Utorak, 17 svibnja, 2022

Chefovi savjetuju: 5 ‘zelenih’ kuharskih navika koje je lako usvojiti u kuhinji

Ako vam je cilj ove godine biti još veći prijatelj Zemlje, možete slijediti primjere kuhara koji su se obvezali smanjiti rasipanje hrane i biti ekološki prihvatljiviji u vlastitim kuhinjama

Mnogi od nas – uključujući i poznate kuhare – ponekad se osjećamo preplavljenim problemima s kojima se suočava naš planet, ali i mali doprinos svakoga od nas može napraviti veliku razliku.



Umjesto očajavanja, učinite sa svoje strane što možete i pokušajte utjecati na ljude oko sebe da učine ono što oni A naš izbor hrane definitivno ‘ima moć’, stoga iskoristite tu moć da napravite razliku.

Alison Mountford, kuharica i osnivačica Ends and Stems, digitalne platforme za planiranje obroka koja pomaže kuharima da smanje bacanje hrane, upozorava kako bačena hrana na odlagalištima ispušta metan, staklenički plin koji je najmanje 28 puta jači od ugljičnog dioksida. “Bačena hrane na odlagalištu se razgrađuje bez kisika, a da je taj otpad država, to bi bila treća zemlja s najvećim emisijama u svijetu”, izjavila je za HuffPost.

Evo bonusa: slijedite ove savjete i znatno ćete uštedjeti i u vašem novčaniku!

Savjet broj 1: Spremajte zalihe u posudu

Asbell je otkrila ‘zelenu praksu’ koju je naučila dok je pripremala juhe i umake a inspirirana je praksom u francuskim restoranima – korištenje posude zaliha. U posudu spremajte sve komadiće – od luka, celera, mrkve, tikvice do stabljike peršina i začinskog bilja. Sve to savršeno dobro dođe, primjerice, za prirpemu temeljca za juhu. Sve što ne koristite za kuhanje, kompostirajte!

Savjet broj 2: Učinkovito čišćenje hladnjaka

Ako namjeravate maksimalno iskoristiti namirnice u kuhanju dobro će doći da očistite hladnjak prije nego što se hrana pokvari. Na taj način kuhari spremaju “specijalitet dana” kako bi smanjili zalihe u kuhinjama restorana. Neki od recepata koje možete primijeniti su: umak za tjesteninu, dodaci za pizzu, prženje, fritaju, juhu ili večeru u tavi s laganim umakom.

Savjet broj 3: Obiteljski obrok – kod kuće

Jedna od lijepih navika u većini restorana jest zajednički obrok osoblja u kuhinji prije nego počnu s radom. U tim obrocima često se koristi višak namirnica ili one koje su pred istekom roka trajanja. U profesionalnoj kuhinji od bilo koga od osoblja može se tražiti da pripremi obiteljski obrok, tako da to često postaje raznolika, eklektična rotacija nepoznatih, ali zadovoljavajućih obroka. Stoga, za promjenu kod kuće zadajte djeci zadatak da budu dio rotacije i odlučite što ćete pripremiti za obiteljski obrok jednu večer svaki tjedan. Jedna od njihovih kreacija mogla i postati vaš novi favorit.

Ne bacajte hranu u smeće: Kako ‘višak’ iskoristiti i(li) reciklirati

Savjet broj 4: Planirajte više, kupujte manje

Kuhari pomno prate svoj inventar, jer ne žele izgubiti na dobiti. Primjerice, ako potroše 2% više na hranu koja nije potrebna, to bi potencijalno moglo prepoloviti njihovu dobit. Napišite plan za tjedan, a zatim provjerite svoj inventar prije nego što krenete u kupovinu. Mnogi od nas kupuju i više nego nam treba, a često i ono što već imamo kod kuće. Zato kupujte samo ono što ćete upotrijebiti.

Savjet broj 5: Neka sve bude vidljivo (ali ne s plastičnom folijom)

Jedan od načina da iskoristite hranu koju imate i izbjegnete otpad je pohranjivanje ostataka i drugih sastojaka u staklene posude. Neprozirni spremnici znače da je lakše zaboraviti nešto u hladnjaku. Ako primijetite ugradbeni hladnjak u komercijalnoj ili restoranskoj kuhinji, vidjet ćete da je u njemu sve lako vidjeti i da je označeno i datirano!

Pročitajte još...

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Ove supenamirnice pomlađuju + 24-satni alkalni detox

Naša ugledna liječnica i nutricionistica otkriva zašto je alkalna prehrana baš ta koju naše tijelo 'obožava'. Ona ga hrani kisikom, visokovrijednim nutrijentima, 'skida' godine s lica, čini nas energičnim, ukratko ima prirodni antiageing učinak. No, postoje i namirnice koje obavezno trebamo izbjegavati

Ne bacajte hranu: Poznati kuhari savjetuju kako iskoristiti i zadnje mrvice!

Ako ste zagriženi kuhar, ali znate da u kuhinji nastaje mnogo otpada, zahvaljujući ovim održivim kuhinjskim navikama sedam vodećih kuhara, smanjit ćete njegovu proizvodnju

Izbjegnite crni scenarij: kako tijekom krize ‘spasiti’ osobne financije

Uz brige i strahove koje donosi sama bolest i pandemija jedan od najvećih strahova svakog od nas je i egzistencijalni strah, odnosno strah od smanjenja prihoda i gubitka posla, a samim tim i strah od nemogućnosti zadovoljenja životnih potreba pa i onih osnovnih

Branka Ilakovac: U Hrvatskoj godišnje bacimo više od 380.000 tona hrane!

Znate li da se u Hrvatskoj po osobi na razini kućanstva godišnje baci 75 kilograma hrane? Istina je da je to nešto manje od europskog prosjeka koji iznosi 92 kilograma po osobi, no činjenica je da su kod nas kućanstva dominantniji proizvođač otpada od hrane od ostalih sektora.

Povezano

Đir po gradu: 3 restorana u koja trebate obavezno svratiti kada ste u Splitu

Mazzgon Food, ARTiČOK, i Kinoteka - svaki od ovih restorana izdvaja se ne samo ponudom, svojevrsnim signature jelima, bogatom ponudom koktela i pića, nego i jedinstvenim ambijentom koji cijelu gastro priču zaokružuje na primamljiv način

Provjereno: Kod kuće se jede najbolje – top recepti Zlatka Galla

Donosimo najbolje kućne recepte našeg kolumnista Zlatka Galla, za prste polizati!

Massimo Bottura: Svijet gastronomije kreće u smjeru održive budućnosti!

Nema više isprika. Nosimo veliku odgovornost i moramo poduzeti nešto, svijet nas treba. Pritom ne zaboravite odakle dolazite i tko ste, jer diverzitet i kultura su važni, poručio je chef Massimo Bottura na prvom Weekend Food Festivalu koji je zanimljivim programom i gostima oduševio posjetitelje

Počela je sezona jagoda – zasladite si život proljetnim desertima

Ovo voće omiljeno je cijele godine jer zasladi svaku zabavu, a sada je odlično vrijeme da izazovete svoje kulinarske sposobnosti i iznenadite goste

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime