Srijeda, 16 listopada, 2024

PREACH THE RIČ FESTIVAL: Hip hop legende Arrested Development prvi put u Hrvatskoj

Ako ste iole miljenik rap legendi i kulture, ne propustite priliku biti dio rap festa na prekrasnoj lokaciji uz more u Martinskoj kod Šibenika 16. i 17. kolovoza na Preach The Rič festivalu

Ljubitelji hip hop kulture i rap glazbe iz Hrvatske i cijele regije pripremaju se za drugi po redu Preach The Rič Festival koji će se održati 16. i 17. kolovoza u Martinskoj kod Šibenika. Na lokaciji koja sve više poprima standardno festivalsko mjesto za festivale i koncerte raznih glazbenih stilova, od punka do rapa ovaj dvodnevni festival obećava interesantan glazbeni doživljaj s obzirom na to da headlinerski festival predvode legendarni Arrested Development, predvođeni karizmatičnim frontmenom Speechom.



Veliki uspjeh s debitantskim albumom

Kultni i hvaljeni američki bend s početka 90-ih poznat je po hitovima koji su oblikovali hip hop scenu, a njihova soulfull i psihodelična energija na pozornici činila ih je uz The Rootse jednim od najomiljenijh organskih rap bendova. Oni su osnovani s kraja 80-ih u Atlanti (SD Georgia) kao pozitivna protuteža gangsta rapu te su uz De La Soul činili pionire psihodeličnog stila rapa s elementima soula, funka i afrocentrične lirike.

Predvođena karizmatičnim frontmenom Speechom (pravim imenom Todd Thomas), grupa je postigla ogroman uspjeh 1992. kada im debitantski album “3 Years, 5 Months and 2 Days in the Life Of…” (1992) svojim pozitivnim porukama i inovativnim zvukom koji je uključivao živu glazbu i društveno svjesne tekstove čini mikro revoluciju i novi dašak vjetra na globalnoj rap sceni. Hit singlovi poput “Tennessee”, “People Everyday” i “Mr. Wendal”, postali su rap himne prve polovice 90-ih paralelno s grunge Seatlle eksplozijom, što su prepoznali i institucionalizacijom Grammy nagrade.

Arrested Development osvajaju, naime, dva Grammyja 1993. godine, za najbolju novu grupu i najbolju rap izvedbu dua ili grupe za pjesmu “Tennessee”. Ovo ih je učinilo prvim hip hop sastavom koji je osvojio nagradu za najbolju novu grupu, što je bio golemi uspjeh za tada novi i tinjajući žanr.

Jedan od najvažnijih albuma u povijesti hip hopa

Više nego dobrim drugim albumom „Zingalamaduni” dvije godine kasnije, nisu ponovili komercijalni uspjeh debija, ali su dodatno učvrstili reputaciju inovativne i utjecajne grupe, međutim zbog međučlanskih razmirica i nemogućnosti nošenja s uspjehom i slavom, AD objavljuju razlaz i pauzu rada dvije godine kasnije, da bi se ponovo okupili 2000. godine nastavljajući stvarati glazbu i održavati turneje daleko od hypea koji su imali pod major label etiketom, objavljujući albume na nezavisnim labelovima ili svojoj etiketi Vagabond Productions na kojoj su objavili desetak studijskih albuma uključujući „Don`t Fight Your Demons“, „For The Fckn Love“ i aktualni sjajni „Bullets In The Chamber“, zadržavajući svoju bazu obožavatelja i privlačeći nove generacije.

Također frontmen Speech je vodio dualnu i solo karijeru, ali uvidjevši da je njegov rap otisak prsta vezan uz AD vratio se posve korijenima matične grupe. Njihova glazba i dalje odjekuje svojom autentičnošću i društvenom svjesnošću, inspirirajući brojne umjetnike i slušatelje, kombinirajući feelgood pozitivistički i holistički pristup životu i zabavu s ozbiljnim porukama. Njihov debi album “3 Years, 5 Months and 2 Days in the Life Of…” ostaje jedan od najvažnijih albuma u povijesti hip hopa, a njihov utjecaj na žanr i kulturu je neupitan.
Uz njih, kao nositelji festivala nastupit će i ovdašnjih korijena Valid i DJ Head, te nastup popularnog duhovitog beogradskog tria Bad Copy, ispred ostatka line upa koji kombinira hip hop DJ-eve i manje etablirane grupe kao što su: ONI, 40Industry, One II Many, Phat Phillie, DJ Bero Zmaj, DJ Noki Nole, DJ Odie, Re:tro Flava, Antebiotik, Brat & Mali Japanac, Mleeksah, Bars, Grooveplayaz, Pećo, Bolest, D-Boe te Nvnzen.

Ako ste iole miljenikom rap legendi i kulture, ne propustite priliku biti dio rap festa na prekrasnoj lokaciji uz more u Martinskoj kod Šibenika 16. i 17. kolovoza na Preach The Rič festivalu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime