Petak, 22 ožujka, 2024

Chefovi savjetuju: 5 ‘zelenih’ kuharskih navika koje je lako usvojiti u kuhinji

Ako vam je cilj ove godine biti još veći prijatelj Zemlje, možete slijediti primjere kuhara koji su se obvezali smanjiti rasipanje hrane i biti ekološki prihvatljiviji u vlastitim kuhinjama

Mnogi od nas – uključujući i poznate kuhare – ponekad se osjećamo preplavljenim problemima s kojima se suočava naš planet, ali i mali doprinos svakoga od nas može napraviti veliku razliku.Umjesto očajavanja, učinite sa svoje strane što možete i pokušajte utjecati na ljude oko sebe da učine ono što oni A naš izbor hrane definitivno ‘ima moć’, stoga iskoristite tu moć da napravite razliku.

Alison Mountford, kuharica i osnivačica Ends and Stems, digitalne platforme za planiranje obroka koja pomaže kuharima da smanje bacanje hrane, upozorava kako bačena hrana na odlagalištima ispušta metan, staklenički plin koji je najmanje 28 puta jači od ugljičnog dioksida. “Bačena hrane na odlagalištu se razgrađuje bez kisika, a da je taj otpad država, to bi bila treća zemlja s najvećim emisijama u svijetu”, izjavila je za HuffPost.

Evo bonusa: slijedite ove savjete i znatno ćete uštedjeti i u vašem novčaniku!

Savjet broj 1: Spremajte zalihe u posudu

Asbell je otkrila ‘zelenu praksu’ koju je naučila dok je pripremala juhe i umake a inspirirana je praksom u francuskim restoranima – korištenje posude zaliha. U posudu spremajte sve komadiće – od luka, celera, mrkve, tikvice do stabljike peršina i začinskog bilja. Sve to savršeno dobro dođe, primjerice, za prirpemu temeljca za juhu. Sve što ne koristite za kuhanje, kompostirajte!

Savjet broj 2: Učinkovito čišćenje hladnjaka

Ako namjeravate maksimalno iskoristiti namirnice u kuhanju dobro će doći da očistite hladnjak prije nego što se hrana pokvari. Na taj način kuhari spremaju “specijalitet dana” kako bi smanjili zalihe u kuhinjama restorana. Neki od recepata koje možete primijeniti su: umak za tjesteninu, dodaci za pizzu, prženje, fritaju, juhu ili večeru u tavi s laganim umakom.

Savjet broj 3: Obiteljski obrok – kod kuće

Jedna od lijepih navika u većini restorana jest zajednički obrok osoblja u kuhinji prije nego počnu s radom. U tim obrocima često se koristi višak namirnica ili one koje su pred istekom roka trajanja. U profesionalnoj kuhinji od bilo koga od osoblja može se tražiti da pripremi obiteljski obrok, tako da to često postaje raznolika, eklektična rotacija nepoznatih, ali zadovoljavajućih obroka. Stoga, za promjenu kod kuće zadajte djeci zadatak da budu dio rotacije i odlučite što ćete pripremiti za obiteljski obrok jednu večer svaki tjedan. Jedna od njihovih kreacija mogla i postati vaš novi favorit.

Ne bacajte hranu u smeće: Kako ‘višak’ iskoristiti i(li) reciklirati

Savjet broj 4: Planirajte više, kupujte manje

Kuhari pomno prate svoj inventar, jer ne žele izgubiti na dobiti. Primjerice, ako potroše 2% više na hranu koja nije potrebna, to bi potencijalno moglo prepoloviti njihovu dobit. Napišite plan za tjedan, a zatim provjerite svoj inventar prije nego što krenete u kupovinu. Mnogi od nas kupuju i više nego nam treba, a često i ono što već imamo kod kuće. Zato kupujte samo ono što ćete upotrijebiti.

Savjet broj 5: Neka sve bude vidljivo (ali ne s plastičnom folijom)

Jedan od načina da iskoristite hranu koju imate i izbjegnete otpad je pohranjivanje ostataka i drugih sastojaka u staklene posude. Neprozirni spremnici znače da je lakše zaboraviti nešto u hladnjaku. Ako primijetite ugradbeni hladnjak u komercijalnoj ili restoranskoj kuhinji, vidjet ćete da je u njemu sve lako vidjeti i da je označeno i datirano!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime