Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Kod kuće se jede najbolje: Oj more duboko – brzopotezni recepti by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi brzopotezne recepte s morskim plodovima. Pripremite se na uživanje

Sabljarka s fažoletima, juhom od sabljarke te orzom s maslinama

  • 40 dag sabljarke rezane na prst debele fete / šnite
  • 40 dag fažoleta / zelenih mahuna
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 srednje velika krumpira
  • 20 dag kuhanog slanutka (pola manje konzerve)
  • Desetak zelenih maslina bez koštice
  • Jedna kavena šalica orza / ječma
  • O,5 dcl maslinova ulja
  • 1 dcl ribljeg temeljca
  • Vezica zelenja za juhu
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar

Fetama sabljarke skinite kožu i izvadite kost i stavite sa strane. Kožu i kost skuhajte u dva dcl vode i decilitar temeljca zajedno sa zelenjem za juhu. Procijedite, dodajte narezanu mrkvicu iz “grincajga” i kuhani slanutak pa još malo dokuhajte na laganoj vatri. U međuvremenu oprane i očišćene fažolete skuhajte zajedno s narezanim oguljenim krumpirom pa posolite i začinite s malo maslinova ulja i usitinjenog češnjaka. Skuhajte ranije namočen orzo pa ga pomiješajte s narezanim zelenim maslinama, solite i paprite i začinitre maslinovim uljem. Na kraju na dobro zagrijanoj grill tavi ispecite fete sabljarke, posolite i poparite te nakapjte preostalim uljem i služite uz kuhane fažolete s krumpirom. Juha i orzo su dobrodošao dodatni prilog glavnom jelu ili idealni za laganu večeru.



Sipice s blitvom

  • ½ kg sipica
  • Nekoliko žlica brašna (po potrebi)
  • 1 kg blitve
  • Dva srednje velika krumpira
  • Maslinovo ulje
  • Ulje za prženje
  • Sol i papar

Sipice nemojte prati niti ih čistiti već ih samo dobro obrišite, ovlaš pobrašnite i pržite u vrelom ulju. Ocijedite ih na kuhinjskim papirnatim ubrusima a u međuvremenu skuhajte blitvu i krumpir u posoljenoj vodi. Ocijedite, stavite na tanjur uz sipice i začinite solju, paprom i maslinovim uljem.

Marinirani inćuni s povrćem kuhanim na pari

  • ½ kg inćuna
  • 0,2 dcl vinskog octa
  • 1 dcl bijelog vina
  • 0,2 dcl crnog vina
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • Desetak ukiseljenih kapara ili kaparuna
  • Desetak narezanih i prethodno mariniranih rotkvica
  • 1 jušna žlica narezanog lista peršina
  • 2 manja poriluka
  • 1 srednje velika mrkva
  • 2 srednje velika krumpira
  • 1 srednje veliki buket brokule

Povrće operite, ogulite krumpire i mrkvu pa sve narežite na manje komade i kuhajte na pari dok mrkva nije potpuno omekšala. Naravno, povrće možete skuhati i u posoljenoj vodia u oba slučaja ga ocijedite, posolite i popaprite te začinite maslinovim uljem i stavite na toplo.

Sat-dva prije kuhanja povrća marinirajte inćune i rotkvice. Inćunima skinite glave, rep i izvadite utrobu pa ih na laganoj vatri kuhajte par minuta u posoljenom bijelom vinu i octu. Izvadite ih iz marinade i stavite da se ocijede i ohlade a u marinadu dodajte crno vino i narezane rotkvice i držite na srednje jakoj vatri dok tekućina ne ishlapi. Na tanjur složite kriške tvrdo kuhanog jaja, inćune, marinirane rotkvice, narezane kapare ili kaparune pa sve posolite, popaprite i nakapajte maslinovim uljem. Preko svega pospite narezanim peršinovim listom i služite uz povrće kuhano na pari. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime