Nedjelja, 13 studenoga, 2022

Aduti iz rukava: 10 načina kako da ‘rasturite’ online razgovor za posao

Ako ste trenutno u potrazi za poslom, velika je vjerojatnost da se intervju neće dogoditi licem u lice. Umjesto toga, većina tvrtki komunicira preko Skype, Zoom ili Microsoft aplikacija, kako bi se sastali i procijenili potencijalne kandidate. Pa kako osigurati da i dalje ostavljate dobar dojam?

1/ Postavite pravu scenu 

Najvažnija i prva odluka koju biste trebali donijeti jest mjesto na kojem ćete obaviti razgovor. Je li to u vašem kućnom uredu, vašoj spavaćoj sobi, kuhinji…? Koje god mjesto da odaberete, osigurajte dobro osvjetljenje – izravni izvori svjetlosti ili svijetli predmeti iza vas mogu stvoriti sjenovitu siluetu, a želite da vas osoba s kojom razgovarate može jasno vidjeti. Pažnja ispitivača mora biti čvrsto na vama. Na određenim je platformama čak moguće postaviti neutralnu pozadinu.

2/ Ograničite sva ometanja Podrazumijeva se da je idealno mjesto za razgovor u vašem domu mirno mjesto s malo ometanja. Ako možete, pokušajte odabrati sobu koja je čista i profesionalnog izgleda. Recite osobama s kojima dijelite prostor o sobi koju ćete koristiti za intervju, vremenu vašeg razgovora i da ćete za to vrijeme vi i vaš mirni prostor biti zabranjeni. S poštovanjem objasnite da je u to vrijeme najbolje da kuća ostane tiha s ograničenim ometanjem. Ako je moguće, kućne ljubimce smjestite u drugu sobu i dajte mu neku igračku da se zabavlja dok ste vi na razgovoru. 

3/ Testirajte, testirajte i ponovo testirajte 

Dan prije video intervjua, napravite generalnu probu. Organizirajte testni poziv s članom obitelji ili prijateljem – tako da provjerite rade li kamera i mikrofon. Prođite kroz nekoliko pitanja i odgovora na intervjuu i zamolite člana obitelji ili prijatelja da vam pruži bilo kakve povratne informacije. Možda se osjećate neobično, ali snimanje samog sebe kako odgovarate na pitanja iz razgovora izvrstan je način da provjerite i svoj govor tijela. Također, daje vam konačnu priliku da testirate kvalitetu osvjetljenja i zvuka.

4/ Riješite sve tehničke probleme 

Ovih dana postoji puno različitih potencijalnih platformi koje biste mogli koristiti za intervju: WhatsApp, Skype i Zoom samo su neki. I, u većini slučajeva, prvo što će vidjeti vaš sugovornik su vaša fotografija profila i korisničko ime, pa provjerite jesu li oba prikladna. Ako naiđete na tehničku grešku poput slabe veze ili smetnji, uvijek zamolite ispitivača da ponovi pitanje, a ako se problem nastavi, pristojno objasnite i ponovno se povežite kako biste izbjegli propuštanje bilo kakvih ključnih informacija. Uvijek se odlučite za upotrebu slušalica – one su obično pouzdanije od zvučnika i daleko je manja vjerojatnost da će stvoriti povratne informacije. 

5/ Odjeća kao za intervju licem u lice 

Iako se s vama razgovara iz udobnosti vlastitog doma, i dalje biste se trebali odijevati kao za intervju licem u lice – čak i na donjoj polovici tijela (nikad ne znate hoćete li trebati ustati). Ako se potpuno obučete za intervju, izgledate profesionalno, ali također će vam pomoći usmjeriti vas u pravi način razmišljanja za službeni razgovor s potencijalnim poslodavcem. Tamne boje su obično najbolje, a izbjegavajte oštro bijelu kao i pretjerane uzorke. Prejaka šminka i svjetlucavi nakit također mogu odvlačiti pažnju. Suprotno uvriježenom mišljenju, virtualni intervju zapravo je rijetka prilika da razgovarate u opuštajućem, poznatom okruženju i pokažete sugovorniku tko ste zapravo.

6/ Bilješke i upute čuvajte izvan vidokruga 

Prednost razgovora kod kuće znači da možete imati pri ruci upute ili bilješke, samo pazite da to ne bude očito. Prije intervjua, ispišite svoj životopis i pripremite pitanja koja ćete postaviti na kraju. Ako odlučite koristiti bilješke, potrudite se i dalje zvučati prirodno. 

7/ Stignite rano… da, stvarno

Na mnogo načina, virtualni intervju zahtijeva da se ponašate kao i tijekom uobičajenog intervja – stoga biste trebali biti spremni i prije zakazanog termina. Neka sve bude na mjestu barem 10 minuta prije početka razgovora. Ovo će osigurati da budete spremni i čekate kad anketar nazove – posljednje što želite jest da vas čekaju.

8/ Razgovarajte s ispitivačem

S nedostatkom interakcije licem u lice, kontakt očima i angažman su ključni. Pokušajte zaboraviti da razgovarate s ekranom i reagirajte na sugovornika kao što biste to učinili osobno, klimajući glavom i slažući se, održavajući govor tijela pozitivnim. Ipak, nemojte pretjerivati i pripazite da ne naiđete na neprirodne pokrete. Pogled u kameru, umjesto vaše slike na ekranu, pomoći će vam da izgledate što angažiranije, ostavljajući dojam da gledate u oči osobe s kojom vodite razgovor. 

9/ Budite autentični 

Suprotno uvriježenom mišljenju, virtualni intervju zapravo je rijetka prilika da razgovarate u opuštajućem, poznatom okruženju i pokažete sugovorniku tko ste zapravo. Regruteri će tražiti kako se izražavate kako biste shvatili jeste li pogodni za tvrtku. Upotrijebite alate poput govora tijela, izraza lica i priprema za intervjue kako biste prenijeli svoje samopouzdanje.

10/ Ostanite mirni tijekom razgovora

Čak i uz sve pripreme na svijetu, svakoga mogu pogoditi nepredviđene komplikacije. Ključno je ne paničariti. Tehnički problemi ili problemi s internetskom vezom mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku. Kako ćete reagirati kad stvari ne idu kako je planirano, poslodavcu će otkriti vašu sposobnost mirnog i proaktivnog rješavanja teških situacija. Neka u pripravnosti budu alternativni detalji za kontakt – telefonski broj ili adresa e-pošte – u slučaju da stvari pođu po krivu i trebate nastaviti razgovor preko drugog kanala. 

Pročitajte još...

Budućnost društvenih mreža: Instagram je mrtav (samo on to još ne zna)!

Iako IG još uvijek nastoji 'prodati' imidž platforme koja prikazuje 'pravu stvarnost', iza kulisa mu prijeti propast. Jer, poput matične tvrtke, Facebooka, i megalitski mamut društvenih mreža suočava se s 10 potencijalno nepremostivih izazova koji će dovesti do njegovog neizbježnog izumiranja u godinama koje dolaze

Futurizam: donosimo 10 najtraženijih i najplaćenijih zanimanja budućnosti

Razvojem tehologije mnoga zanimanja koja poznajemo odlaze u zaborav, a dolaze nova o kojima smo prije desetak godina mogli samo maštali, a već danas bez nekih od njih ne možemo zamisliti život. U budućnosti će ih biti još više i bit će nevjerojatno dobro plaćena!

Financijska odgovornost: 10 preventivnih načina kako bolje upravljati novcem

Živimo u financijski vrlo nepredvidivom tržišnom okruženju koje negativno utiče na zaposlenost, visinu primanja, mogućnost zapošljavanja... Možemo li uopće utjecati na sve negativno što nas okružuje? Što možemo učiniti s vlastitim financijama kako bi bili i financijski odgovorni?

Kako je pandemija oblikovala buduće trendove na radnom mjestu 

‘Virtualne vožnje’, umor od zoom-a i prekomjerni/cjelodnevni rad samo su neki od trendova koji su se razvili tijekom 2020. godine. Antropolog Dave Cook napominje kako je od vitalne važnosti da 2021. oblikujemo ugodniju i bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života

Povezano

Čestitamo: dm je predstavio brojne poslovne uspjehe i postignuća

U protekloj poslovnoj godini dm je uložio više od 61 milijun kuna u razvoj prodajne mreže, dm online shopa i digitalizaciju poslovanja. Uz šest novih prodavaonica, od kojih su tri otvorene u gradovima u kojima dm do sada nije imao prodavaonice, dm je otvorio i 11 novih specijaliziranih odjela za bezreceptne medicinske proizvode

DUBROVNIK EXPO 22 ćete napustiti s mnoštvom inspiracija i ideja

Da jesen u Dubrovniku nikada nije bila uzbudljivija najbolje nagoviješta program koji vas očekuje u tri dana održavanja DUBROVNIK EXPO-a, pa će se tako kroz prva dva dana, mladi iz Hrvatske, ali i Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći na interaktivan način upoznati s prilikama koje nude poslodavci, obrazovne institucije i europske inicijative

14 mladih i uspješnih poduzetnika koji dokazuju da su godine samo broj

Nikada nije prerano ili prekasno postati uspješan u životu. Putovanje do uspjeha može početi u bilo kojoj dobi, a mi donosimo listu poznatih i manje poznatih mladih poduzetnika koji to dokazuju

Top 5 trikova koji će vam olakšati odrađivanje radnih obveza

Bilo da si želite uštedjeti vrijeme i frustraciju ili se bolje usredotočiti na ono što je stvarno važno, donosimo savjete koje ćete lako primijeniti u svakodnevnim radu, a dovesti će vas korak bliže tome da ovu godinu svoj radni život podignete na 'viši stupanj'

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime