Nedjelja, 24 rujna, 2023

Pripreme za školu: Kako povratak učiniti održivim i ekološkim?

U konačnici, ne treba nam sve novo svake školske godine. Određivanje prioriteta naših potreba i ulaganje vremena u organizaciju i popravak onoga što već imamo pametni su koraci prema održivijoj školskoj godini

Mnogi roditelji s nestrpljenjem iščekuju povratak djece u školu. To znači manje obveze i brige oko djece, barem jedan dio dana, ali i kupovinu mnogih stvari.Kupovina stvari za školu ne mora biti pretjerivanje. Dakle, bez obzira šaljete li svoje mališane u školu ovaj mjesec ili se sami vraćate na fakultet, evo kako kupovinu školskih stvari učiniti malo održivijom – i pristupačnijom.

Počnite sa školskim priborom

Da biste izbjegli pretjeranu kupnju, počnite uspoređujući popis svega što su vam iz škole rekli da je potrebno s onim što već imate (ili s onim što možete posuditi ili naslijediti od prijatelja ili starijeg brata ili sestre). Pokušajte upotrijebiti sve što je korišteno iz prethodnih godina – možete li istrgnuti neiskorištene stranice bilježnice i spojiti ih u povez za stranice s bilješkama? Možete li spasiti spremnike s tintom iz slomljenih kemijski i zadržati ih kao zamjenu kad vam nestane tinte? Trebate li, zapravo, samo bateriju za kalkulator umjesto potpuno novog kalkulatora?

Prekrižite stavke koje imate, a ostale nabavite. Ovaj popis može izgledati drugačije ovisno o tome pohađate li uživo ili virtualne satove nastave, pa je korisno dvaput provjeriti!

Održivost znači pronaći pametne pristupe koji nam odgovaraju, a ne lišiti se potrebnih alata

Još neke mogućnosti za smanjenje otpada tijekom školske godine uključuju:

  • Odaberite olovku koja se može puniti za razliku od jednokratne
  • Kupite olovke na veliko kako biste smanjili višak pakiranja i razmislite o dijeljenju s kolegama iz razreda ako imate viška
  • Potražite proizvode od papira i pribor za pisanje izrađen od recikliranih materijala, ili, ako škola dopušta, odustanite od papira i uložite u pametnu bilježnicu
  • Kupujte rabljene udžbenike i tehnologiju te razmislite o iznajmljivanju
  • Potaknite svoju školu ili odjel na recikliranje iskorištenih predmeta ukoliko je moguće

Kupnja školske odjeće

Nova odjeća – svima nam je povremeno potrebna, bez obzira na to jesmo li mališani koji rastu ili doživljavamo bilo koju drugu vrstu promjene veličine. Dakle, ako trebate ulagati u novu odjeću, nije pitanje je li, nego kako ćemo kupiti nešto, a da to čini razliku u našim proračunima i planeti.

Počnite kupovinom u vlastitom ormaru i potražite komade koji će možda trebati samo nekoliko malih popravaka prije nego što ih vratite u ormar; možete čak i bojiti komade koje volite a na kojima su mrlje koje se više ne mogu ukloniti! Zakrpavanje trapera i kaputa može biti posebna zabava.

Za djecu koja rastu potražite odjeću koju mogu nositi što je dulje moguće. Možete čak i kod krojačice smanjiti ili obrubiti odjeću koja ima previše “prostora za rast”. Zatražite izmjene koje se kasnije mogu poništiti, što znači da možete zadržati te komade dulje vrijeme. 

Izbor ruksaka i torbi za školovanje

Ne treba vam novi ruksak svake godine! Razmislite o ulaganju u održivi ruksak u stilu u kojem možete zamisliti da ćete dugoročno uživati. Naravno, vrećice ruksaci s likovima i temata iz omiljenih filmova i serija mogu biti dragocjeni, ali jednom kada dijete izađe iz svoje faze Minnie Mouse, oni će se vjerojatno baciti. Umjesto toga, razmislite o ulaganju u ruksak, u stilu koji ćete moći nositi vi ili vaša djeca duži period. 

Također, umjesto da bacate napuknute torbe, možete lako popraviti zatvarače kod kuće i zakrpati rupe prekrivajući ih zanimljivom tkaninom i detaljima. Operite torbu prije svake školske godine kako biste imali osjećaj kao da je nova.

Isto vrijedi i za pakiranje ručka; umjesto da koristite jeftine plastične kutije ili vrećice za jednokratnu upotrebu, nabavite posuđe koje će trajati. Najbolje je da odaberete staklene posude, jer ćete ih moći koristiti skoro pa zauvijek a hrana će u njima uvijek biti svježa. Ne zaboravite spakirati i bocu vode za višekratnu upotrebu!

U konačnici, ne treba nam sve novo svake školske godine. Određivanje prioriteta naših potreba i ulaganje vremena u organizaciju i popravak onoga što već imamo pametni su koraci prema održivijoj školskoj godini. A nakon što je kupnja obavljena, briga za predmete koje smo kupili jednako je važna; dobro njegovani proizvodi znači da ćemo u godinama koje dolaze moći kupovati manje i uštedjeti više.

Sretno u novoj školskoj godini!

Pročitajte još...

CESI: Više od 3/4 Hrvata želi seksualno obrazovanje u školama!

Čak 72 posto anketiranih smatra da djeca i mladi u školi ne dobivaju dovoljno informacija o seksualnosti, zaštiti reproduktivnog zdravlja te prepoznavanju i zaštiti od različitih oblika nasilja, a upravo je seksualno obrazovanje u školi jedan od najučinkovitijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja

Alice Jurak: Još nema dijaloga s roditeljima ni informacija o obnovi škola

Osnovačice grupe "Zagrebačke škole oštećene u potresu" otkriva nam tko je kriv za neobnovu stradalih škola te, među inim, zašto obrazovanje nije dovoljno cijenjeno u našem društvu te zašto svaki novi ministar prosvjete smatra da povijest počinje s njim u glavnoj ulozi...

Andreja Hotko Pavić: Selo nam je vratilo nebo!

Kiparica Andreja Hotko Pavić prije 16 godine preselila se s obitelji u staru drvenu kuću pored Dugog Sela, a više nego ikad, situacija s koronavirusom, dokazala je kako je to bila mudra odluka – imaju apsolutnu slobodu kretanja, kilometre prirodnih ljepota samo za sebe – i mir koji je potreban njihovoj bučnoj 6-članoj obitelji!

Branka Ilakovac: U Hrvatskoj godišnje bacimo više od 380.000 tona hrane!

Znate li da se u Hrvatskoj po osobi na razini kućanstva godišnje baci 75 kilograma hrane? Istina je da je to nešto manje od europskog prosjeka koji iznosi 92 kilograma po osobi, no činjenica je da su kod nas kućanstva dominantniji proizvođač otpada od hrane od ostalih sektora.

Povezano

3 horoskopska znaka kojima je darivanje jezik ljubavi

Nekim horoskopskim znakovima darivanje darova osobama do kojih im je stalo jednostavno dolazi prirodni. Jeste li jedna od njih?

Rihanna i ASAP Rocky su objavili prve fotografije drugog djeteta

Nakon mnogo nagađanja je li Rihanna rodila curicu ili dečka, Rihanna i ASAP Rocky pozirali su sa svojom djecom pred objektivom

Mjesečev znak: Otkrijte koje emocije vas vode kroz život

Gdje god pada mjesec u zodijaku u vrijeme vašeg rođenja, određuje koji je vaš Mjesečev znak - a ovaj položaj govori puno o tome kako izražavate svoje emocije

Kakvo vjenčanje biste trebali imati na temelju vašeg horoskopskog znaka?

Donosimo vodič za horoskopske znakove, za koji vjerujemo da će vam pomoći riješiti probleme oko organizacije vjenčanja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime