Četvrtak, 18 srpnja, 2024

10 rock zvijezda koji su prije glazbene karijere bili – učitelji

Iako su generacije buntovnika odrasle slušajući rock, glazba i obrazovanje ipak idu jako dobro zajedno što najbolje potvrđuje činjenica kako su brojni planetarno popularni glazbenici prije procvata karijere vrijeme provodili upravo u učionicama

Iako se rock’n’roll i obrazovanje uglavnom percipira kao da su na ‘suprotnim stranama’, a generacije buntovnika odrasle su slušajući rock, glazba i obrazovanje ipak idu jako dobro zajedno. To najbolje potvrđuje činjenica kako su brojni planetarno popularni glazbenici prije procvata karijere vrijeme provodili podučavajući djecu u učionicama.Još od davne 1957. godine kada je Chuck Berry započeo “School Days” sa “Ring-ring goes the bell!” pa 1979. kad su Pink Floyd zajedno s hrpom klinaca otpjevali ikonični stih “We don’t need no education” preko Springsteenove pjesme “No Surrender” sa stihovima “We learned more from a three-minute record / Than we ever learned in school” do glam rockera Twisted Sister koji izvikuju “Be chrool to your scuel / in the name of rock n’roll!”, rock pobuna postala je standardna u učeničkim klupama.

Mnoge će stoga iznenaditi činjenica kako su neki od najvećih rockera (među kojima i mnogima najdraži) u nekom trenutku svog života našli su se u poziciji učitelja. Djecu u školama tako je nekad podučavao “Demon”, osoba koja je napisala “iznimno rječitu” “De Do Do Do, De Da Da Da” nekad je učio mlade kako artikulirati riječi, a čovjek koji je postao jedan od najboljih kantautora ikad nekada je predavao književnost.

Budući da se u listopadu obilježava Svjetski dan učitelja, zavirili smo u prošlost nekih rock zvijezda te saznali tko se prije uspješne glazbene karijere bavio podučavanjem.

Gene Simmons

U sedamdesetima, učenike u jednoj njujorškoj školi “terorizirao” je basist grupe Kiss – Gene Simmons. “Razlog zašto sam nakon samo šest mjeseci dao otkaz u školi je to što sam shvatio pravi razlog zbog kojeg sam želio biti učitelj” – objašnjava Simmons – Zapravo sam želio biti u centru pozornosti. Želio samo da me primijete, i morao sam odustati kad sam shvatio da je ”pozornica” premala. Četrdeset ljudi nije bilo dovoljno, želio sam 40.000.”

Brian May

Teško je naći obrazovaniju rock zvijezdu od gitarista grupe Queen, Briana Maya. Rocker je doktorirao astrofiziku pa vjerojatno nije veliko iznenađenje da se u sedamdesetima okušao i u podučavanju matematike.

“Jedno od mojih najkatastrofalnijih iskustava bilo je kad sam pokušao objasniti forme pravokutnika, peterokuta i šesterokuta. Imao sam ideju dati učenicima da izrezuju kolaž papir”, prisjeća se May, i dodaje: “Pola sata kasnije, za vrijeme lekcije, učenici su “zarezivali” jedne druge škarama; krvi i papira je bilo posvuda. Sjećam se da o sam pomislio kako ovo više nikad neću napraviti.”

Dennis DeYoung

Prije nego što je s grupom Styx počeo ulaziti na top ljestvice, Dennis DeYoung podučavao je glazbu u srednjoj školi u predgrađu Chicaga.

“Završio sam fakultet i postao profesor glazbenog”, kaže i dodaje: “Smatram da je podučavanje jedno od najplemenitijih zanimanja, ali i da je zaista podcijenjeno. Ne znam za druge kulture, ali u našoj kulturi svakako je.”

Sting

Sting se u sedamdesetima okušao u podučavanju tema oko kojih je bio najstrastveniji. “Inspirirao sam učenike predavajući im samo ono što se meni sviđalo, ono što je mene samog inspiriralo i u čemu sam uživao – uglavnom su to bili nogomet i poezija.”

Nakon što je napisao hit pjesmu “Don’t Stand So Close to Me” iz moralnih razloga odustao je od predavanja: “Prestao sam s podučavanjem u srednjoj školi kad sam shvatio da se sviđam petnaestogodišnjakinjama – ali i da se one sviđaju meni! Kako sam se uspio suzdržavati, zaista ne znam.”

Sheryl Crow

Nakon diplome, Sheryl Crow predavala je glazbeni osnovnoškolcima kako bi mogla platiti račune dok je paralelno pisala singlove koji su joj osigurali mjesto prateće pjevačice Michaela Jacksona.

Sheryl ističe kako je zaista uživala u prenošenju znanja učenicima: “Zaista sam to voljela i smatram da sam bila dobra učiteljica, no zaključila sam, želim li pisati dobre pjesme, da se tome trebam posvetiti u potpunosti.”

Mark Knopfler

Dok se borio sa “povezivanjem kraja s krajem” nakon studija, Mark Knopfler je na sveučilištu počeo predavati engleski jezik.

“Napokon sam dobio posao profesora engleskog na fakultetu, čime sam bio oduševljen, i onda sam tamo sreo profesora gitare s kojim sam nekada svirao. Osim engleskog, nekoliko puta tjedno odlazio sam u lokalnu školu kako bih djecu učio pjevati i svirati gitaru”, objasnio je popularni gitarist.

Art Garfunkel

Kada Simon & Garfunkel 1970. najavili kraj karijere, idući Garfunkelov posao bio je podučavanje matematike u privatnoj školi u Connecticutu. “Nakon što smo se prvi put razišli, pokušao sam sklepati neke stvari i potpisao sam nekoliko ugovora s diskografskim kućama, ali nisam imao hitove…!”, objasnio je Garfunkel te dodao:

“Bio sam sretan kao učitelj. Još u srednjoj školi sam zarađivao dajući instrukcije drugoj djeci. Kad sam se zapitao što mogu raditi da si osiguram prihode – to mi instinktivno prvo palo na pamet.”

Joe Satriani

Na dan kad je preminuo Jimi Hendrix, Joe Satriani shvatio je kao će svoj život provesti svirajući gitaru. Već kao tinejdžer davao je gitarističke lekcije, a pomogao je i nekim danas jednako popularnim kolegama gitaristima.

“Uvijek je zanimljiv trenutak kada osoba koju podučavate dođe do točke u kojoj shvatim da smo sada na istoj razini. Ali, na neki način, poanta i je u tome da učenik postane bolji od učitelja. Primjerice, super je kad gledam kako svira netko poput Charlieja Huntera, kojeg sam znao dok je bio klinac, i pomislim si “Čovječe, ovaj lik je genijalan”, objašnjava Satriani. “Doživio sam to i sa Steveom Vaijem, dok sam još bio u srednjoj školi. Jednostavno sam osvijestio: On među prstima ima više talenta nego ja. Bolje da to ne zeznem”, zaključio je.

Kris Kristofferson

Kris Kristofferson kao da je u svoje godine zapakirao mnogo raznih života. Bio je Golden Gloves boksač, studirao na Oxfordu te nagrađen Rhodes scholar priznanjem, bio je kapetan u američkoj vojsci, pilot helikoptera i, naravno, legendarni pjevač i autor. No prije nego što je bio kapetan, vojska mu je dodijelila ulogu učitelja književnosti.

I sam sam fasciniran sa svim tim. Živio sam potpuno drugačiji život” , kaže Kristofferson te dodaje: “i, posve iznenada, budućnost, obitelj, sve posvetio sam – ovome (glazbi)! Bilo je zastrašujuće krenuti.”

Bryan Ferry

Nakon studija, Bryan Ferry uzdržavao se podučavajući umjetnost u jednoj londonskoj školi. “Dok sam stvarao Roxy [Music], imao sam obavezu biti u školi na neparne dane u tjednu”, sjeća se Ferry:

Bilo je zabavno. Na nastavi su bile samo djevojke. Atmosfera je bila jako dobra, a za vrijeme predavanja smo puštali i glazbu i dozvoljavao sam da donesu svoje ploče. Navečer sam imao probe s bendom. Tad sam još eksperimentirao s glazbom. Još uvijek imam neke snimke koje su tad nastale.”

Izvor: UCR
Naslovna fotografija: PixaBay

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime