Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Svježi početak godine: Vrijeme je za detox tijela uz hladno prešane sokove od voća i povrća!

Idealan broj dana za konzumaciju sokova su tri, a nakon njih ćete osjetiti razne dobrobiti. Imati ćete više energije, čvrst san, blistavu kožu, nećete više žudjeti za šećerom...

Praznici su se približili kraju, a s njima i povratak normalnoj ruti prehrane. U redu je ako ste za praznike pojeli kolačić više nego što ste trebali, ali sada je vrijeme da svoje tijelo odmorite od previše ugljikohidrata i šećera.



Povratak na zdraviju hranu može biti težak, pa je zato “juice cleanse” odnosno pijenje sokova od voća i povrća idealan za čišćenje organizma od “loših” namirnica. Nema sumnje da ćete se dobro osjećati nakon čišćenja organizma hladno prešanim sokovima. Moguće ih je piti koliko god dana želite, ali se ne preporuča više od pet. Također, uz njih možete jesti lagana variva ili juhe, a preporuča se izbjegavanje mesa i kofeina.

Idealan broj dana za konzumaciju sokova su tri, a nakon njih ćete osjetiti razne dobrobiti. Imati ćete više energije, čvrst san, blistavu kožu, nećete više  žuditi za šećerom…

Znanstveno dokazani benefiti

Čišćenje organizma sokovima i posti naravno nisu ništa novo. Unatoč povijesti, volimo znanstvena istraživanja koja podupiru dobrobiti određenih metoda. UCLA je 2017. objavila rad u Scientific Reports o zdravstvenim prednostima trodnevnog čišćenja sokom. Njihovo istraživanje pokazalo je da sokovi za čišćenje povećavaju korisne crijevne bakterije, potiču mršavljenje i poboljšavaju opću dobrobit. 

Povremeni post je sve popularniji u svijetu zdravlja. Ideja povremenog posta je jednostavna: neke dane jedete što želite, a nekim danima postite. Postoji mnogo načina posta: u nekim danima ne unosite nikakve kalorije ili smanjujete svoj unos na oko 20 posto onoga što bi bila vaša normalna prehrana (oko 300 do 400 kalorija). Također možete postiti 12-16 sati dnevno, što vašem tijelu daje konstantnu pauzu. Naš omiljeni način rada je korištenje svježih, hladno prešanih sokova tijekom razdoblja posta. To može osigurati zdrave količine vlakana i vitamina dok ograničavate unos kalorija.

Kako sokovi mogu pomoći vašem tijelu?

1/ Omogućite odmor svom probavnom sustavu

Jeste li otečeni? Imate li nadražena crijeva, osjetljiv želudac? Čišćenje sokovima može vam pomoći resetirati crijeva. Kada pijete samo hladno prešani sok od sirovog voća i povrća, uvelike smanjujete količinu unosa i stresa koje vaša crijeva doživljavaju. To vašem tijelu daje vremena da se ozdravi i napuni, a istovremeno uzima esencijalne vitamine i fitonutrijente.

2/ Pojačajte svoju energiju

U prva dva dana počet ćete osjećati val razlike u svojoj energiji. Čišćenje sokovima preplavljuje vaše tijelo hranjivim tvarima u njihovom prirodnom stanju stvarajući trajnu, čistu energiju; ne uspone i padove koje možemo dobiti od kave i šećera. Uz hladno prešani sok, enzimi i hranjive tvari oslobađaju se iz vlakana što im omogućuje da se brzo asimiliraju u vaše tijelo.

3/ Zbogom upalama

Čišćenje sokom praćeno biljnom prehranom može uvelike smanjiti upalu u vašem tijelu. Živimo u vremenu kronične upale; od zraka koji udišemo, od mesa, mliječnih proizvoda, alkohola i prerađene hrane koju jedemo, do proizvoda koje koristimo. Vaše tijelo na sve te toksine reagira upalom. Kada očistite stvari i izbacite vanjske toksine, dok istovremeno dodajete korisne hranjive tvari dostupne u hladno prešanom soku, dopuštate svom tijelu optimalno uklanjanje toksina i popravak stanica.

4/ Zdravo mršavljenje

Pijenje sokova može biti početak za uravnoteženiju prehranu. Kada uklonite štetnu i prerađenu hranu, zasićene masti i rafinirane ugljikohidrate, te zamijenite ovu hranu sokovima od povrća i voća i biljnom hranom, prirodno ćete smršavjeti. Dio toga je zadržavanje vode, ali ako možete održavati biljnu prehranu nakon čišćenja, vidjet ćete kontinuirani gubitak težine.

5/ Hidratacija

Mnogo ljudi nije ni svjesno da je dehidrirano, a sve zato jer konzumiraju manje od preporučenih 5-6 čaša napitaka bez kofeina dnevno. Hladno prešani sok pomaže tijelu da funkcionira učinkovitije, poboljšava energiju i pomaže u učinkovitijem uklanjanju toksina. Pijenje vode tijekom dana, čak i dok ste na čišćenju sokovima, pomaže da sve bude u pokretu. Hidratacija također čini kožu sjajnom. 

Sve više web shopova nudi hladno prešane sokove. Možete birati između jednodnevnog, trodnevnog i petodnevnog detoxa sokovima. Cijene su različite, kao i okusi, a na vama je da odaberete ono što vam najviše odgovara.

JuiceBox

JuiceBox ima jednodnevni, trodevni i petodnevni program. U programu dolazi 8 sokova od 0,33 l dnevno. Sokovi na sebi imaju brojeve, ali ih ne morate nužno piti tim putem. Također, svaki paket se može prilagoditit vašim potrebama i željama. Sokove možete pokupiti u nekoj od njihovih poslovnica, kao i naručiti dostavu na adresu. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli JuiceBox (@juicebox.hr)

Juicefast

Juicefast ima nekoliko programa, a od rebrendinga u ponudi ima i dostavu gotovih jela. Naravno sev se bazira na zdravoj prehrani i pravilnom unosu potrebnih makrountirjenata i namirnica. Što se tiće sokova, u ponudi imaju preko 10 okusa i sokovi dolaze u 500 mL, ali i u 250 mL. Osim kupovine sokova posebno, dostupni su i razni programi koji olakšavaju kupovinu i razmišljanje. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli detoxhr (@detox.hr)

TNT detox lab 

Jednodnevni program sadrži pet sokova koji su dizajnirani da zadovolje sve potrebe tijela tijekom dana. Na vama je da odaberete broj dana, a preporuka je jesti i laganu hranu poput juha i povrća. Pa tako u svojoj ponudi uz hladno prešane sokove, imaju ui pakete sa sokovima, salatama, juhama i smoothijima. Svoj program možete zatražiti putem Instagram stranice TNT detox Lab, ili na adresi Trg J. F. Kennedy 6B.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli TNT detox Lab (@tamara_steko)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime