Sabljarka s fažoletima, juhom od sabljarke te orzom s maslinama
- 40 dag sabljarke rezane na prst debele fete / šnite
- 40 dag fažoleta / zelenih mahuna
- 2 režnja češnjaka
- 2 srednje velika krumpira
- 20 dag kuhanog slanutka (pola manje konzerve)
- Desetak zelenih maslina bez koštice
- Jedna kavena šalica orza / ječma
- O,5 dcl maslinova ulja
- 1 dcl ribljeg temeljca
- Vezica zelenja za juhu
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Fetama sabljarke skinite kožu i izvadite kost i stavite sa strane. Kožu i kost skuhajte u dva dcl vode i decilitar temeljca zajedno sa zelenjem za juhu. Procijedite, dodajte narezanu mrkvicu iz “grincajga” i kuhani slanutak pa još malo dokuhajte na laganoj vatri. U međuvremenu oprane i očišćene fažolete skuhajte zajedno s narezanim oguljenim krumpirom pa posolite i začinite s malo maslinova ulja i usitinjenog češnjaka. Skuhajte ranije namočen orzo pa ga pomiješajte s narezanim zelenim maslinama, solite i paprite i začinitre maslinovim uljem. Na kraju na dobro zagrijanoj grill tavi ispecite fete sabljarke, posolite i poparite te nakapjte preostalim uljem i služite uz kuhane fažolete s krumpirom. Juha i orzo su dobrodošao dodatni prilog glavnom jelu ili idealni za laganu večeru.
Sipice s blitvom
- ½ kg sipica
- Nekoliko žlica brašna (po potrebi)
- 1 kg blitve
- Dva srednje velika krumpira
- Maslinovo ulje
- Ulje za prženje
- Sol i papar
Sipice nemojte prati niti ih čistiti već ih samo dobro obrišite, ovlaš pobrašnite i pržite u vrelom ulju. Ocijedite ih na kuhinjskim papirnatim ubrusima a u međuvremenu skuhajte blitvu i krumpir u posoljenoj vodi. Ocijedite, stavite na tanjur uz sipice i začinite solju, paprom i maslinovim uljem.
Marinirani inćuni s povrćem kuhanim na pari
- ½ kg inćuna
- 0,2 dcl vinskog octa
- 1 dcl bijelog vina
- 0,2 dcl crnog vina
- 0,5 dcl maslinova ulja
- 2 tvrdo kuhana jaja
- Desetak ukiseljenih kapara ili kaparuna
- Desetak narezanih i prethodno mariniranih rotkvica
- 1 jušna žlica narezanog lista peršina
- 2 manja poriluka
- 1 srednje velika mrkva
- 2 srednje velika krumpira
- 1 srednje veliki buket brokule
Povrće operite, ogulite krumpire i mrkvu pa sve narežite na manje komade i kuhajte na pari dok mrkva nije potpuno omekšala. Naravno, povrće možete skuhati i u posoljenoj vodia u oba slučaja ga ocijedite, posolite i popaprite te začinite maslinovim uljem i stavite na toplo.
Sat-dva prije kuhanja povrća marinirajte inćune i rotkvice. Inćunima skinite glave, rep i izvadite utrobu pa ih na laganoj vatri kuhajte par minuta u posoljenom bijelom vinu i octu. Izvadite ih iz marinade i stavite da se ocijede i ohlade a u marinadu dodajte crno vino i narezane rotkvice i držite na srednje jakoj vatri dok tekućina ne ishlapi. Na tanjur složite kriške tvrdo kuhanog jaja, inćune, marinirane rotkvice, narezane kapare ili kaparune pa sve posolite, popaprite i nakapajte maslinovim uljem. Preko svega pospite narezanim peršinovim listom i služite uz povrće kuhano na pari.