Subota, 16 listopada, 2021

Digitalno bankarstvo: kako izbjeći strah od prevara i bolju transparentnost

Rezultati istraživanja pokazuju da većina potrošača u aplikacijama za digitalno bankarstvo prijavljuje probleme s identificiranjem nekih transakcija. Tjeskoba zbog potencijalne prijevare navodi potrošače da podnesu zahtjev za povratom sredstava, što se može izbjeći

U suradnji sa svojom tvrtkom Ethoca, Mastercard je razvio novo rješenje za digitalno bankarstvo koje omogućava korisnicima kartica pristup detaljnijim informacijama o obavljenim transakcijama.

Novi industrijski standard, u čijoj implementaciji Mastercard surađuje s izdavateljima i trgovcima, trebao bi biti aktivan u bankarskim aplikacijama do 2022. godine, a utjecat će na unaprjeđenje digitalnog iskustva korisnika pružajući detaljnije informacije o transakcijama – poput imena trgovca, logotipa i mjesta kupnje. Mastercard poziva trgovce da, već danas, učitaju logotipe kako bi povećali vidljivost robnih marki te smanjili broj opozvanih transakcija. 

Zahtjev za povratom sredstava se može izbjeći

Rezultati istraživanja pokazuju da većina potrošača u aplikacijama za digitalno bankarstvo prijavljuje probleme s identificiranjem nekih transakcija. Tjeskoba zbog potencijalne prijevare navodi potrošače da podnesu zahtjev za povratom sredstava, što se može izbjeći.

Veliki broj ispitanika priznaje da se, barem jednom, našao u situaciji da na bankarskom izvodu ne prepoznaje sva terećenja. Primjerice, ime trgovca može biti neprepoznatljivo ili se umjesto imena trgovca prikazuje ime procesora plaćanja ili internetskog servisa koji obavlja uslugu plaćanja. Mastercardovo istraživanje otkriva da je to za mnoge korisnike digitalnog bankarstva čest problem koji izaziva negativne emocije. Čak 77% ispitanika navodi da ponekad ne mogu odmah prepoznati neke kupnje na popisu transakcija, dok se to kod gotovo svakog petog ispitanika događa često ili vrlo često. Zbog ove situacije, korisnici se osjećaju tjeskobno (42%), revoltirano (30%), izgubljeno (15%) i bespomoćno (12%).

U situacijama kada ne mogu opozvati nalog, a kako bi pojasnili sumnjivu transakciju, korisnici najčešće odmah kontaktiraju banku (35%) ili rjeđe, trgovca (6%). Dok 59% ispitanika priznaje da bi se nakon određenog vremena mogli prisjetiti upitnih transakcija, Bugari, Grci, Rumunji i Ukrajinci prvo kontaktiraju banku, umjesto da sami pokušavaju identificirati sumnjive transakcije.  

Prigovori koji se mogu izbjeći

Štoviše, takvi pozivi upućeni banci obično navode potrošače na podnošenje žalbe (77%), npr. u obliku zahtjeva za povratom sredstava. No, nakon podnošenja žalbe često se ispostavi da je riječ o neopravdanim zahtjevima. Čak 4 od 10 ispitanih na kraju priznaje da su ili zaboravili na provedenu transakciju (30%) ili da je riječ o transakciji koju je napravio član njihove obitelji (10%). 

Međutim, kada je zahtjev za povratom sredstava već podnijet, izdavatelj ga mora riješiti, što generira operativne troškove povezane s vremenom provedenim u kontaktu s korisnikom kartice, provjerama transakcija i obrade slučaja, što u prosjeku traje do 2 tjedna. Ispitanici potvrđuju da žele imati pristup dodatnim informacijama o transakcijama kako bi što lakše i brže identificirali svoje kupnje. Prema njihovom mišljenju, najkorisniji detalji bili bi ime (67%) i logotip trgovca (31%), kao i mjesto kupnje (44%). Te dodatne informacije bi korisnicima olakšale brzu identifikaciju trgovca (48%) i samu kupnju (48%), ali i utjecale na jačanje povjerenja i nadzora nad transakcijama (41%).

Dostava logotipa trgovaca 

Novi industrijski standard kojeg je razvio Mastercard u suradnji s tvrtkom Ethoca, pomoći će povećati zadovoljstvo korisnika, utjecati na poboljšanje korisničkog iskustva, ali i smanjiti broj zahtjeva za povratom sredstava. Na stranici logo.ethoca.com trgovci mogu već danas učitati svoj logotip koji će biti dostupan online te na kanalima banaka. Logotipi će biti povezani s odgovarajućim transakcijama, dodajući jasne vizualne znakove koji će korisnicima kartica pomoći da brzo identificiraju svoje kupnje. Za trgovce je ovo prilika ne samo da smanje broj skupih i dugotrajnih zahtjeva, već i da prošire prisutnost i prepoznatljivost svojih robnih marki.

Pročitajte još...

‘Skrešite’ nepotrebne troškove: Najbolje aplikacije za štednju novca

Bilo da želite postaviti strože navike u raspodjeli novca, pratiti na što najviše trošite, na jednom mjestu imati sve prihode i rashode ili štedite za nešto posebno, ove aplikacije će vam sigurno biti od velike pomoći

Božićni budžet: Kako što racionalnije upravljati troškovima za blagdane?

Prije planiranja svih aktivnosti vezanih uz obilježavanje Božić kao što su kupnja darova, odjeće, namirnica za blagdanski stol i sl. nužno je utvrditi božićni budget, odnosno svotu novca s kojom raspolažemo i koju možemo potrošiti, a da ne otplaćujemo cijelu slijedeću godinu dugove

Financijska odgovornost: 10 preventivnih načina kako bolje upravljati novcem

Živimo u financijski vrlo nepredvidivom tržišnom okruženju koje negativno utiče na zaposlenost, visinu primanja, mogućnost zapošljavanja... Možemo li uopće utjecati na sve negativno što nas okružuje? Što možemo učiniti s vlastitim financijama kako bi bili i financijski odgovorni?

Futurizam: donosimo 10 najtraženijih i najplaćenijih zanimanja budućnosti

Razvojem tehologije mnoga zanimanja koja poznajemo odlaze u zaborav, a dolaze nova o kojima smo prije desetak godina mogli samo maštali, a već danas bez nekih od njih ne možemo zamisliti život. U budućnosti će ih biti još više i bit će nevjerojatno dobro plaćena!

Povezano

Kako je industrija satova postala industrija namijenjena ženama?

Poznati urarski brendovi osvijestili su kako su pripadnice ženskog spola veliki potrošači, čemu svjedoče i istraživanja koja su otkrila da tvrtke koje zanemaruju kupovnu moć žena bilježe pad prometa i do 50 posto!

Upoznajte najpopularnijeg TikTokera u regiji s više od 30 milijuna lajkova

Svoju strast prema snimanju videa Dario Marčac pretvorio je u posao; na TikToku prati ga više od 544 tisuće ljudi, a broj lajkova na videozapisima premašuje 30 milijuna

Digitalni nomadi u nedjelju dobivaju svoju ‘dolinu’ u Zadru!

U zadarskom Boriku u nedjelju, 10. listopada, u organizaciji Digital Nomad Association Croatia, otvara se prva 'dolina' za digitalne nomade kojih u Hrvatskoj trenutačno boravi na tisuće

4 savjeta kako što zadovoljnije otići na posao i biti sretan dok radite

Bilo da se mučite s prilagodbom drugačijem radnom okruženju ili postavljate sebi pitanje je li vrijeme za traženje novog posla ili se samo želite osjećati sretnije na trenutnom radnom mjestu - donosimo savjete koji će vam pomoći

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime