Četvrtak, 11 travnja, 2024

Putujte zeleno: 5 savjeta za ekološki održiva putovanja

Pojedinačno, svaki od ovih izbora čini samo malu razliku u široj slici, ali kolektivno,  svjesnost o ovim malim stvarima može imati golem kumulativni učinak

Da ste napravili anketu i pitali ljude bi li radije bili odgovorni ili neodgovorni putnici, najvjerojatnije bi odabrali prvo umjesto drugog. Ali što uopće podrazumijevamo pod terminom – “Zelena putovanja”? Kako se to radi? Morate li spavati u šatoru i kuhati na peći za kampiranje na solarni pogon kako biste se smatrali ekološki prihvatljivim? A kako prepoznati da se tvrtka koja nudi “zelena putovanja” zaista tvrtka kojoj je stalo do recikliranja, a ne netko kome je samo do novca i dobro upakirane priče?



Istina je da se održivo putovanje očituje u donošenju jednostavnih izbora kako bi se umanjio negativan utjecaj na određenu destinaciju. Pojedinačno, svaki od ovih izbora čini samo malu razliku u široj slici, ali kolektivno, svjesnost o ovim malim stvarima može imati golemi kumulativni učinak.

Donosimo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da putujete odgovornije i održivije:

1/ Zeleni prijevoz

Ako putujete s obitelji ili prijateljima, a odredište je unutar udaljenosti vožnje, možda biste trebali razmisliti o vožnji automobilom. Ali ako putujete sami, zapravo je više ekološki letjeti zrakoplovom. Odlučite li se, pak, voziti do svog odredišta, a vaš automobil nije ekološki prihvatljiv, razmislite o najmu hibridnog ili električnog vozila koje troši manje goriva i proizvodi manje emisije ugljika od onih koji gutaju plin. Ako imate vremena, putovanje autobusom, vlakom ili brodom općenito ima manje negativnog utjecaja na okoliš nego putovanje zrakoplovom.

2/ Zeleni hotel

Raspitajte se ima li hotel program recikliranja. Ako nema, potaknite ih da pokrenu jedan kada ostavljate prijedloge na karticama s komentarima pri odjavi. Postavljajte pitanja o hotelskim inicijativama za održivost, kao što su solarna energija, vjetroturbine, skupljanje kišnice, energetski učinkovita rasvjeta i zahodi s malim protokom vode. Saznajte koliki je postotak hotelskih resursa lokalan. Zapošljavaju li uglavnom domaće osoblje? Nabavljaju li većinu svoje hrane lokalno ili je čak uzgajaju na imanju? Koriste li materijale lokalnog izvora u uređenju? Tvrtke koje koriste domaće resurse obično su održivije jer ulažu u lokalno gospodarstvo.

3/ Očuvanje vode

Koristite tuš umjesto kade. Tuševi troše samo 10-25 litara vode, dok kupke troše do 70 galona. Pokušajte se kraće tuširati, isključite vodu dok se pjenite, šamponirate, brijete i/ili perete zube. Objesite ručnike nakon svake upotrebe, što je univerzalni znak da ih želite ponovno koristiti. Ne perete ručnike svaki dan kod kuće, pa zašto to činiti kad putujete?

4/ Očuvanje energije

Kada izađete iz svoje sobe, uvijek ugasite sva svjetla, grijanje ili hlađenje i televiziju. Zatvaranje zavjesa i roleta može pomoći u zaštiti od Sunčeve topline ljeti. Pješačite, vozite bicikl ili koristite javni prijevoz kad god je to moguće, tako se smanjuje potrošnja plina i štedite novac. Vratite karte, brošure i druge turističke informacije kada završite s njima kako bi ih budući putnici mogli ponovno koristiti.

5/ Zeleno pješačenje

Obilježene pješačke staze postoje s razlogom. Držite se staze kako ne biste oštetili autohtonu flori i izbjegli bilo kakve gmizavce koji možda vrebaju u šikari. Ponesite sa sobom malu vrećicu i pokupite smeće koje uočite tijekom pješačenja. Možete i  napraviti prijateljsko natjecanje da vidite tko može očistiti najružniji otpad. Nikada nemojte hraniti niti dirati divlje životinje, iz bilo kojeg razloga. Hranjenjem se životinje naviknu na ljude i počnu se oslanjati na njih, a često dovodi i do napada na ljude. Ako vas ugrize, životinja će najvjerojatnije biti ubijena.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime