Najbolji mladi ekolozi 2020. godine, koji su, uz već navedene škole, osvojili dm-ovu nagradu za doprinos zaštiti okoliša, pohađaju Osnovnu školu Branimira Markovića (Ravna Gora), Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar (Varaždin), OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ Banija (Karlovac), OŠ Ludbreg, Područnu školu Ljupina (Nova Gradiška), PŠ Glavina Donja (Imotski) te PŠ Cirkvena (Sv. Ivan Žabno). 

Od 2012. godine, kada su učenici prvi put prikupljali i reciklirali stari papir, u Zelenom koraku sudjelovalo je više od 200 000 osnovnoškolaca koji su prikupljanjem i recikliranjem starog papira tijekom devet godina spasili više od 49 500 stabala.

Odabrano

100.000 kuna za čišćenje jadranskih plaža od smeća!

Head&Shoulders i udruga RokOtok, unatoč pandemiji koronavirusa, nastavili su projekt 'Očistimo zajedno jadranske plaže od plastike', a čišćenje je započelo na otoku Murteru

Arktik nestaje: alarmantno povlačenje morskog leda

Arktička ledena kapa zamrznuti je ocean kojem je potrebna hitna zaštita. Ovo područje ima ključnu ulogu u očuvanju klimatske stabilnosti, no nažalost smanjilo se na rekordnu malu površinu

Da znate koliko su opušci opasni – odmah bi prestali pušiti!

Opušci čine čak 30 posto otpada na plažama, a kako je za njihovu razgradnju potrebno više godina, mnoge zemlje u svijetu sve češće zabranjuju pušenje na gradskim plažama!

Dunja Mazzocco Drvar: Onečišćenje zraka je uzrok i brojnih psihičkih bolesti!

Dunja se s početkom klimatološke jeseni pridružila stručnjacima u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena i suzbijanjem energetskog siromaštva. Jedna je od najboljih sugovornica koja nam može objasniti klimatske promjene i održiv razvoj, u Hrvatskoj i u svijetu.

Povezano

Dobra ideja: Kako nekome možete reći ‘hvala’ – na kreativan i održiv način!

Održivi darovi ne samo da izražavaju zahvalnost, već pokazuju ljubav i brigu da će dobro djelo primatelja živjeti u nedogled. Stoga, želite li nekome reći 'hvala' ovaj put preskočite buket cvijeća - ostavite ga tamo gdje ima priliku stvoriti svježi kisik za naša pluća

Od hladnjaka do zavjesa: 6 trikova za uklanjanje neugodnih mirisa iz doma

Ako vas trenutno (ili već dulje vrijeme) muče neugodni mirisi u domu, prvo ih pokušajte identificirati i riješiti se njihovog izvora, a zatim isprobajte ove trikove. Uz pomoć njih u vašem će domu mirisati 'sve u šesnaest' - od hladnjaka do dvosjeda!

4 jednostavna načina da čišćenje doma pretvorite u – zero waste ritual

Nitko od nas ne očekuje da se preko noći prebacimo na život bez otpada. No, savjesni i odgovorni, kakvi moramo biti prema vlastitom zdravlju i održivom razvoju Zemlje, čak i najosnovnijim djelovanjem u svoja četiri zida možemo doprinjeti boljoj budućnosti - i istodobno čišćem domu

Poštanske marke s toplinski reaktivnom tintom – ‘alarm’ za klimatske promjene

Poštanske marke finskog studija Berry Creative sadrže slike ptica i snježnih oblaka koji se pri zagrijavanju pretvaraju u kosture i grmljavinu kako bi poslali poruku o posljedicama klimatskih promjena

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime