Utorak, 17 svibnja, 2022

‘Čovjek u crnom’:10 najboljih pjesama country rock ikone Johnnyja Casha

Tijekom 55-godišnje karijere, Casha su mnogi smatrali utjelovljenjem country glazbe, no Cash je glazbenik koji nije bio usko vezan za jedan žanr - zahvaljujući glazbenoj svestranosti primljen je u čak četiri kuće slavnih

Johnny Cash (rođen kao John R. Cash, 26. veljače 1932.) bio je, smatraju mnogi glazbeni znalci i kritičari, jedan od najutjecajnijih američkih glazbenika dvadesetog stoljeća.Uz duboki, jedinstveni bas-bariton praćen tutnjavom sastava The Tennessee Three, Cash je poznati i po crnoj odjeći koju je uvijek nosio i zbog koje je dobio nadimak “Čovjek u crnom”. Uz imidž romantičnog odmetnika, nadimku su svakako pridonijeli i mračni stihovi za koje je glazbenik inspiraciju crpio u vlastitim životnim pričama – od gubitka brata, preko time prouzrokovane depresije do iskrenog progovaranja o problemima s alkoholom i drogom te nošenjem s teretom slave – od koje nije mogao pobjeći.

“I wear the black for the poor and the beaten down. Livin’ in the hopeless, hungry side of town. I wear it for the prisoner who is long paid for his crime, but is there because he’s a victim of the times”
(Tekst iz pjesme “The Man In Black”)

Stanovnik četiri kuće slavnih

Tijekom 55-godišnje karijere, Casha su mnogi smatrali utjelovljenjem country glazbe, no Cash je glazbenik koji nije bio usko vezan za jedan žanr. Kada je country u pitanju svakako je jedan od velikana tog žanra, posebno je zanimljivo i da ga se smatra jedinim country-umjetnikom koji je pri kraju karijere postao neočekivano popularan među mlađom indie- i hard rock-publikom, Osim toga, smatran je i pionirom rockabillyja. Iznimno je volio rock’n’roll , ali i blues, folk pa čak i gospel te je, paralelno učeći od svojih uzora, svojim talentom dalje (in)direktno utjecao na razvoj svih tih žanrova.
Zauzeo je, dakle, važnu poziciju u povijesti glazbe te je, zahvaljujući žanrovskoj svestranosti, uz dodijeljene razne nagrade primljen u čak četiri kuće slavnih – Rock’n’roll Kuću Slavnih, Kuću slavnih country glazbe (što je smatrao najvećim postignućem), Kuću slavnih gospel glazbe i Kuću slavnih rockabillyja. Malo je izvođača koja se mogu pohvaliti da su članovi makar dvije od tih slavnih kuća, a dodatno priznanje Cashu je i činjenica kako je jedini country-umjetnik koji je u Rock and Roll Hall of Fame primljen  na regularan način, za razliku od drugih koji su primljeni kao “rani utjecaji”.

U stalnoj potrazi za odgovorima na životna pitanja

U stalnoj potrazi za odgovorima na životna pitanja, Cash je, uz već spomenute mračnije stihove i melankolične melodije, snimao i ljubavne balade, socijalno angažirane teme, ali i humoristički orijentirane pjesme te skladbe inspirirane svakodnevicom ili pak – vlakovima.

Snimio je i duet “Jackson” sa svojom (drugom) suprugom June Carter, a jedna od njegovih posljednjih suradnji bila je s producentom Rickom Rubinom. Album na kojemu su zajedno radili, “American V: A Hundred Highways”, posthumno je objavljen 4. lipnja 2006. godine te debitirao na prvom mjestu Billboardove ljestvice najprodavanijih albuma.
Sveukupno je diljem svijeta prodano više od 90 milijuna Cashovih albuma zbog čega se smatra jednim najprodavanijih glazbenika svih vremena.

“I keep a close watch on this heart of mine, I keep my eyes wide open all the time, I keep the ends out for the tie that binds, because you’re mine, I walk the line”
(Iz pjesme “Walk the Line”)

Nakon duže borbe s bolesti radi koje je bio primoran skratiti turneje, no ne i glazbeno djelovanje, Johnny Cash preminuo je nedugo nakon što je navršio 71 godinu te nepuna četiri mjeseca nakon svoje supruge, 12. rujna 2003. u bolnici u Nashvilleu u državi Tennessee.

“Well now it won’t be long just a few more days, I’ll settle down and quit my rowdy ways Lord, Lord. With that gal of mine, with that gal of mine, she’s waited for me while I’ve done my time.”
(Iz pjesme “Doin’ My Time”)

Svestrani umjetnik i veliki humanist 

Zapamćen kao humanist, iznimno cijenjen kantautor i veliki ljubitelj glazbe i kulture općenito, Cash se konstantno usavršavao te skladao svevremenske klasike koji se slušaju desetljećima.

Teško je odrediti samo 10 najboljih pjesama stoga izdvajamo one najpoznatije poput hitova  “I Walk the Line”, “Folsom Prison Blues” i  “Ring of Fire” ili pak najuspješnije singlove kada su u pitanju top ljestvice:

10. “Understand Your Man”

9. “Flesh and Blood”

8. “A Boy Named Sue”

7.  “Man In Black”

6. “Jackson”

5. “Sunday Morning Coming Down”

4. “Folsom Prison Blues”

3. “I Walk The Line”

2. “Hurt”

1. “Ring Of Fire”

Naslovna fotografija: Službena naslovnica albuma “The adventures of Johnny Cash”

Pročitajte još...

PARANGALL | Paul McCartney, “McCartney III” – I treća je za Paula sreća

Novi studijski album Paulov je svojevrsni "recept" kako izgurati i ostati normalan u tom "novom nenormalnom". Uz pogled prema prošlosti i budućnosti

Glazba iza broja 007: Sve pjesme koje su proslavile Jamesa Bonda – i obrnuto!

Uz Billie Eilish i najnoviju Bond pjesmu koji je napravila u suradnji sa svojim bratom, donosimo pregled svih pjesama koje su ovjekovječene u povijesti franšize

Donosimo prvu ikad zabilježenu snimku plesa DNK molekule!

Kada spoznaji da naš DNK pleše dodamo sva ostala harmonička zbivanja koja se odvijaju u ljudskom organizmu, čini se kako su ljudi već u samom genetskom zapisu predodređeni za kretanje u ritmu

Pop Cooltura: Đoletova je zadnja

S njim još malo odlazi ono drugo i drugačije, sporije vrijeme, ljudskost i toplina. Vječnost je za njega počela odavna "jer sati i minute nisu čuli za slow motion...". Nikad nitko ni blizu nije znao tako lako i tako dobro opisati životarenje kao on

Povezano

Koncert report: The Smile u Zagrebu – Početak europske turneje u neklimatiziranom paklu s jokerovskim osmijehom

Osjećaj uzajamnog poštovanja i ljubavi prema The Smileu nakon svirke doista može biti najava koncerta Radioheada u pulskoj Areni nekoliko dana zaredom, recimo. Dotad, sjećanje na The Smile će biti natopljeno litrama znoja i odličnim koncertom

The Cure: 20 činjenica koje možda niste znali o omiljenim mračnjacima

Tijekom svoje karijere The Cure su osvojili najprestižnije glazbene nagrade kao što su BRIT, Q, NME, MTV i brojne druge. Od prvog do posljednjeg albuma nisu razočarali publiku ni kritiku, a bend je primljen i u Rock and Roll Kuću slavnih

Parangall: Rolling Stones / Live AT The El Mocambo 1977 – Koncertna senzacija iz bolje prošlosti

Iako je riječ o dvanaestom live albumu Stonesa 'Live At The El Mocambo' se ne smije preskočiti. Zašto? Zato jer je jedan od najboljih u portfelju Stonesa i naprosto sjajan koncertni album iz 'bolje prošlosti'!

Porto Morto: Navikli smo publiku da ništa ne uzimamo zdravo za gotovo

S dečkima iz benda Porto Morto razgovaramo u povodu velikog zamaha odličnih stvari koje je bend naredao: genijalni album, tri fantastična spota, Porin, show u Tvornici na predstavljanju albuma koji nas je ostavio bez daha te novog video spota za pjesmu 'Super ljepilo'

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime