Jesen je stigla, a s njom i sezona novog voća i povrća. Tikvice i mahune česte su namirnice koje se mogu pronaći u svakoj kuhinji. Neka ne stoje u hladnjaku. Za vas smo pripremili jednostavna i brza jela koja su idealna za one koji nemaju vremena.
Neka u vašoj kuhinji prevladava zelenilo uz sljedeća jela:
Zapečene rolice od tikvica
Sastojci za 4 osobe:
- 2 tikvice (po 180 g)
- 2 patlidžana (od 250 g)
- 1 žlica kapara
- 80 g sušenih rajčica u ulju
- 500 g svježeg sira (15% m.m.)
- 3 žumanjka
- 1 žlica vinskog octa
- svježi ružmarin
- sol i papar
- Zagrijite pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. U međuvremenu operite tikvice i patlidžane te im odrežite krajeve. Narežite ih na tanke, dugoljaste ploške. Ocijedite kapare, kao i rajčice i pritom sačuvajte ulje. Oboje sitno nasjeckajte. Properite ružmarin, otresite višak vode, otrgnite iglice i nasjeckajte ih. Promješajte svježi sir sa žumancima, octom, kaparama, rajčicom i ružmarinom pa nadjev posolite i popaprite.
- Ploške tikvica i patlidžana tanko premažite kremom od sira, smotajte ih i gusto posložite u vatrostalnu zdjelu tanko premazanom uljem od sušenih rajčica. Stavite zdjelu u pečnicu i pecite povrće 20-25 minuta dok se lijepo ne zapeče. Rolice ukrasite ružmarinom te ih po želji ponudite uz ostatak kreme od sira. Godit će posluženo uz rižu.
Punjenje tikvice
Sastojci za 4 osobe:
- 4 tikvice (oko 800 g)
- 2 crvene rog paprike
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 400 g kuhane riže
- 1 žličica crvene mljevene paprike
- sol i papar
- 100 ml povrtnog temeljca
- Zagrijite pečnicu na 200 stupnjeva. Tikvice operite, odrežite im petiljku, prerežite ih po pola i izdubite, a izdubljeno meso narežite na kockice. Paprike operite, očistite i također narežite na kockice. Oljušteni luk i češnjak nasjeckajte i staklasto propirjajte na vrućem ulju. Dodajte narezanu tikvicu i papriku te pirjajte 3-4 minute pa dodajte rižu i miješajte još 2 minute na vatri. Nadjev začinite crvenom paprikom, solju i paprom.
- Nadjenite polovice tikvica, složite ih u umočenu vatrostalnu zdjelu, podlijte ih juhom i pecite 20-ak minuta u zagrijanoj pečnici.
Gratinirana janjetina s mahunama
Sastojci za 4 osobe:
- 4 kriške tosta
- po 4 grančice peršina i timijana
- 4 žlice maslaca
- 1 žličica gorušice
- sol i papar
- 600 g janjećeg karea (s kostima)
- 4 žlice ulja
- 600 g okruglih zelenih mahuna
- 400 g kuhanog krumpira narezanog na polovice
- crvena mljevena paprika
- čili u prahu
- 200 g ljutike
- 200 ml povrtnog temeljca
- 100 ml crnog vina
- 1 žličica brašna
- Tostu odrežite koricu te ga narežite na kockice. Peršin i timijan properite, otresite od viška vode i otrgnite listiće pa ih s tostom usitnite u multipraktiku. Umiješajte 2 žlice omekšalog maslaca o gorušicu te sve posolite i popaprite.
- Zagrijite pečnicu na 175 stupnjeva. Za to vrijeme operite i posušite meso. U limu za pečenje zagrijite 2 žlice ulja pa na njemu sa svih strana naglo popržite janjetinu. Zatim je premažite smjesom od mrvica i začina te pecite u pečnici 25-30 minuta.
- Dok se meso peče, operite i očistite mahune te ih prerežite na pola. Kuhajte ih u dosta posoljene slane vode 8-10 minuta, a potom ih istresite u cjedilo, prelite hladnom vodom i ostavite da se ocijede. Na preostale 2 žlice ulja u tavici 10 minuta popržite krumpir da porumeni pa ga začinite sa malo crvene paprike i čilija. U drugoj tavi na preostale 2 žlice maslaca staklenasto propirjajte oljuštenu i na polumjesece narezanu ljutiku., dodajte mahune i kratko promiješajte na vatri s ljutikom. Posolite i popaprite.
- Pečeni janjeći kare izvadite iz lima i umotajte u aluminijsku forliju, a talog od pečenja prokuhajte s povrtnom juhom i vinom da se otopi. Umak povežite brašnom razmućenim s malo vode te ga po potrebi dosolite i dopaprite. Narežite kare na odreske pa ga poslužite sa umakom, mahunama i krumpirom.