Petak, 22 ožujka, 2024

4 jednostavna načina da čišćenje doma pretvorite u – zero waste ritual

Nitko od nas ne očekuje da se preko noći prebacimo na život bez otpada. No, savjesni i odgovorni, kakvi moramo biti prema vlastitom zdravlju i održivom razvoju Zemlje, čak i najosnovnijim djelovanjem u svoja četiri zida možemo doprinjeti boljoj budućnosti - i istodobno čišćem domu

Život bez stvaranja otpada vrijedan je divljenja, ali i jedini izbor koji nam garantira kvalitetan život. Ali slično kao s novogodišnjim odlukama koje su (uglavnom) neodržive duže od 7 dana, pokušaj da se preko noći prebacimo na život bez otpada vjerojatno za većinu nas nije održiv.No, ne moramo se odjednom prebaciti u zero waste način života jer, za početak, bit će dobro ako krenemo i – malim koracima. Primjerice, krenite od vlastitog doma – uz pomoć naša četiri jednostavna savjeta s kojima nećete stvarati otpad prilikom čišćenja.

1/ Napravite vlastito višenamjensko sredstvo za čišćenje

Želite li se riješiti police prepune proizvoda za čišćenje koji su u raznim plastičnim bocama? Mnoge profesionalne čistačice zaklinju se u vlažnu krpu za čišćenje svih površina, čak i kad su prozori u pitanju. Ali ako ste tip koji voli prskati tekućinu na radne površine, prenamijenite staru bocu s raspršivačem i napunite je s vodom i bijelim tj. alkoholnim octem. Smjesu možete koristiti takvu kakva je ili dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna ili omiljenog prirodnog mirisa.
Za jake površinske mrlje napravite pastu od sode bikarbone i vode koja će uspješno riješiti vaše probleme.

2/ Umjesto papirnatih ručnika koristite pamučne krpe

Mnogi krpeni materijali loši su za okoliš. Ručnici od mikrovlakana izvrsno prikupljaju i zadržavaju čestice prašine i prljavštine – ali mogu odbaciti mikroplastična vlakna kada se operu (koja potom završe u rijekama, oceanima i drugim vodenim tijelima – i potencijalno u probavnom sustavu morskih plodova koje jedemo).
Čak je i pamuk koji je prirodno vlakno loš za okoliš zbog velike ovisnosti o kemijskim pesticidima, velikim količinama vode i poljoprivrednim zemljištima. Ali kad ponovno upotrijebite pamuk koji već imate u svom domu, primjerice staru majicu, pokrivač ili ručnik, nadoknađujete ekološku štetu stvorenu prilikom izrade tog predmeta.

Najbolja novogodišnja odluka: želimo postati super heroji planeta Zemlje!

3/ Koristite spužve od 100% celuloze

Sintetičke spužve izrađene su na bazi plastike, a većina stručnjaka preporučuje da kuhinjsku spužvu mjenjate svako dva tjedna do mjesec dana – zbog velike količine bakterija koje se u njima nakupljaju. Ako se pridržavate tog pravila istodobno stvarate i veliku količinu otpada. Umjesto toga kupite spužve na biljnoj bazi. Napravljene od drvene pulpe, ove spužve su biorazgradive, pa čak se mogu i kompostirati.
Da biste dodatno smanjili otpad, potražite spužve od celuloze koje su minimalno zapakirane u papirnatu ili kartonsku ambalažu.

4/ Perite posuđe na pravi način

Velika većina nas još uvijek pere posuđe tako da pustimo vruću vodu iz slavine punom snagom dok pojedinačno peremo svako posuđe, lonac, nož i posudu. A to je pogrešno! Umjesto toga, napunite sudoper toplom, pjenastom vodom, a zatim isključite slavinu prije nego što operete posuđe. Ako imate dvostruki umivaonik, napunite drugu stranu čistom toplom vodom za ispiranje, a ako ga nemate napunite plitku posudu ili kanticu. Ako za pranje posuđa koristite perilicu pričekajte s pranjem prije nego što je u potpunosti napunite.
Razmislite i o nabavci energetski učinkovite perilice posuđa jer one troše samo oko četiri litre vode po pranju i potrebna im je manja količina energije za zagrijavanje vode i ispiranje. 

Jedan od najvećih ekoloških problema: Zašto je odjeću teško reciklirati?

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime