Nedjelja, 11 veljače, 2024

27 najboljih eko friendly proizvoda za putovanje koji će vam promijeniti život

Kao i u svakodnevnom životu, tako i u prijevozu i na putovanjima postoje razni načini kako možemo uživati u čarima istraživanja novih lokacija i pri tome putovati održivije i ekološki prihvatljivije

Razmišljate li ikada o tome koliko utječete na razinu emisije ugljičnog dioksida svaki puta kada koristite zrakoplov? Nažalost, nisu samo naše putničke navike odgovorne za globalnu ekološku krizu.No, kao i u svakodnevnom životu, tako i u prijevozu i na putovanjima postoje razni načini kako možemo uživati u čarima istraživanja novih lokacija i pri tome putovati održivije i ekološki prihvatljivije. 

Istražili smo i otkrili listu ekološki održivih proizvoda koje možete koristiti na putovanjima, a koji će vam zasigurno promijeniti život na bolje! 

1/ Višekratna boca za piće (vodu)

Milijun plastičnih boca kupuje se diljem svijeta svake minute, a broj se i dalje povećava. Zamjena plastične boce s višekratnom jedan je od najjednostavnijih i najefektivnijih promjena koje možete napraviti za dobrobit planete. 

2/ Prirodna kozmetika 

Kruti sapuni ili šamponi izvrstan su način kako pomoći našoj planeti. Neki od primjera na tržištu su: Lush, Azena, Terra organica, Immortella, Mirta a postoje i brojni drugi. Kompanije ovakvog tipa pružaju širok spektar ekološki održivih proizvoda što uključuje krute šampone, regeneratore, parfeme, paste za zube…

Sve ove potrepštine su poprilično lagane, zauzimaju malo mjesta i ne uključuju plastiku. Dodatno, miris takvih proizvoda je prirodan i osebujan. Tko ionako želi imati posla s bocama šampona i regeneratora? 

3/ Organizator od recikliranog materijala

Super stvar, pogotovo kada je riječ o putničkoj svrsi. Pomaže vam u čuvanju prostora, rublja i odjeće te u što boljoj organizaciji u putnim torbama. 

4/ Višekratne maramice za šminku

Jedan od boljih ekoloških proizvoda za putovanje (ali se koriste i kod kuće) su maramice za šminku za višekratnu uporabu. Jer, maramice za jednokratnu uporabu jedan su od najvećih neprijatelja okolišu. Jer su izrađene od poliestera i drugih vlakana za koja su potrebna desetljeća da se razgrade u okolišu.

Za razliku od jednokratnih, višekratne maramice uklanjaju 100% šminke bilo kojim sredstvom za čišćenje ili tonikom, ili čak samo uz pomoć vode. Plus, mogu se koristiti puno puta. Samo ih je potrebno oprati nakon svake uporabe. 

5/ Odjeća s antibakterijskim djelovanjem i bez mirisa 

Jeste li znali da dvije trećine nekog komada odjeće u potrošačkoj fazi utječe negativno na okoliš? Prema tome, odabirom odjeće koju nije toliko puta potrebno prati, štedite svoje vrijeme i novac tijekom putovanja pa je to izvrsna investicija kada je riječ i o održivom utjecaju na okoliš. 

6/ Organska krema za sunčanje

Možda se na razne načine brinete o svojoj koži, ali jeste li znali da ne djelujete pozitivno na okoliš dok nanosite kremu za sunčanje koja nije prirodna? Takve su kreme pune raznih kemikalija koja su posebno štetne za morski ekosustav. 

7/ Solarna svjetiljka na napuhavanje

Ova svjetiljka solarnog napajanja unosi svjetlost u vaš život na putovanju. Vrlo je lagana, sklopiva, pristupačna pa stog vrlo prikladna za svako putovanje s ruksakom ili za kampiranje. Plus, puni se zahvaljujući Sunčevoj energiji. 

8/ Ekološki ručnik za putovanje

Izrazito su lagani, kompaktni i brzo se suše što ih čini ekološkim i prikladnim za jednostavno pospremanje u torbe. Bez obzira jeste li krenuli na jogu, teretanu, plažu, kampiranje, možete se odlučiti za ovu ekološki prihvatljivu varijantu. 

9/ Održivi higijenski ulošci

Ako ste od ljubiteljica putovanja koje su počele razmišljati o tome kako su menstrualni proizvodi jedan od zagađivača okoliša, možda je vrijeme da razmislite o održivim higijenskim ulošcima. Odluka za ovakvu varijantu bilo da je riječ o menstrualnoj čašici ili higijenskim ulošcima je dugoročno ekološki isplativija, ali i financijski. 

10/ Solarni punjač

Ekološki održivi proizvodi na solarno punjenje zasigurno su najbolji odabir ako razmišljate o ekološkoj varijanti. Sunce daje nevjerojatn izvor energije koji se može koristiti, potrebno je samo puniti uređaj nekoliko sati dnevno na dnevnom svjetlu. 

11/ Zvučnik na solarni pogon

Ovo je odličan proizvod za penjačke avanture i dane provedene na plaži, jer ugrađena solarna ploča na prijenosnom Bluetooth zvučniku puni uređaj u samo nekoliko minuta. Uređaj je i vodootporan pa je idealan za sve životne uvjete. 

12/ Silikonske boce za putno punjenje i putne torbe za pranje

Ističemo brend OneNine5, u kojemu možete minimalizirati sve svoje potrepštine tijekom putovanja i usput koristiti putne boce za višekratnu uporabu. Ekološke torbe idealna su opcija za skladištenje svih stvari tijekom putovanja. Ambalaža je biorazgradiva, reciklirana ili izrađena od recikliranih materijala. 

13/ Slamke za višekratnu uporabu

Plastične slamčice na vrhu su štetnih proizvoda koji štete okolišu, a često završe kao smeće bačene u oceane, uništavajući morski i životinjski ekosustav. Slamke za višekratnu uporabu dolaze u nekoliko prihvatljivih materijala, a najpopularnije su od bambusa.

14/ Četkica za zube od bambusa

Na milijune plastičnih četkica za zube svake godine baca se u okoliš. Četkica za zube od bambusa postala je popularna praksa, čak i tijekom putovanja. Bambus je vrlo održiv materijal, inače je biljka brzog rasta i regenerira se iz vlastitog korijena. 

15/ Vrećica za pranje rublja tijekom putovanja

Nema boljeg od čiste odjeće bilo da ste na putovanju ili kod kuće, no pronaći nešto što je prihvatljivo financijski, a praktično je poprilično teško. Ovakve vrećice su kao ‘najmanje perilice rublja’ na svijetu, a sve što trebate učiniti jest staviti odjeću u torbu, dodati malo vode i deterdženta i početi trljati…

 

16/ Ekološki deterdžent

Uz vrećicu za pranje, najbolja kombinacija je misliti i na ekološki deterdžent, bez umjetnih mirisa, izbjeljivača klora, bojila i drugih sastojaka. 

17/ Sapunasti orasi

Istražili smo i saznali da postoji i još prirodnija varijanta pranja odjeće. Oni su 100% biorazgradivi, organski indijski orasi prilagođeni veganima za pranje odjeće. 

18/ Organske vrećice za kupnju i pranje rublja

Čak i na putovanjima, postoji opcija da ćete morati u shopping po namirnice i slično. I tada ne morate koristiti plastične vrećice ili papirnate. Vlastite organske vrećice najbolja su alternativa. 

19/ Organski pribor za jelo

Na eko listi svakako se treba pronaći i organski pribor za jelo. Kako bi Barbie izjavila: ‘plastic is not fantastic’. Posebice kada se to odnosi na problematiku zaštite okoliša. 

20/ Voda za bocu – sustav pročišćavanja vode

Iako je obična boca za višekratnu upotrebu odlična za zemlje u kojima je voda sigurna za piće, za slučaj da putujete u zemlju u kojoj to nije slučaj, završit ćete možda na tome da kupujete vodu u bocama. Osim ako ne koristite bocu s filterom. Ovaj pametan sustav smanjuje klor, loš okus i miris, a uklanja bakterije i parazite. 

21/ Sredstvo protiv insekata na prirodnoj bazi

Da biste zadržali bube i kukce podalje od sebe, pogotovo u ljetnom periodu – dobra opcija jest razmisliti o sredstvu protiv insekata na prirodnoj bazi, a uvijek ih možete izraditi ili potražiti kod lokalnih proizvođača. 

22/ Britvica za višekratnu upotrebu

Ovo je jedan od najboljih ekoloških proizvoda za putovanja, a jednostavan način za smanjenje plastičnog otpada. 

23/ Reciklirana torba za penjanje

Bez obzira putujete li na dugo pješačenje, ili kraće, svima je potreban izdržljiv ruksak. I u ovom slučaju možete razmišljati u smjeru održivog pa se odlučiti za ekološke varijante i materijale. 

24/ Čaša za višekratnu uporabu

Opcija za sve kavoljupce i kojima je svakodnevno potreban kafein, super je investirati u KeepCup. 

25/ Održivi satovi 

Pouzdan sat je nešto što bi vam moglo biti korisno na putovanjima. U našim prijedlozima zasigurno možete odabrati onaj idealan za sebe. 

26/ Posude za skladištenje hrane

Poput plastičnih boca i pribora za jelo, ovo je jedan od praktičnih načina kako utjecati pozitivno na okoliš. Kupovina posuđa za hranu za višekratnu uporabu od nehrđajućeg čelika odličan su odabir tijekom kampiranja ili ako trebate ponijeti ručak sa sobom. 

27/ Kindle

Ako ste ljubitelj knjiga, a razmišljate o pozitivnom utjecaju na okoliš- barem tijekom putovanja možete razmisliti o digitalnoj varijanti čitanja knjiga- Kindle. Uz to, sa tonu knjiga nije ugodno putovati- ovo je ipak praktičnije rješenje. Slično uz to, nema potrebe za kupovinom turističkih vodiča i mapa. Uvijek se možete poslužiti internetom. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime