Utorak, 20 veljače, 2024

Znate li: Tijekom samo jednog dana na ručniku skupi se više od 4000 bakterija!

Priznajte, mijenjate li ručnik jednom tjedno ili rjeđe (bez predrasuda)? Iako ne postoje egzaktna istraživanja o tome koliko često trebamo mijenjati ručnik, ipak je rizik od prijenosa bakterija i virusa preko ručnika moguć u nekoliko scenarija...

Većina nas tušira se s istim osnovnim ciljem: očistiti se. U nekom trenutku, prilikom bristanja, možda ste se zapitali koliko često biste trebali mijenjati ručnik. Možda ste se zapitati i je li higijenski koristiti jedan ručnik nekoliko dana (ili tjedana – bez presude!).Ne postoji nijedna studija koja odgovara na ova pitanja, ali stručnjaci mogu pružiti neke smjernice o najboljim praksama na temelju onoga što znamo o bakterijama, gljivicama i rastu plijesni. Sad kad ne možete prestati razmišljati o zamotanom ručniku u kutu vaše kade, odgovorit ćemo vam koliko biste često trebali mijenjati taj ručnik.

Što se događa kada se tuširamo (osim očitog)

Prvo, korisno je razumjeti što se događa kada se tuširamo (osim očitog). Tuširanje vas može ujutro osvježiti, osloboditi prljavštine i ponekad pružiti osjećaj da ste nova osoba! No, također pomaže da sa sebe operete znoj, alergene, mrtve stanice kože, prljavštinu i klice poput bakterija. Bez obzira na to tuširate li se i kupate, jednaka pravila vrijede za mijenjanje ručnika.

Čak i nakon ribanja kože, na našem će tijelu uvijek ostati dio bakterija, virusa i gljivica. Pomisao na klice koje su na našim tijelima 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, mogla bi biti dovoljna da želite iskočiti iz kože. Ali, općenito, nije toliko loše koliko zvuči! Sasvim je normalno da se ove vrste mikroorganizama na neodređeno vrijeme pojavljuju na našoj koži. Zapravo, zajedno, ti mikroorganizmi čine naš mikrobiom kože, koji je važan dio našeg imunološkog sustava i pomaže u zaštiti od potencijalno štetnih patogena.

No, zajedno s uklanjanjem nekih od ovih klica, naš ručnik uklanja i neke stanice kože za vrijeme brisanja. “Te stanice nude hranu za rast [patogena poput bakterija]“, kaže dr. Tierno. Pod točno određenim uvjetima, ovo može pomoći da se mikroorganizmi poput bakterija razmnože na ručniku, prema Alok Vij, MD, dermatolog s klinike Cleveland. “Toplina, vlaga i tama područja omogućuju rast bakterija, kvasca i plijesni“, ističe dr. Vij.

Što dulje ručnik leži skupljen i vlažan, to mikroorganizmi imaju više vremena za rast, što znači da je ručnik prljaviji. Dakle, ako ručnik koristimo u ponedjeljak, utorak i srijedu (a zapravo se nikad ne osuši), tada imamo rast od tri dana. Staphylococcus aureus, klica pronađena u nosu nekih ljudi koja može uzrokovati stafilokočne infekcije, udvostručuje se otprilike svaka dva sata, prema dr. Viju.

Ako započnete s jednom bakterijom, imat ćete dvije bakterije nakon nekoliko sati. Tada ćete imati četiri bakterije za tri sata i osam bakterija za četiri sata. Nakon cijelog dana, na ručniku bi moglo biti 4096 bakterija. To bi možda bilo čudno pročitati – ali to automatski ne znači ništa loše za vaše zdravlje.

Je li korištenje prljavog ručnika za brisanje štetno?

Nemoguće je uočiti negativne učinke uobičajene upotrebe istog ručnika danima ili tjednima. No, postoje neki scenariji kada biste možda trebali biti ažurniji oko mijenjanja ručnika. Točnije, najveća šansa za dobiti infekcije prljavim ručnikom događa se ako ga odložite na potencijalno štetni patogen izravno pa na otvor na koži, poput posjekotine.

Naime, neki patogeni žive u određenim dijelovima našeg tijela, poput nosa i prepona. No, postoje neka zdravstvena stanja koja povećavaju rizik. Ako imate kožnu infekciju ili ekceme pri čemu je ugrožena zaštitna barijera vaše kože, tada bi mikroorganizam poput bakterija mogao ući u tijelo kroz posjekotine na koži.

Ili ako imate atletsko stopalo (to je uzrokovano istom vrstom gljivica koja uzrokuje lišajeve), tu gljivicu možete prenijeti na druga područja tijela korištenjem krpe za pranje i zatim razviti lišaj. U tom biste slučaju trebali koristiti zaseban ručnik za čišćenje samo zahvaćenih područja. Kod atletskog stopala možete razviti mjehuriće ili ispucalu kožu i primijetiti osip između nožnih prstiju i stopala. Simptomi lišajeva slični su, uz dodatak kružnog osipa.

I, onda, koliko često biste trebali mijenjati ručnik?

Kao što smo spomenuli, ne postoje studije koje bi se bavile ovim pitanjem. Jedan od razloga za to jest i taj što na našoj koži živi mnogo vrsta mikroorganizama. A stručnjaci nisu identificirali neki poseban prag izloženosti patogenima za koji je vjerojatnije da će uzrokovati infekciju u ovom scenariju.

“Ali jasno je da ostavljanje ručnika u tamnom, toplom i mokrom okruženju može povećati  šanse za širenje bakterija s mjesta na kojem jednostavno živi i druži se, na drugom dijelu tijela gdje bi mogao izazvati infekciju”, upozorava dr. Vij.

Ipak, šanse za to uglavnom su male, osim ako zaštitna barijera kože nije ugrožena zbog zdravstvenog stanja ili abrazije. Čak ni tada nije zajamčeno da će vam istodobno korištenje iste vrećice za prljavo rublje učiniti nešto loše.

Uz to, ako želite izbjeći što veći rast bakterija, gljivica i plijesni, najbolje je svakodnevno mijenjati ručnik, kažu dr. Vij i dr. Tierno. Glavna stvar je da želite biti sigurni da se vaš ručnik osuši kako biste izbjegli kontinuirani rast mikroorganizama.

Idealno bi bilo da istisnete tekućinu iz ručnika i objesite ga da se osuši izvan tuša kako ne bi ostao vlažan, kaže dr. Tierno. (Možda će trebati dan ili dva da se potpuno osuši.) U međuvremenu, dr. Tierno preporučuje upotrebu svježeg ručnika dok čekate da se taj osuši.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime