Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Pomodoro tehnika čini čuda za produktivnost – sve što trebate jest tajmer

Ova jednostavna tehnika upravljanja vremenom može vam pomoći da ostanete usredotočeni tijekom dana i uspijete riješiti sve obveze sa svog popisa

Ako vam se koncentracija i produktivnost međusobno ‘bore’ tijekom radnog vremena (ili bilo kad), trebate jednostavno rješenje za upravljanje vremenom – i to brzo. Uz obilje savjeta za produktivnost i desetke aplikacija za upravljanje vremenom, čini se vrlo lagan posao, no je li to baš tako?



No, sve više ljudi otkriva kako svakodnevno obavljanje stvari ne bi trebalo ‘kontrolirati’ preko pretplata, aplikacija i inih tehnoloških inovacija. Jedino što im je potrebno je dobri stari (kuhinjski) tajmer – i novi način razmišljanja.

Otkrijte Pomodoro tehniku. Stvorio je poslovni savjetnik iz Berlina Francesco Cirillo prije gotovo 20 godina, a brzo je postala strategija koja mijenja život na pametniji, a ne teži način. Cirillo je prvi put razvio ovaj sustav kao sveučilišni student pokušavajući obaviti više stvari u manje vremena. Otkrio je kako je vrijeme podijeljeno u razmake od po 30 minuta (25 minuta čistog, neprekinutog rada praćeno petominutnom pauzom), pomoglo mu povećati učinkovitost u rješavanju raznih zadataka, a ujedno smanjilo nervozu i stres zbog rokova, kao i izoštrilo mentalni fokus. On je saveznika našao u kuhinjskom ‘timeru’ u obliku rajčice, od tuda i naziv ove tehnike.

Po kojem principu funkcionira Pomodoro tehnika?

Postavite mjerač vremena na 25 minuta, kaže Cirillo, kako bi se usredotočili na zadatak koji trenutno obavljate. Kad istekne vrijeme, napravite petominutnu pauzu prije početka još jedne 25-minutne sesije.
I stvarno se uspijete odmoriti mentalno; pauze iskoristite maksimalno – bez provjeravanja e-pošte, telefonskih poziva ili pokušaja rješavanje drugih zadataka… Dok radite zadanih 25 minuta budite all-in: ovo je centrirano, neprekidno radno vrijeme dok tajmer ne zazvoni da je završilo.

Nakon četiri seta od po 30 minuta, napravite dužu pauzu od 15 do 20 minuta prije ponovnog pokretanja ciklusa. Teorija kaže da radeći u vremenskim intervalima s odmorom između njih možemo postati produktivniji i fokusiraniji! Jedno od ključnih načela Pomodoro tehnike zbog kojeg je toliko privlačna jest da ne zahtijeva ništa osim osnovnog kuhinjskog ‘brojača’ (možete upotrijebiti i sat na mobitelu, naravno, ali obavezno postavite i opciju ‘Ne uznemiravaj’ kako biste uklonili moguće smetnje.

Razni kreativni načini korištenja ove tehnike

Naravno, ovakvu tehniku odbrojavanja mnogi pronalaze u raznim praktičnim aplikacijama za odbrojavanje, što mnogim ljubiteljima tehnike pomaže u praćenju napretka, upravljanju digitalnim popisima zadataka i pohrani svega na jedno mjesto. Neki od popularnih aplikacija su primjerice Focus Booster, Be Focused i PomoDoneApp.

Iako je Pomodoro tehnika izvrsna koncentraciju na radne zadatke, možete je (i trebali biste!) iskoristiti u svoju korist na druge kreativne i učinkovite načine. Pokušavate li završiti knjigu za knjižni klub prije sastanka ovog tjedna? Postavite tajmer i pripremite se za okretanje stranica. Ili ste se možda preselili i morate raspakirati brdo kutija? Namjesitete tajmer i krenite na posao. Raditi stvari u kratkim, ali intenzivnim intervalima – zajedno s mikro-prekidima kao nagradom za odmor i bilo koji zadatak više se neće činiti težak ili nepremostiv!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime