Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Pripreme za školu: Kako povratak učiniti održivim i ekološkim?

U konačnici, ne treba nam sve novo svake školske godine. Određivanje prioriteta naših potreba i ulaganje vremena u organizaciju i popravak onoga što već imamo pametni su koraci prema održivijoj školskoj godini

Mnogi roditelji s nestrpljenjem iščekuju povratak djece u školu. To znači manje obveze i brige oko djece, barem jedan dio dana, ali i kupovinu mnogih stvari.



Kupovina stvari za školu ne mora biti pretjerivanje. Dakle, bez obzira šaljete li svoje mališane u školu ovaj mjesec ili se sami vraćate na fakultet, evo kako kupovinu školskih stvari učiniti malo održivijom – i pristupačnijom.

Počnite sa školskim priborom

Da biste izbjegli pretjeranu kupnju, počnite uspoređujući popis svega što su vam iz škole rekli da je potrebno s onim što već imate (ili s onim što možete posuditi ili naslijediti od prijatelja ili starijeg brata ili sestre). Pokušajte upotrijebiti sve što je korišteno iz prethodnih godina – možete li istrgnuti neiskorištene stranice bilježnice i spojiti ih u povez za stranice s bilješkama? Možete li spasiti spremnike s tintom iz slomljenih kemijski i zadržati ih kao zamjenu kad vam nestane tinte? Trebate li, zapravo, samo bateriju za kalkulator umjesto potpuno novog kalkulatora?

Prekrižite stavke koje imate, a ostale nabavite. Ovaj popis može izgledati drugačije ovisno o tome pohađate li uživo ili virtualne satove nastave, pa je korisno dvaput provjeriti!

Održivost znači pronaći pametne pristupe koji nam odgovaraju, a ne lišiti se potrebnih alata

Još neke mogućnosti za smanjenje otpada tijekom školske godine uključuju:

  • Odaberite olovku koja se može puniti za razliku od jednokratne
  • Kupite olovke na veliko kako biste smanjili višak pakiranja i razmislite o dijeljenju s kolegama iz razreda ako imate viška
  • Potražite proizvode od papira i pribor za pisanje izrađen od recikliranih materijala, ili, ako škola dopušta, odustanite od papira i uložite u pametnu bilježnicu
  • Kupujte rabljene udžbenike i tehnologiju te razmislite o iznajmljivanju
  • Potaknite svoju školu ili odjel na recikliranje iskorištenih predmeta ukoliko je moguće

Kupnja školske odjeće

Nova odjeća – svima nam je povremeno potrebna, bez obzira na to jesmo li mališani koji rastu ili doživljavamo bilo koju drugu vrstu promjene veličine. Dakle, ako trebate ulagati u novu odjeću, nije pitanje je li, nego kako ćemo kupiti nešto, a da to čini razliku u našim proračunima i planeti.

Počnite kupovinom u vlastitom ormaru i potražite komade koji će možda trebati samo nekoliko malih popravaka prije nego što ih vratite u ormar; možete čak i bojiti komade koje volite a na kojima su mrlje koje se više ne mogu ukloniti! Zakrpavanje trapera i kaputa može biti posebna zabava.

Za djecu koja rastu potražite odjeću koju mogu nositi što je dulje moguće. Možete čak i kod krojačice smanjiti ili obrubiti odjeću koja ima previše “prostora za rast”. Zatražite izmjene koje se kasnije mogu poništiti, što znači da možete zadržati te komade dulje vrijeme. 

Izbor ruksaka i torbi za školovanje

Ne treba vam novi ruksak svake godine! Razmislite o ulaganju u održivi ruksak u stilu u kojem možete zamisliti da ćete dugoročno uživati. Naravno, vrećice ruksaci s likovima i temata iz omiljenih filmova i serija mogu biti dragocjeni, ali jednom kada dijete izađe iz svoje faze Minnie Mouse, oni će se vjerojatno baciti. Umjesto toga, razmislite o ulaganju u ruksak, u stilu koji ćete moći nositi vi ili vaša djeca duži period. 

Također, umjesto da bacate napuknute torbe, možete lako popraviti zatvarače kod kuće i zakrpati rupe prekrivajući ih zanimljivom tkaninom i detaljima. Operite torbu prije svake školske godine kako biste imali osjećaj kao da je nova.

Isto vrijedi i za pakiranje ručka; umjesto da koristite jeftine plastične kutije ili vrećice za jednokratnu upotrebu, nabavite posuđe koje će trajati. Najbolje je da odaberete staklene posude, jer ćete ih moći koristiti skoro pa zauvijek a hrana će u njima uvijek biti svježa. Ne zaboravite spakirati i bocu vode za višekratnu upotrebu!

U konačnici, ne treba nam sve novo svake školske godine. Određivanje prioriteta naših potreba i ulaganje vremena u organizaciju i popravak onoga što već imamo pametni su koraci prema održivijoj školskoj godini. A nakon što je kupnja obavljena, briga za predmete koje smo kupili jednako je važna; dobro njegovani proizvodi znači da ćemo u godinama koje dolaze moći kupovati manje i uštedjeti više.

Sretno u novoj školskoj godini!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime