MANISTRA U SUVO
– 40 dag špageta ili peneta
– 50 dag mljevenog junećeg mesa
– 2 srednje velika crvena luka
– 1 jušna žlica sitno narezanog peršinova lista
– 1 manja mrkva (izribana)
– 1 žlica ribanog korijena celera
– 2 režnja češnjaka
– 3 žlice biljnog ulja
– 1 žlica maslinova ulja
– 1 žlica pirea od rajčica
– 4 klinčića
– prstohvat ribanog muškatnog oraščića
– sol i papar
U dubljoj tavi, woku ili plitkoj posudi na biljnom ulju pirjajte nasjeckani luk pa kad je ocaklio dodajte naribanu mrkvu, peršin, usitnjeni češnjak, naribani celer i mljeveno meso. Pirjajte malo da se prožme pa dodajte šalicu vode (ili povrtnog temeljca) u koju ste umiješali pire od rajčica te dodajte začine. Nastavite pirjati na srednje jakoj vatri dvadesetak minuta (po potrebi podlijte s malo povrtne ili mesne juhe ili vode). U međuvremenu u posoljenoj vodi skuhajte špagete pa ih ocijedite i dodajte u topli mesni umak. Promiješajte i pustite da se sve prožme a po volji začinite maslinovim uljem i pospite s dodatnim narezanim peršinom.
DAGNJE I KOZICE S TIJESTOM
– 40 dag tijesta (fusili, penete…)
– 25 dag kozica
– 50 dag svježih dagnji
– 8 zelenih maslina
– 4 režnja češnjaka
– 1 jušna žlica svježe narezanog lista peršina
– 2 žlice maslinova ulja
– 4 žlice bijelog vina (malvazija)
Školjke operite pod vodom i očistite od mahovine pa stavite u dobro zagrijani wok, podlijte bijelim vinom i s malo vode pa držite na vatri dok se nisu otvorile. Izvadite meso školjki i procijedite tekućinu te sačuvajte sa strane. Kozice za tren ovlaš popecite na suhoj tavi – samo da porumene – pa im očistite meso iz repova a glave skuhajte u 3 dcl vode da biste dobili temeljac. U vreloj posoljenoj vodi skuhajte dopola tijesto, ocijedite i nakapajte uljem da se ne zalijepi. U međuvremenu u dubljoj tavi ili woku na srednje jakoj vatri na malo maslinova ulja pirjajte narezane masline, češnjak i peršin, pirjajte par minuta pa podlijte sačuvanom tekućinom i temeljcem te dodajte dopola skuhano tijesto. Kuhajte dok nije gotovo (“al dente”)a pred sam kraj dodajte meso školjki i repiće kozica. Služite toplo. Po volji nakapajte s još malo ulja, posolite (oprezno zbog mora koje su pustile školjke!), popaprite i dodajte još malo svježeg peršina.
PENETE S PANCETOM, MLADIM LUKOM I ŠPAROGAMA
– 40 dag peneta
– 15 dag dalmatinske pancete
– 1 žlica pasiranih rajčica (pasata)
– 2 vezice mladog luka (mlade kapulice)
– 2 vezice divljih šparoga
– 1 dcl bijelog vina (malvazija)
– 0,5 dcl maslinova ulja
– sol i papar
Wok ili dublju tavu zagrijte pa na malo ulja stavite pirjati pancetu, narezani mladi luk, 1 žlicu pasate i bijelo vino. Pirjajte miješajući pet-šest minuta pa dodajte malo tople vode i šparoge te nastavite pirjati četiri-pet minuta. U međuvremenu u loncu za tjesteninu skuhajte penete u slanoj vodi, ocijedite ih i dodajte u umak. Pojačajte potom vatru i pirjajte dok tekućina nije ishlapila miješajući da se sve prožme, dodajte preostalo ulje te po volji posolite i poparite.
ŠPAGETI SA SVJEŽOM SMOKVOM I SLANIM INĆUNIMA
– 40 dag špageta
– 4 zrele svježe smokve
– 10 zelenih maslina bez koštice
– 1 jušna žlica ukiseljenih kapara ili 1 jušna žlica ukiseljenog motara
– 1 crveni luk
– 1 srednje velika tikvica
– 0,5 dcl maslinova ulja
– 1 dcl bijelog vina
– 1 žličica vinske kvasine (aceto balsamico)
– nekoliko listića kadulje
– 6 fileta slanih inćuna
– 1 jaje
– sol i papar
U woku, posudi za pečenje ili dubljoj tavi na malo maslinova ulja zažutite sitno sjeckani luk i usitnjenu tikvicu pa dodajte nasjeckane slane inćune, sitno rezanu smokvu, narezane okoštene masline, usitnjeni motar/kapare i kadulju. Pirjajte miješajući na lagano par minuta pa podlijte s 1 dcl mlake vode. Kad je voda ishlapila dodajte vino i nastavite pirjati dok se tekućina nije dopola reducirala a alkohol ishlapio. U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte špagete, ocijedite ih i dodajte u topli umak. Posolite i popaprite po volji, začinite s još malo ulja pa sve dobro promiješajte i uklonite s vatre. U tople špagete (po volji ako želite dodatnu kremoznost) dodajte sirovo razmućeno jaje i sve dobro promiješajte. Služite toplo.
TAGLIATELLE S PORILUKOM, KOBASICAMA I JAJEM
– 50 dag tagliatella
– 2 srednje velika poriluka
– 1 režanj češnjaka
– par domaćih dimljenih svinjskih kobasica
– 1 dcl bijelog suhog vina (malvazija)
– 2 jaja
– 0,5 dcl maslinova ulja
– desetak listića kadulje
– sol i papar
Operite poriluk, narežite bijeli dio i trećinu zelenog dijela na manje komade te ih usitnite u blenderu zajedno s češnjakom. U pola maslinova ulja stavite oprane i osušene listiće kadulje (malo ih zgnječite) te stavite sa strane a na drugoj polovini u woku pirjajte usitnjeni poriluk i sitno narezane kobasice kojima ste prethodno ogulili crijevo. Podlijte vinom a po volji i s malo pilećeg ili povrtnog temeljca pa na srednje jakoj vatri pirjajte dok se tekućina nije reducirala. U topli umak dodajte u međuvremenu skuhane tagliatelle i dobro promiješajte pa uklonite s vatre. Tijesto potom zalijte prethodno zamućenim jajima, po volji malo još posolite i popaprite pa sve dobro promiješajte dok se jaje nije „zalijepilo“ za tjesteninu i primilo na sebe umak. Po volji prije služenja dodatno začinite s preostalim uljem i listićima kadulje.