Utorak, 26 rujna, 2023

CESI: Više od 3/4 Hrvata želi seksualno obrazovanje u školama!

Čak 72 posto anketiranih smatra da djeca i mladi u školi ne dobivaju dovoljno informacija o seksualnosti, zaštiti reproduktivnog zdravlja te prepoznavanju i zaštiti od različitih oblika nasilja, a upravo je seksualno obrazovanje u školi jedan od najučinkovitijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja

Čak 9 od 10 Hrvata i Hrvatica smatra kako je država dužna osigurati djeci i mladima pristup informacijama, obrazovanju i uslugama vezanim uz zaštitu njihovog reproduktivnog i seksualnog zdravlja, pokazuje istraživanje koje je provela Agencija IPSOS za Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).Nadalje, više od tri četvrtine smatra da je u škole potrebno uvesti sveobuhvatno seksualno obrazovanje. Čak 72 posto ispitanih bi taj oblik obrazovanja u školama učinilo obveznim.

“Edukacija koja zagovara pozitivan pristup seksualnosti, poštuje ljudska prava i rodnu ravnopravnost pridonosi tolerantnoj i otvorenoj društvenoj klimi, međusobnom razumijevanju i poštivanju, učinkovitija je u poticanju odgovornog seksualnog ponašanja i odgađanju stupanja u seksualne odnose. Kako pokazuju evaluacijske studije programa koje se provode u zemljama koje u sustavu školstva imaju uvedeno sveobuhvatno seksualno obrazovanje, ono doprinosi i smanjenju broja neplaniranih trudnoća i sprečavanju širenja spolno prenosivih bolesti, a ključno je i u prevenciji nasilja u vezama i seksualnog nasilja uopće”, istaknula je povodom predstavljanja rezultata Nataša Bijelić iz CESI.

Najveću podršku pokazuju ispitanici u dobnoj skupini od 30 do 45 godina

Čak 72 posto anketiranih smatra da djeca i mladi u školi ne dobivaju dovoljno informacija o seksualnosti, zaštiti reproduktivnog zdravlja te prepoznavanju i zaštiti od različitih oblika nasilja, a upravo je seksualno obrazovanje u školi jedan od najučinkovitijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Najveću podršku uvođenju sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja, u CESI-jevom istraživanju iskazali su ispitanici i ispitanice u dobnoj skupini od 30 do 45 godina, u kojoj je najviše ispitanica koji imaju djecu ili planiraju imati djecu. Oni pokazuju i najvišu stopu podrške uvođenju seksualnog obrazovanja kao obveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama.

Druga skupina koja se najviše slaže s uvođenjem sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja, a ima i stav da bi seksualno obrazovanje trebalo biti obvezni predmet u osnovnim i srednjim školama su mladi do 30 godina. Ovo pokazuje kako su i sami iznimno svjesni potrebe za seksualnim obrazovanjem koje nisu imali priliku sami dobiti.

Učenje o seksualnosti nije poticanje na stupanje u seksualne odnose, već upravo suprotno

Mladi kojima je pružena zadovoljavajuća informacija o seksualnim pitanjima naginju seksualno odgovornijem ponašanju, pokazuju statistike, što dokazuje da učenje o seksualnosti nije poticanje na stupanje u seksualne odnose, već upravo suprotno. 

“Mladi moraju imati pristup znanju i vještinama, moraju imati priliku kritički promišljati i oblikovati stavove i vrijednosti koje će im omogućiti da sačuvaju vlastito zdravlje i dobrobit, te da razumiju vlastita prava i grade ravnopravne odnose u kojima vlada međusobno razumijevanje i poštivanje a upravo je to cilj sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja. Ono mora biti dostupno svima, u sklopu postizanja jednakih obrazovnih mogućnosti”,  naglašavaju u CESI.

Seksualno obrazovanje mora biti utemeljeno na znanstvenim činjenicama

Kako bi seksualno obrazovanje postiglo rezultate poput gore navedenog očuvanja zdravlja i dobrobiti, prevenciji nasilja u vezama i seksualnog nasilja, ono mora biti utemeljeno na znanstvenim informacijama i činjenicama.

“Roditelji su odgojitelji, a škola ima funkciju obrazovanja i dužna je djecu i mlade obrazovati u svim područjima znanosti i života, pa tako i iz područja ljudske seksualnosti. Ta obveza ne može u potpunosti biti prebačena na roditelje. Alternativa sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju je da djeca i mladi do prvih saznanja o seksualnosti dolaze na ulici, putem interneta, društvenih mreža ili iz drugih, potpuno neznanstvenih izvora ili nestručnih autoriteta”, kazala je Nataša Bijelić i upozorila kako izostanak seksualnog obrazovanja može dovesti do pogrešnih odluka, neprimjerenih ponašanja  ili seksualnog nasilja.

Djeca i mladi imaju pravo na obrazovanje i informiranje o svim važnim pitanjima za njihov život i zdravlje primjereno njihovoj dobi. Imaju pravo na sveobuhvatno, točno, znanstveno utemeljeno i rodno osjetljivo obrazovanje o seksualnosti, temeljeno na postojećim međunarodnim standardima, poručuju zaključno iz CESI. 

Pročitajte još...

Mogu reći neću: Sve je više mladih koji su žrtve ucjena i seksualne pornografije!

O sextingu koji je današnjim generacijama nešto 'normalno', o elektroničkom nasilju i kako ga spriječiti te o seksualnosti mladim općenito razgovarali smo sa Sanjom Cesar, koordinatoricom projekta Mogu Reći Neću i Natašom Bijelić, sociologicom u CESI-ju

Seksologinja Dubravka Gladoić Håkansson: Vanjski faktori više utječu na libido nego biološki!

O tome što je seksologija, koje su uobičajene prepreke seksualnom zdravlju, je li seksualnost još uvijek tabu tema te koje su prednosti online seksualne terapije razgovarali smo s licenciranom seksologinjom, bihevioralnom terapeutkinjom i instruktoricom mindfulness metode

Kako je filmska industrija mistificirala ženski orgazam

Svi bismo voljeli izgledati kao filmske zvijezde za vrijeme seksa, no koliko smo milja u stvarnosti udaljeni od izmišljenih scenarija?

Imate li bilo kakvih problema i dilema u seksu? Pišite Pauli

Zagrepčanka Paula Brečak kroz svoje SexEd dijaloge otvoreno progovara o brojnim temama seksualnosti i ljubavnih odnosa, ne libeći se ni najprovokativnijih tabua: kinka, BDSM-a, grupnog, analnog i oralnog seksa... Među inim, otkriva nam kako je boriti se s predrasudama u našem društvu te zašto nam je pod hitno potrebno seksualno obrazovanje

Povezano

Nedostaje vam strasti u vezi? Ovo su navike zadovoljnih parova

Već mali podsjetnik na ono kako je bilo nekada – najbolje tijekom zajedničkog bijega od rutine - rasplamsat će strast

Kako orgazmi utječu na gospodarski rast zemlje?

Ako se globalna produktivnost poveća za 20%, to može imati ogroman utjecaj na smanjenje stopa siromaštva i poboljšanje životnog standarda

Celebrity parovi: Kako je izgledala veza Beyoncé i Jay Z-a?

Beyoncé je trenutno na turneji na kojoj promovira svoj novi album 'Renaissance' koji je pjevačica posvetila Jay Z-ju i obitelji

Odvojeni kreveti loš su znak? 6 mitova o spavanju koji narušavaju vezu

Kad god se vjerovanje temelji na onome što bi parovi 'trebali' učiniti, vrijedi pogledati ispod pokrivača kako biste vidjeli što se zapravo tamo događa. Također, sve više parova govori kako se nakon nekog vremena odvojenog spavanja zapravo osjećaju bliže i privrženije nego ikada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime