Petak, 22 ožujka, 2024

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Ove supenamirnice pomlađuju + 24-satni alkalni detox

Naša ugledna liječnica i nutricionistica otkriva zašto je alkalna prehrana baš ta koju naše tijelo 'obožava'. Ona ga hrani kisikom, visokovrijednim nutrijentima, 'skida' godine s lica, čini nas energičnim, ukratko ima prirodni antiageing učinak. No, postoje i namirnice koje obavezno trebamo izbjegavati

Posljednjih godina, vodeći svjetski znanstvenici ‘prstom’ pokazuju na šećer i prozivaju ga glavnim krivcem zašto su nam nacije postale bolesne. Statistika pokazuje da od 60-tih godina pa sve do sada, kako se povećavala potrošnja šećera, globalno, isto tako sinkronizirano, rasla je učestalost od obolijevanja od karcinoma, dijabetesa, debljine i srčanih bolesti.U Velikoj Britaniji osoba prosječno, nesvjesno, u organizam tjedno unese ogromnih 238 žlica te ga i tamo mnogi okrivljuju za današnji povišen trend debljine, naročito među djecom, objašnjava nam dr. Lejla Kažinić Kreho, ugledna liječnica i nutricionistica, specijalizirana za klinički nutricionizam o namirnicama koje bi trebali izbaciti iz prehrane.  

Šećer – podjednako opasan kao kokain i alkohol!

Autorica je brojnih knjiga, među kojima je i serija knjiga koje su postale bestseler Prehrana 21. stoljeća. Osnivačica je i direktorica koncepta Doctor Nutrition Bar, a u Zagrebu vodi ‘Nutrition Diagnostic centar dr. Kažinić Kreho’. Dugogodišnja je članica Britanskog nutricionističkog društva, kreatorica linije nutritivno visokovrijednih proizvoda Klara Green powered by Doctor Nutrition Bar. Studirala je na prestižnim sveučilištima u Velikoj Britaniji, a studij nutricionizma završila je u klasi prof. Petera Emeryja, vodećeg svjetskog stručnjaka za metabolizam bjelančevina te malnutriciju uzrokovanu bolestima.

Kao vrhunska stručnjakinja za nutricionizam, za Mixer.hr otkrila nam je što trebamo prestati konzumirati, a koju hranu trebamo uvrstiti na svakodnevne jelovnike, ako želimo što duže ostati zdravi i mladi.

“Šećer danas okrivljuju što smo evolucijski počeli mijenjati i svoj izgled pa ovaj slatki, tihi ubojica čini se da vodi na listi hrane koja nas ubija. Mnogi znanstvenici ga uspoređuju  podjednako opasnim kao kokain ili cigarete, od kojih se je tako teško odviknuti te je sasvim logično da se danas širi ‘No Sugar’’pokret među znanstvenicima i propagira ‘neunos’ šećera. Moje osobno stajalište glede bijelog rafiniranog šećera jest da ga maksimalno treba izbjegavati! Dobro čitajte deklaracije, kontrolirajte unos šećera pripremajući hranu kod kuće, pokušajte kontrolirati unos ne više od 9 žlica uz čestu tjelovježbu. Zasigurno ušteda nekoliko kalorija konzumirajući umjetna sladila, koja će maskirati potrebu za slatkim, po meni nije vrijedna vašega zdravlja, jer mnoštvo njih ima prekancerogena svojstva. Hrana mora biti u funkciji zdravlja i užitka, a ne izvorom naše bolesti”, upozorava naša sugovornica. 

Dobro čitajte deklaracije, kontrolirajte unos šećera pripremajući hranu kod kuće, pokušajte kontrolirati unos ne više od 9 žlica uz čestu tjelovježbu

Sve veći broj kemikalija u namirnica koje su krivci za teška oboljenja

Promijenili smo način prehrane i danas se hranimo potpuno drukčije nego prije 40 godina. Pa se nameće pitanje jesmo li ‘pokleknuli’ pred modernim tehnologijama tako da one danas kreiraju naš zdravstveni status?

“Od ranih pedesetih godina do danas proizvedeno je oko 3500 novih kemikalija koje su pronašle put do hrane koju svakodnevno jedemo. Insekticidi kao što su organofosfati i nitrati, pesticidi i sintetski steroidi dodaju se u hranu životinjama u uzgoju kako bi brže rasle. Tu su još i antibiotici koji se danas čak rutinski dodaju u hranu za životinje i na kraju dospijevaju u naš tanjur, zatim pojačivači okusa hrane, pa tvari koje se dodaju voću i povrću kako bi se ubrano duže održalo u hladnjačama i na policama, kemikalije iz plastike… Popis je beskonačan, a učinak svih tih tvari je sličan – sve one mogu imitirati hormone u tijelu te ih nazivaju endokrinim, uzurpirajućim kemikalijama i danas ih znanstveno nazivamo jednim imenom – ksenoestrogeni. Rezultat je sve veći broj karcinoma dojke, fibroida, neplodnosti, endometrioze, policističnih jajnika, PMS…”, upozorava dr. Kažinić Kreho.

Tehnologija proizvodnje hrane je znatno uznapredovala, što nam je omogućilo da danas na policama trgovina imamo izobilje raznih prehrambenih proizvoda, a i mi smo postali mnogo izbirljiviji. Postajemo sve više svjesni važnosti odabira zdravih namirnica što su prepoznale i multinacionalne kompanije te kao rezultat imamo ‘funkcionalnu hranu’, odnosno namirnice koje imaju zdravstvene benefite, pijemo ‘pametne napitke’, niskokalorične, niskomasne proizvode, namirnice bez šećera, neke sa umjetnim sladilima…
No, zapitajmo se, sugerira naša sugovornica, kupujemo li neki po našem mišljenju zdraviji proizvod, a da često i ne pogledamo etiketu proizvoda, je li prvo što nam padne ‘za oko’ je da taj proizvod ima manje masti i šećera… Kupujemo li misleći da možemo u njemu uživati bez osjećaja ‘krivnje’, a nismo na etiketi ni pročitali njegovu kalorijsku vrijednost, možda prisutnost štetne trans masne kiseline, umjetnih sladila, aditiva…

Od ranih 50-ih godina do danas proizvedeno je oko 3500 novih kemikalija koje su pronašle put do hrane koju svakodnevno jedemo

Višak hormona i povećana stopa pojave karcinoma kod ljudi

“Antibiotik unesen namirnicom poput mlijeka i mesa ili mliječnih proizvoda povećava rizik da ćemo slabije reagirati na tretman antibiotika i stvara zabrinutosti da će se razviti superbakterija otporna na antibiotik koja bi nas sve mogla ubiti. S druge strane, višak hormona IGF1 kod ljudi se povezuje sa povećanim rizikom karcinoma dojke, prostate i kolorektalnog karcinoma. To potvrđuje i novije istraživanje sa Sveučilišta Harvard, poznato pod nazivom Physicians Health Study koje je uključivalo preko 20.000 muškaraca liječnika. Oni koji su pili redovito mlijeko tretirano genetski proizvedenim hormonima imali su oko 40 posto povećan rizik od karcinoma prostate. I dr. Jeff Holly, sa Sveučilišta Bristol, koji je i vodeći stručnjak po pitanju hormona IGF1, smatra da je povećana razina ovoga hormona usko povezana sa pojavom karcinoma kod ljudi”, objašnjava dr. Lejla Kažinić Kreho.

Preporuka za zdravu prehranu naše svakodnevice jest ono što je danas i znanstveno dokazano, a to je odabir dva dana u tjednu kada jedemo veganski, gluten free, sugar free, dairy free, odnosno tijelo uvodimo u alkalni energetski deficit. Time tijelo oslobođamo od viška toksina, viška šećera i poboljšavamo antiageing metaboličke parametre. 

Barem dva dana u tjednu provesti alkalni energetski deficit

‘Već godinama propagiram alkalni način prehrane, još od vremena kada većina nije za alkalnu prehranu niti čula. Prije nekoliko godina objavila sam knjigu o fatalnom metaboličkom sindromu i po prvi puta na naslovnicu knjige stavljam pojam alkalne metaboličke dijete čime sam dodatno htjela naglasiti važnost iste. Raduje me što me danas u Hrvatskoj osim osobe koja je prva uvela pojam glikemijskog indeksa, smatraju i kao prvu osobu promotora alkalne prehrane. Laska mi što sam pojam alkalnosti tako približila ljudima, a alkalna prehrana je baš ta koju naše tijelo ‘obožava’. Ono ga hrani kisikom, visokovrijednim nutrijentima, ‘skida’ godine s lica, čini nas energičnim, ukratko ima prirodni antiageing učinak”, s ponosom nam priča naša sugovornica. 

Preporuka za zdravu prehranu naše svakodnevice jest ono što je danas i znanstveno dokazano, a to je odabir dva dana u tjednu kada jedemo veganski, gluten free, sugar free, dairy free, odnosno tijelo uvodimo u alkalni energetski deficit

Zeleno lisnato povrće, odnosno hladno prešani zeleni sok, efikasno će nahraniti tijelo i imati antiageing efekt. Zdrave kosti znače bolju mobilnost što će nam omogućiti bavljenje sportom i upravo su jake kosti jedan od značajnijih faktora mlađeg tijela. No, danas nam, za njih najčešće nude pripravak kalcija kao da je ono jedini potreban mineral, a kosti sadrže 12 različitih minerala od kojih će većina biti u kvalitetnom hladno prešanom soku. Izvrsne alkalne namirnice su avokado, heljda, limun, maslinovo ulje, lan i laneno ulje, krastavac, dinja.

Kurkuma – moćno antiupalno djelovanje

Alkalno zeleno povrće (blitva, zelena salata, špinat, kupus, kelj) izvrstan su izvor kalcija i magnezija što ih čini izvrsnim za osobe sklone uznemirenosti, depresiji, visokom krvnom tlaku i nesanici. Pomlađuju naš superiorni mozak zahvaljujući alpha-lipoičnoj kiselini kao i gluthationu. Jačaju mišiće i podižu razinu hormona rasta te su super hrana za sve ljubitelje teretane i mišičavog tijela. Pomažu u snižavanju razine lošeg LDL kolesterola dok ih bogatstvo vitaminom A, C, E, a naročito luteinom te sulfurom čini super antiaging i anti kancer hranom. 

Što se začina tiče, dr. Lejla Kažinić Kreho ističe kako je kurkuma odličan protuupalni začin zahvaljujući aktivnoj tvari curcumin.
“Fantastična kurkuma definitivno je ženski izbor za super ten, jer potiče jači detoksikacijski učinak jetre čime i izbacivanje opasnih toksina te inhibira tjelesne mehanizme koji stvaraju upalni proces koji negativno utječu na stvaranje kolagena te tako potiče stvaranje bora. Prevenira zaboravnost, Alzheimerovu bolest, efektna je kod artritisa, probavnih smetnji… Antiupalno djelovanje kurkume toliko je jako da ga se izjednačava sa sintetskim lijekovima poput phenylbutazona i hydrocortisona. Održavanje tjelesne razine kortizola niskim važno je da bismo usporili starenje organa, što uključuje kožu. Stoga je fantastična kurkuma zasigurno jedan od najboljih prirodnih antiageing sredstava za mlađi ten i naravno uvijek moj odabir”, preporuča naša sugovornica.

Fantastična kurkuma definitivno je ženski izbor za super ten, jer potiče jači detoksikacijski učinak jetre čime i izbacivanje opasnih toksina… Prevenira zaboravnost, Alzheimerovu bolest, efektna je kod artritisa, probavnih smetnji…

Važne pravilne kombinacije kako proteina tako i masti

Prema mišljenju stručnjaka američkog Goverment Antiaging Research Departmenta, upravo je količina antioksidansa koja se nalazi u našem tijelu u izravnoj vezi koliko ćemo živjeti.
“Iako je danas poznato mnoštvo istraživanja koja potvrđuju bogatstvo antioksidansa u voću i povrću, najveća su okrenuta prema količini vitamina C, A i E koji su važni u prevenciji karcinoma. Složila bih se da su antioksidansi, ali i esencijalne amino kiseline krucijalne u prolongiranju naše mladolikosti, kao i u preveniranju kroničnih degenerativnih bolesti čija se incidenca povećava starenjem. U osobnom iskustvu s pacijentima i kontinuiranim medicinskim analizama tijela, svjedočim vraćanju metaboličkih godina unatrag kada ‘ulazak’ u dvodnevni energetski deficit tjedno, tijelo hranimo niskokaloričnim i visokovrijednim nutrijentima poput povrtnih i voćnih smoothieija, kao i hladno prešanih sokova uz adekvatan unos vode. Ne čudi da baš ova industrija doživljava globalni boom, no opet ističem da su i tu važne pravilne kombinacije kako proteina i masti tako i adekvatnih vrsta voća i povrća”, upozorava dr. Kažinić Kreho.

Budući da se u kolovozu navršava šest godina od otvorenja Doctor Nutrition Bara, u kojemu je dr. Lejla Kažinić Kreho osmislilia ‘Dr. NB Medical Detox’, program koji je mnogima promijenio zdravlje na bolje, vratio metaboličke godine unatrag te održao optimalno zdravlje, ljepotu i energiju, za čitatelje Mixer.hr otkrila je primjer 24-satnog detox programa na kojemu će vam vaše tijelo biti zahvalno.

24-SATNI ALKALNI DETOX  

 • Nakon buđenja topla voda sa malo limuna 
 • Nakon pola sata, doručak – Superalkalni zeleni napitak
 • Međuobrok – manja šaka orašastih plodova poput oraha ili badema 
 • Ručak – Alkalna juha od celera i brokule, Salata od mladoga špinata i oraha s preljevom od tofua
 • Međuobrok – Superalkalni zeleni napitak i manja šaka orašastih plodova 
 • Večera – Zeleni superalkalni smoothie

A sada, za sve navedeno, slijede i recepti.

ALKALNA JUHA OD CELERA I BROKULE

Za 4 osobe

Ova juha, kao što joj i ime kaže, vrlo efektno alkalizira tijelo, jer se priprema od vrhunskog alkalnog povrća niskoga glikemijskog indeksa: celera i brokule. Zahvaljujući svojim kemijskim tvarima apigeninu i ptalidu koje proširuju krvne žile, celer je idealan  i kod povišenog tlaka, kojega su neki ovih dana zamijetili nakon unosa mnogih slanijih suhomesnatih proizvoda, a izvrstan je u izbacivanju mokraćne kiseline koja se nakupila nakon prevelikog unosa proteinske hrane, alkohola kao i rafinirianih slastica tijekom proteklih blagdanskih dana. 
Brokula je pak, uz svoja mnoga nutritivna svojstva, vrlo bogata kromom koji nedostaje Mnogima, a i spada u top namirnice koje nas alkaliziraju. Ovu alkalnu juhu posebnom čine i vrhunski terapeutski začini: češnjak, kumin, kurkuma, đumbir, cimet i lan.

Sastojci: 

 • 1 veći korijen celera, oguljen i narezan na komade
 • 1 brokula, velika, narezana na komade
 • 3 češnja češnjaka
 • 1 desertna žlica kumina
 • 1 desertna žlica cimeta
 • 2 desertne žlice kurkume
 • 1,5 cm korijena đumbira, oguljena i sitno isjeckana
 • papar
 • 1 jušna žlica lanenog ulja
 • Voda

Priprema: U posudu debelog dna stavite celer i brokulu, zalijte s dovoljno vode da dobro pokrije povrće. Neka proključa. Smanjite temperaturu i dodajte začine. Kada je povrće mekano, dobro izmiksajte. Poslužite u zdjelice i polijte lanenim uljem.

SALATA OD MLADOGA ŠPINATA I ORAHA S PRELJEVOM OD TOFUA

Za 2 osobe

Špinat je alkalno povrće koje ima gorkast i slankast okus, što umanjuje apetit te pomaže u reguliranju zdrave tjelesne težine, bogat je folatima, dobar je izvor željeza, vitamina C, vitamina K, minerala kalcija i magnezija, za koje je poznato da smiruju, te je izvrstan  u nutritivnoj terapiji povišenog tlaka. U ovoj alkalnoj salati su i morske alge, poznate da dubinski čiste tijelo. Morske alge izvrstan su izvor minerala, ponajprije kalcija, željeza i joda, ali i drugih nutrijenata kao što su magnezij, kalij i cink. Jeste li znali da, na primjer, morska alga sadrži 4 puta više željeza nego crveno meso, a čak 500 puta više joda od morskih plodova i 10 puta više kalcija od mlijeka!

 • Pola manjega celera, narezana na tanke štapiće
 • 250 g mladoga špinata
 • 25 g oraha, krupno narezanih

Za preljev:

 • 100 g mekanog tofua
 • 1 jušna žlica sojina umaka
 • pola jušne žlice jabučnog octa
 • 2 desertne žlice morskih algi nori, sitno narezanih

Priprema: U zdjelu stavite špinat, celer i orahe. Sastojke za preljev dobro izmiksajte u mikseru, dodajte salati i promiješajte. Po vrhu pospite sezamovim sjemenkama.

ZELENI SUPERALKALNI SMOOTHIE

Ovaj superalkalni smoothie sadrži krastavac, avokado, celer i špinat – top alkalne, a i antistresne namirnice uz dodatak suncokretovih i sezamovih sjemenki.

 • pola krastavca
 • manji korijen celera
 • šaka mladog špinata ili mlade blitve
 • pola zrelog avokada
 • 1 desertna žlica suncokretovih sjemenki, lagano mljevenih
 • 1 desertna žlica sezamovih sjemenki, lagano mljevenih
 • voda, po želji

Priprema: U sokovnik stavite krastavac, celer i špinat te napravite sok. Dodajte vilicom dobro izgnječen avokado i sjemenke te sve dobro izmiješajte. Ako vam je smoothie pregust, dodajte malo vode.

SUPERALKALNI ZELENI NAPITAK

Ovaj superalkalni napitak sadrži krastavac i celer. Krastavac najvećim dijelom čini voda, a njegova kora sadrži biljna vlakna i minerale poput silicija, kalija i magnezija te pripremajte i svježi sok od krastavca, koji vrlo povoljno djeluje na rad bubrega potičući uklanjanje toksina i smanjujući potrebu njihova izlučivanja preko kože. Krastavac je vrlo koristan u danima nakon što ‘pretjeramo’ i probudimo se otečenih kapaka. Tada efikasno pomaže sok od krastavca koji ‘izbacuje’ uričnu kiselinu te alkalizira tijelo.

Celer je kod detoksikacijskih programa savršen dodatak sokovima, jer potiče probavu, pomaže u otklanjanju viška tekućine iz tijela i umanjuje potrebu za slatkim, te ovo sve u kombinaciji sa đumbirom i limunom. Jedna čaša, a tako puno zdravlja u njoj!   

 • 2 srednje veličine krastavca, dobro oprati i narezati 
 • Pola manjeg korijena oguljenog celera 
 • 1,5 cm dug korijen đumbira, oguljen
 • pola limuna (tanko ga ogulite i izvadite sjemenke)

Sve sastojke stavite u sokovnik te napravljeni sok odmah popijte. Uživajte u čaši zdravlja! 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime